Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 04:02 6 704 22

24 ноември 1991 г. Умира Фреди Меркюри ВИДЕA

  • фреди меркюри-
  • спин-
  • почина

През 1987 г. вокалистът на "Куин" научава, че е болен от СПИН

24 ноември 1991 г. Умира Фреди Меркюри ВИДЕA - 1
Снимка: БГНЕС

На 24 ноември 1991 г. от света си отиде легендата на рок групата Куин – Фреди Меркюри. Фарук Булсара, който по-късно ще се нарече Фреди Меркюри, се ражда в Занзибар на 5 септември 1946 г. Детството си прекарва в Индия, а през 1964 г. семейството му се установява в Лондон. Фарук, който от дете е пленен от музиката, се записва в училище за изкуства. Междувременно основава няколко музикални групи, които обаче нямат успех.

Негов състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група Смайл – Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането ѝ тримата – Меркюри, Мей и Тейлър, основават Queen. Фреди е този, който предлага името.

В началото двамата не харесват го и силно му се противопоставят, но Фарук Булсара успява да ги убеди. Те едва ли знаят, че в онзи момент пишат историята на съвременната музика. По същото време Фарук официално сменя името си на Фреди Меркюри.

Оттогава до края на живота си той няма да говори публично нито за името си, нито за индийските си корени. Първият им концерт е на 27 юни 1970 година, все още под името Смайл. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

През 1987 г. Фреди Меркюри се изследва за HIV и научава, че е болен от СПИН. До последно той отрича да има вируса пред медиите. Неизвестността, малкото публични появи на певеца и догадките около здравето му продължават четири години. На 23 ноември 1991 г. Фреди Меркюри изпраща на пресата съобщение, в което казва, че има СПИН и че го е пазел в тайна заради личната си неприкосновеност, както и заради спокойствието на близките си. „Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината.

Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване.„ На следващия ден, 24 ноември 1991 г., Фреди Меркюри умира от бронхопневмония на 45 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    17 9 Отговор
    НА ДНЕШНИЯ ДЕН СА РОДЕНИ
    ....
    1891 г. – Васил Гендов, български режисьор († 1970 г.)
    1894 г. – Атанас Попов, български художник († 1980 г.)
    1894 г. – Цвятко Аврамов, български журналист († 1923 г.)
    1896 г. – Цанко Лавренов, български художник († 1978 г.)
    1924 г. – Карандаш, български карикатурист († 2010 г.)
    1729 г. – Александър Суворов, руски пълководец († 1800 г.)
    1954 г. – Емир Кустурица, босненски режисьор
    ....
    МИХАЙЛОВ , МИХАЙЛОВ :))
  • 2 българските и

    13 14 Отговор
    всякакви други известни личности, освен американски, не трябва да бъдат споменавани. Трябва да се пише само какво става в Америка и чат пат в Англия. Чак ми става смешно, как наричат времето преди 89-та - тоталитаризъм. По тая логика сега живеем в тоталитаризъм+диктатура.

    Коментиран от #14

  • 3 СОФИЯ

    19 6 Отговор
    ПОКЛОН
  • 4 Русе

    37 5 Отговор
    Поклон пред най- великият, пред легендата Фреди Меркюри!
    Никога няма да ми омръзне да слушам твоята музика:)

    Коментиран от #12

  • 5 Софиянец

    18 15 Отговор
    Поклон пред Фреди, а ние в цоца трябваше уиуето Иванова да слушаме, Марги Хранова, росето Кирилова, а върхът на простотията бяха двамата прогресивни деВила братя Гаргирови. Смех, Балкантурист и бели сълфетки...

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 6 Отговор
    ВЕЛИК БОГ да го прости
  • 7 И кво?!

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    С милиция ли те караха да ходиш на бг концерти?
  • 8 Не "сълфетка"

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    а салфетка.Явно през "соца" и "училището им" не си посещавал..

    Коментиран от #10

  • 9 Хахаха..

    9 21 Отговор
    Всички,които "боготворят" Фреди,биха ли споделили съдбата му и геройската му смърт? Направо като Хаджи Димитър си е отишъл,завалията..
  • 10 Софиятец

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Не "сълфетка"":

    сЪлфетка си е приятел, явно си го пропУснал цоца и сръбското на беуите сЪлфетки Уепа брена и миуе китич ;) АЕ със здраве
  • 11 Лорд Музика

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    Ти си слушал соц музика защото ни си знаел от къде и как да си намериш записи на това което слушаш. Соц ама имах записи на така наречените забранени групи и певци.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лорд Музика":

    Разсмиваш ме, казвам какво слушаше масата не аз. Освен че имаше забранена музика имаше и едни списъци в районното в които неясно как бях все на първо място.
  • 14 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "българските и":

    Истинското име на Фреди Меркюри е
    Фарух Булсара, от Танзания /Източна Африка/ не е американец.
  • 15 Соваж бейби

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лорд Музика":

    Така беше спомням си от майка и тате,имаше и забранени книги нашите ги криеха на едно място,чуждата валута също беше забранена.. като дете недоумявах що за простотия.А комшията слушаше Хисарският Поп и той е бил забранен,сега последователите му са голяма работа в България /чалгата/до какви крайности стигна тази държава?!
  • 16 Боряна

    21 2 Отговор
    Тук, някой "коментатори" нещо не са схванали статията....... нашият соц тук НЯМА НИЩО ОБЩО!!!!!
    Тук просто трябва да се преклоним пред един истински гений, талант, който се ражда веднъж на хиляди години, един обикновен човек с неземна амбиция и чудовищен талант, който живя на макс и изгоря буквално за музиката си, за НАС! Музиката на QUEEN ще се слуша и след 100, 200 и пр. години!!!!!

    Малко уважение към такива хора, моля!!!

    Поклон пред Фреди Меркюри, Фарух Булсара!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Баболюба

    1 8 Отговор
    Това е абсолютен фейк. Много рано е. Т.е. не разбирам, но, той нали почина много скоро. В сравнение с 1991. И какво още... А, да, пиша много рядко коментари. Това, че не е повече от един е по-малък проблем.
  • 18 Фен

    19 2 Отговор
    Кои и защо слагат минуси?! Поклон пред таланта на един велик певец и композитор, и уникален пианист! Липсва ми твоя глас и твоята ненаписана музика, Фреди! Почивай в мир!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИстинатА

    8 1 Отговор
    Отиде си от болестта разработена от силните на деня в лаборатории специално за наркомани и хомосексуални. Жалко да таланта му.
  • 21 Гери Бери

    1 1 Отговор
    Фреди ни остави голямо музикално наследство,на което и днес да се радваме.Невероятен глас . Изключително присъствие на сцената.Един от големите мъже.Нека да почива в мир.
  • 22 ганю

    0 0 Отговор
    не можа ли по рано да я свърши тая работа?