Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 04:04 1 751 8

На 30 октомври 1938 г. Война на световете

  • война на световете-
  • хърбърт уелс-
  • роман

Милиони слушатели стават жертва на експеримента, заради който нормалната програма на медията е прекъсната

На 30 октомври 1938 г. Война на световете - 1

На 30 октомври 1938 г. радиотеатър на CBS по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете” хвърля в паника слушателите си. Знаменитият спектакъл на Орсън Уелс – американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, създава илюзията, че марсианци нападат земята и че това се предава на живо по радиото.

Милиони слушатели стават жертва на експеримента, заради който нормалната програма на медията е прекъсната. Орсън Уелс изпълнява ролята на астроном, който обсъжда техническия напредък на Марс, други актьори държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като съобщават за загубите, които армията търпи от марсианците.

След излъчването са необходими доста усилия хората да бъдат убедени, че нападение от Марс всъщност няма и че става дума за литературно произведение. Много слушатели завеждат дела за морални вреди срещу радиото, но те са отхвърлени. По настояване на Уелс е обезщетен само един мъж, който съсипал новите си обувки, докато бягал от „нашествениците“.

Предаването има силен отзвук по света, а диктаторът Адолф Хитлер използва случая, за да обяви упадъка на демокрацията в САЩ. Заради радиопиесата мнозина в първия момент не вярват, че репортажът за нападението на японския флот срещу най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 г. е истина.

Драматизацията по Хърбърт Уелс и до днес е еталон в изкуството с перфектната си музика и отлично актьорско изпълнение.

"Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да ѝ отстоим!"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    3 5 Отговор
    ТРАГЕДИЯ МИХАЙЛОВ , ТРАГЕДИЯ
    ....
    НИКОГА НЯМА ДА СТИГНЕТЕ ДИР БГ :))

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ПОЛЕЗНАТА ИНФО статия господин МИХАЙЛОВ
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    господине не обиждай господин МИХАЙЛОВ нито САЙТА тук е ФАКТИ БГ а не ДИР БГ
    господин ЖУРНАЛИСТЪТ не ви е МИХАЙЛОВ има си ОБРЪЩЕНИЕ господин МИХАЙЛОВ така се обръща към непознати ХОРА казва се ЕТИКА нарича се ВЪЗПИТАНИЕ
    П РИЯТЕН ДЕН

    Коментиран от #6

  • 4 Механик

    1 2 Отговор
    "След излъчването са необходими доста усилия хората да бъдат убедени, че нападение от Марс всъщност няма и че става дума за литературно произведение." Нищо ново. Те и сега си има шиленца, дето още носят масчици и им е добре.
    Колкото до тия от САЩ тях си ги знаем колко са интелигентни. Нали наскоро пиха белинка и раздухваха облаци с помощта на сешоари. А малко по-преди, същите тия "интелигенти" скачаха от терасите с викове "руските идат".

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РЕАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    През Втората Световна американците потапят немска подводница в Мисисипи. Държат случая в тайна, щото са знаели, каква паника ще настъпи в САЩ, ако разберат , че немците са вече на тяхна територия.

    Коментиран от #8

  • 8 Фантазьор

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Помня я!
    Тя беше висока 50 см и вътре лежеше един ескимос-нацист!