Last news in Fakti

12 Август, 2013 18:13 979 0

Нова книга на испанската лейди на криминалето излиза у нас

  • колибри-
  • където никой няма да те намери-
  • книга

От седмица на книжния пазар у нас може да се намери нова книга от авторката на „Кучешки дни“ и  „Хартиени мъртъвци“ – Алисия Хименес Бартлет. Романът се издава с подкрепата на програма „Култура“ на Европейския съюз.

Действието в „Където никой няма да те намери“ (превод: Захари Омайников, цена:16 лв., 512 стр.) се развива в един от най-тягостните периоди на испанската история, времето след гражданската война, в условията на сурови репресии на франкисткия режим. Остатъци от републиканската армия, неполучили чаканата отвън подкрепа, продължават без надежда борбата в планините. Там пътищата им се кръстосват с тези на Пастирката, наречена по-късно Вълка от Маестразго – легендарна реално съществувала личност, до чийто човешки образ Хименес Бартлет интуитивно и с талант се домогва на основата на мита и оскъдни писмени източници. С отлично овладян съспенс, запазена марка на авторката, е разкрита драмата на последния „шумкар“ в планините на Арагон, на едно човешко същество между два пола, неизменно оцеляващо между ужаса на преследването и самотата, която в този роман добива общочовешки проекции.

Испанската лейди на криминалето Алисия Хименес Бартлет (1951) е родена в Алманса и от 1975 година живее в Барселона. Майсторски извезаните произведения на Хименес Бартлет доставят несравнимо удоволствие както на почитателите на криминална литература, така и на ценителите на талантлива художествена проза от всички жанрове.  През 2011 г. „Където никой няма да те намери“ е удостоен с „Надал“ – най-престижната испанска литературна награда.

Носителка на наградата „Лумен“ (1997) за най-добра испанска писателка. През деветдесетте години създава образа на инспектор Петра Деликадо, главен герой на поредица романи, които я утвърждават като една от най-популярните и обичани криминални авторки в Испания. През 1999 г. е заснет тринайсетсериен телевизионен филм, посветен на приключенията на Петра Деликадо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА