Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 16:28 1 296 0

Символни стенописи бяха намерени в Мексико

  • мексико-
  • параклиси-
  • църква-
  • християни-
  • стенопис

Откритието показва как коренното населението е било покръстено

Символни стенописи бяха намерени в Мексико - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Символни стенописи бяха намерени в открити параклиси в Южно Мексико, предаде АП. Перо за коса, брадва и щит се показаха под слой вар върху стените на параклиси в манастир, пояснява БТА.

Откритието показва, че испанските свещеници не просто са съобразявали архитектурата с многобройното покръстено коренно население, но и са оставяли зидарите да покрият стените с рисунки от предхристиянския период.

Манастирът в Тепостлан е изграден около 1500 г. Испанската католическа църква построява отворени църкви, за да може да обучава и покръства местните хора след завладяването на Мексико през 1521 г.

Коренното население на Мексико бива приучено да присъства на християнски церемонии на открито, както е било при участието в религиозни церемонии от езически период. Затворените пространства с покрив не са вдъхвали доверие на местните хора. За да ги привлекат към новата религия, свещениците са започнали да изграждат открити параклиси с малки вестибюли за провеждане на меса и големи вътрешни дворове, заградени от църковен зид.

Според националния институт по антропология и история на Мексико стенописите са намерени върху три малки конструкции, построени в четирите ъгъла на вътрешен двор. Четвъртият параклис е разрушен от много години.

Стенописите са намерени по време на възстановителни дейности, свързани с укрепване и почистване на стените.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА