Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 10:32 4 234 9

Още един прочут режисьор напусна Русия

  • режисьор-
  • театър-
  • москва-
  • русия-
  • юрий бутусов

Юрий Бутусов напусна поста си на главен режисьор на Държавния академичен театър „Вахтангов“ в Москва

Главният режисьор на Държавния академичен театър „Вахтангов“ в Москва – Юрий Бутусов, подаде оставка от поста си и напусна Русия. За това съобщи агенция „Интерфакс“, позовавайки се на информация от директора на театъра Кирил Крок, пише в. Сега.

Крок обяснява, че е получил по пощата заявлението от режисьора, който в момента се намира във Франция. Първоначално Бутусов заминал да чете лекции на студенти там, след това поискал месец и половина неплатен отпуск, а впоследствие – да напусне.

„Театърът не е разтрогвал договора си с него. Получих от Юрий Николаевич заявление, че моли да бъде освободен, тъй като се намира в Париж, в близко бъдеще не възнамерява да се връща в Русия и няма да може да продължи да работи за нас“, отбелязва директорът на един от водещите московски театри, като изразява надежда, че след завръщането си все пак Бутусов ще продължи сътрудничеството си с „Вахтангов“. Той отрича между тях двамата да е възниквал конфликт. По-рано в руските медии се беше появила информация, че театърът на името на Евгений Вахтангов е прекратил договора с Бутусов. На сайта на театъра името му фигурира в раздел „Режисьори“, но в биографията му там е указано, че е заемал длъжността главен режисьор от септември 2018-а до ноември 2022-ра.

61-годишният Юрий Бутусов е един от водещите театрални режисьори в Русия. От 2011 до 2018 г. той беше главен режисьор и художествен ръководител на академичния театър „Ленсовет“ в Санкт Петербург, който напусна поради конфликт с Петербургския комитет за култура. През 2018 г. беше назначен за главен режисьор във „Вахтангов“ по покана на художествения ръководител – известния режисьор Римас Туминас. През миналата година Бутусов получи поредна, шеста в кариерата си национална театрална награда „Златна маска“ като най-добър режисьор за постановката си „Пер Гюнт“ по Ибсен.

В началото на май беше съобщено, че художественият ръководител на „Вахтангов“ Римас Туминас, който го оглавяваше от 2007 г., се е оттеглил поради здравословни причини и се намира в Литва. По данни на „Коммерсант“ Туминас страда от онкологично заболяване. Той самият пък пише, че е напуснал по собствено желание, защото е вече на възраст и не се чувства така полезен като преди. Малко преди това руските комици Вован и Лексус публикуваха разговор, в който Туминас уж се съгласява да постави пиеса за Степан Бандера в Украйна. Режисьорът заявява, че записът е монтиран, каквато е и практиката на двамата мистификатори. Въпреки това след излизането си от „Вахтангов“ Туминас е лишен от наградата за принос в развитието на руската култура.

По-рано Крок обяви готовността си да изпрати пропагандни екипи от свои артисти за концерти на фронтовата линия в Донбас. Така той реагира на предложението на депутата от Държавната дума на Русия Дмитрий Гусев да се задължат артистите, които получават заплати от държавния бюджет, да изнасят концерти в зоната на така наречената от идеолозите на Кремъл „специална военна операция“. Според ръководителя на театър „Вахтангов“, дори и без инициативата на руските парламентаристи, която се очаква в скоро време да бъде оформена като законопроект, актьорите от театралната трупа през декември отиват да играят безплатно в Луганск. Очевидно е, че действията на Юрий Бутусов не са лишени от връзка с новата патриотарска политика на управата на театъра.

Бутусов е работил в Полша, Южна Корея, Норвегия, Дания, България. У нас се помни неговият екстатичен спектакъл по „Лов на диви патици“ от Александър Вампилов, поставен преди десетилетие в Народния театър „Иван Вазов“. Тогава Иван Юруков влезе в последния момент в образа на главния герой Зилов на мястото на отказалия се Деян Донков и превъплъщението му донесе номинация „Икар 2013“ за водеща мъжка роля.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охлюв

    12 7 Отговор
    Така беше и в България след промените "демократичните" запада си напазарува евтини, но качествени специалисти във всичко което можа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АРЕС

    10 25 Отговор
    Поредния долен и мръсен предател,ада го зове.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Ха ха ха

    25 11 Отговор

    До коментар #3 от "АРЕС":

    И какво е предал, диктатурата в която затъна проссия ли?
  • 5 Керът

    19 12 Отговор
    Те на ватниците не им трябва театър, изкуство, култура! Те си имат бункерен богатир...
    Безаналогови...
  • 6 беглец

    19 8 Отговор

    До коментар #3 от "АРЕС":

    Хахаха в раша останаха само кльомаци
  • 7 Демократ

    19 11 Отговор
    Така Путин се грижи за величието на Русия.Ще остане в историята с най-тежко платената цена: ликвидиране на 3 държави едновременно- Украйна,изпепелена,избито население,Русия, милиони избягали от него и Беларус- с терор да я включи във войната.Три братски народа,превърнати във вечни врагове.Грандиозен успех на империята на злото.
  • 8 Гого

    11 16 Отговор
    Русия има безбройно много такива кадри. Културата и образованието в тази страна са на пиедестал. Батусов си отишъл - друг ще го смени, сигурно още по-успешен. Но ако мислиш само за собствения си джоб и как да продадеш страната си на краварите, е нямаш бъдеще в Русия, дори и да си гений. А американския ботуш ще донесе неграмотност и войни. Поне сме свидетели.
  • 9 пенко

    6 10 Отговор
    АКО Е ЕВРЕИН ЦИОНИСТ -РАЗБИРАМ !!! НО , АКО Е ГЕПИЛ ОТ РУСНАЦИТЕ И ПОБЕГНАЛ - ДВОЙНА ДОЗА "НОВИЧОК " !!!!!!!!!!!!!!!!!