Last news in Fakti

8 Декември, 2022 14:45 2 792 11

Почина полският актьор Ян Новицки

  • ян новицки-
  • полски актьор-
  • починал

Той е познат на публиката от филми като „Пан Володиовски“, „Семеен живот, „Спирала“

Почина полският актьор Ян Новицки - 1
Снимка: Shutterstock

Почина големият полски филмов и театрален актьор Ян Новицки, съобщи WP Film. Той е издъхнал месец след като навърши 83, в дома си в Кшевент, където живееше с втората си съпруга Анна Кондратович, пише "Сега". Това е потвърдил е неговият син Лукаш Новицки, също актьор, без да уточнява каква е причината за смъртта. Новицки-старши до последно е бил активен и е посещавал местни културни събития.

Ян Новицки е роден на 5 ноември 1939 г. Учи във филмовото училище в град Лодз, а по-късно – в Държавната висша театрална школа в Краков. Театралният му дебют е през 1964 г. на сцената на Стария театър в града, където играе до самата си смърт. Голяма известност на актьора носи историческият екранен епос „Пан Володиовски“ (1969) на режисьора Йежи Хофман, а след него и филмите на Кшищоф Зануси „Семеен живот“ (1971) и „Спирала“ (1978), участвали в официалната селекция на кинофестивала в Кан, скандалният за времето си "Анатомия на любовта" (1972) на Роман Зулавски, „Жени“ (1977), „Дневник за моите деца“ (1984), „Дневник за моите любими“ (1987) на Марта Месарош и много други.

Актьорът има сложен любовен живот. Жени се два пъти, има деца от неофициални връзки. Актьорът Лукаш Новицки е плод на любовта на Ян с Барбара Собота (1936-2000), първата от няколкото важни партньорки в живота на Новицки (две от които му раждат деца). Те обаче така и не се женят. Собота е лекоатлетка спринтьорка. Двамата се запознават на басейна. Веднага щом вижда Собота да излиза от водата, актьорът заявява, че тази жена ще стане майка на детето му. Лукаш Новицки е роден през 1973 г. За съжаление Ян не е най-добрият баща и години наред дори не осъзнава това. „По онова време не изпитвах никакви угризения, че пренебрегвах сина си. Аз самият не познавах своя баща, той почина, когато бях на годинка. И вторият ми баща след няколко години изчезна, но това не ми попречи да го обичам“, споделя актьорът в интервю за полското списание „Твоят стил“, като признава, че след разделите все пак е продължавал да помага в издръжката на децата си и бившите си жени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 5 Отговор
    ПОКЛОН

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Само полека

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    да не загубиш равновесие!

    Коментиран от #3

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Само полека":

    ПО лека с лошотия

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стъмат Магарту

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ко стаа,кък сми?
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Познаваш ли му филмите?":

    МОЛЯ
    ЛЕКА НОЩ

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    1 2 Отговор
    Отивам да си посипвам главата с пепел и да се спуквам от рев!

    Коментиран от #10

  • 10 гоуст

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    ЯМАТЕ елементарно ВЪЗПИТАНИЕ и ВИЕ някой ден ще умрете РАЗБРА ли бе ЕЙ
  • 11 Мислителят

    1 0 Отговор
    Гледах го във филма ,, Пан Володиовски " . Поклон ! Всички сме тленни .