Last news in Fakti

14 Декември, 2022 19:13 22 674 22

„Аватар: Природата на водата“ не оправда 13-годишното чакане (ТРЕЙЛЪР)

  • аватар: природата на водата-
  • кино

Филмът сякаш натрупа прекалено високи очаквания сред зрителите

„Аватар: Природата на водата“ не оправда 13-годишното чакане (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Ето, че настъпи денят, в който най-очакваното заглавие за 2022 г. да се появи на бял свят - „Аватар: Природата на водата“. Изминаха цели 13 години от глобалния феномен, който бе първият филм от франчайза, но сякаш натрупаното напрежение около чакането се оказа проблем.

Джеймс Камерън логично реши да използва времевата рамка в реалния живот, за да ни пренесе в Пандора точно толкова време, колкото измина от първото заглавие от поредицата. Джейк Съли и Нейтири вече са не просто семейство, но си имат и куп деца. За това време обаче „небесните хора“ са се прегрупирали и идват с нова сила, за да продължат анексирането на чуждата планета.

Нека сега започна от там, че вторият филм от света на Пандора е цели 3 часа и 12 минути. От една страна това е добре, защото някак отвикнахме в последно време да гледаме история, която е разказана от начало до край. От друга страна не получаваме нищо подобно. Камерън вместо това използва времето, за да ни покаже филм на Discovery за въображаемата извънземна планета, която подозрително прилича много на Северна Америка от времето, когато европейските колонизатори решават да завладеят нови територии. Да, идеята е такава от самото начало, но сякаш плочата вече е изтъркана, а и на останалата част от Земята взе да ни писва от мнението на американците, че светът започва и свършва със Западното полукълбо.

„Аватар: Природата на водата“ не оправда 13-годишното чакане (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Друг съществен проблем е, че филмът така и не може да реши каква история да ни разкаже. За семейството, за войната, за инвазията, за извънземните, за хората, за животните, за какво? Цялото това лутане е замаскирано от висшия пилотаж на специалните ефекти.

И да искам, няма как да разкритикувам екипа от аниматори, които материализират идеите на Джеймс Камерън. Детайлите, с които е олицетворен всеки един елемент, са превъзходни и в една огромна част от филма са единственото, което ме задържа на седалката ми в киносалона.

Надявах се обаче на много повече драма и това сигурно допринесе за разочарованието ми след финалните надписи. Прекалено много силни моменти бяха пропилени и така крайният резултат бе нещо средно между тийнейджърски романс и научнопопулярен филм за моретата.

Сюжетът в същото време бе изключително плитък за разлика от океана, в който героите прекараха почти цялото това време. Някои от решенията на персонажите бяха толкова безсмислени, че на няколко пъти ми идеше да си ударя плесница през челото. Сега дори съжалявам, че не го сторих, защото въздържанието ми се крепеше отново на прословутите очаквания.

Няколко часа след видяното седнах отново да си поразмишлявам преди да предложа своята оценка за „Аватар 2“. Исках да намеря отговор сам за себе си на въпроса - защо първият филм бе толкова успешен? Стигнах до простичък извод. 2009 г. бе апогеят на 3D-киното. Почти всеки филм тогава излизаше в триизмерен формат. „Трансформърс“, „Хари Потър“, че дори и „Шерлок Хоумс“ се предлагаха в новата усъвършенствана технология. Това накара всички ние да се впечатлим допълнително от иначе любопитната история на сините гиганти от далечния край на Галактиката. Днес обаче 3D-то е стара новина и все повече хора предпочитат да платят допълнително пари за IMAX качество, отколкото да си наместват пластмасовите очила през 5 минути, за да не им се размазват субтитрите.

Изпитвам неистово желание да продължа с хейта по адрес на „Аватар: Природата на водата“, но осъзнавам, че почитателите на поредицата няма да се впечатлят ни най-малко.

Прогнозирам, че още в първата седмица от премиерата заглавието ще изкара над $200 млн. в световния боксофис, но ще съм още по-смел в прогнозата си и ще кажа, че интересът бързо ще стихне и надеждите на продуцентите за нови рекордни приходи няма да се оправдаят.

Крайната ми оценка за „Аватар 2“ е 6/10, защото наистина ми омръзна всяка добра идея в киното да се превръща във франчайз с една-единствена цел - пари.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 16 Отговор
    Другарят Камерън има 2 сносни филма - The Terminator 1984 и Terminator 2: Judgment Day 1991
  • 2 жжжж

    39 8 Отговор
    ако беше църен гей, щеше да става.
  • 3 Винкело

    21 6 Отговор
    А пък според мене, "Аватар" съсипа всичкото следващо кино по всичките земни кълбета. Как да е. Благодарности, иначе. Горе-доле два пъти в годината четем честно какво мисли автора за филма. Че то всичките са все смразяващи кръвта и спиращи дъха феномени и шедьоври.
  • 4 за ционисткатаа киноманифактура

    15 6 Отговор
    и това е много
  • 5 Дидо

    9 1 Отговор
    Пълни глупости
  • 6 Анонимен

    31 7 Отговор
    Когато ходя на кино гледам, и се възхищавам на човешкият ум, защото само свободен ум може да измисли впечатляващи и не ангажирани светове, не случайно детските филми, анимация често казват велики неща, стига драми, живота е пълен с това, на човека му липсва оптимизъм и този филм го дава, другото е контролно за език в училище.
  • 7 Евалата

    27 21 Отговор
    на автора на рецензията. Баце, ти им го каза право в очите и ги нааасра. Велик си!
  • 8 уточнение

    28 7 Отговор
    „Аватар: Природата на водата“ не оправда 13-годишното МИ чакане
    Тва горното е мнението на някой си
  • 9 Фреди Крюгер

    45 6 Отговор
    Вече съм готов да променя мнението си, че дори Титаник е по-добър филм от Аватар 1,2,3,4.....стига с тия анимации. Тия компютри майката разгониха на филмовото изкуство. Човек с умиление си спомня за Кръстникът, Усещане за жена, Взвод, Шофьор на такси, Рейнмен, Мълчанието на агнетата и т. н.

    Коментиран от #13

  • 10 плевен

    35 4 Отговор
    А сега де! Съседната статия и тя за Аватар. Там пък аФторката припада от възторг. Сигурно са я заливали с вода за да дойде на себе си.
    А сега по- сериозно. Момче ще те изгонят от работа за такива думи по адрес на Велика Америка. По- добре се прехласвай както Божидара, за да ти е мирна главата.
  • 11 Боян димитров

    17 2 Отговор
    Още от трейлърът си личеше какво ще получим .жалко,познахме.
  • 12 Бидон с кисело зели

    6 12 Отговор
    Абсолютен хит
  • 13 Еволюция

    16 8 Отговор

    До коментар #9 от "Фреди Крюгер":

    Свиквай, така е в джендъризиращия се и фашизиращ се западен свят... Уви...
  • 14 боза

    9 2 Отговор
    разредена с вода. да ви е сладко!
  • 15 Е ако беше

    3 4 Отговор
    Филм за Кремълския Фюрер сега вече всички щяха да възхваляват колко е добър филма .
    Това поне е сигурно .
  • 16 До Автора

    7 7 Отговор
    Денислав, каквото е мнението ти за филма, такова е моето за теб като журналист. Без да ме интересува дали ти пука за него или не. Имам следния въпрос към теб - имаш ли някакво филмово образование? Или дали си филмов критик? Ако отговорът е не то тогава защо се изявяваш като такъв? Футболните коментатори нямат право по време на мач да показват пристрастията си към даден отбор. Тук е същото, приятелю. Приеми професията си насериозно, предай информацията без да влияеш на хората, инак не си никакъв журналист.
    И между другото ми стана ясно, че и от филмово изкуство не разбираш, което прави пристрастното ти мнение още по-нелепо.
    Към хората, които са изгубили време да четат псевдостатия: гледайте филм и сами изградете мнението си за него. Приятно!

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Данчо

    6 2 Отговор
    Половината ми мозъчни клетки дадоха фира след този филм.Отивам да си бия ковид ваксина
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Димотен

    2 0 Отговор
    Не си прав! Може би наивен, но не и прав.
    След като сме се нагледали на Марвел-летящите простотии, с какво ще ни впечатли този филм, я кажи?
    С абсолютно нищо! Три часа изгубени за нещо, което вече сме гледали до насита.
    350 000 000 долара хвърлени на вятъра...
    Прави се такова кино, защото е лесно за правене! И носи пари - нищо друго.
    Това, че си прост да си даваш парите за такова безобразие, си е твое право.
    А критиките и мненията остави на вездесъщите да ги правят... има за какво да пишат по този начин.
    За хора-режисьори като Камерън, Спилбърг, Лукас и други, извънземните и роботите са по важни от хората! Само се замисли...!? Горките милиардери - кои сме ние хората - никои за тях... жалко, пък ти им пълни джобовете с пари.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.