Last news in Fakti

30 Декември, 2022 15:45 1 798 48

Писатели и артисти канят на рожден ден на Алеко Константинов

  • алеко константинов-
  • рожден ден-
  • 1 януари

"Бихме искали да отпразнуваме годишнината с импровизирано събиране, което ще се състои на 1 януари в 18:00 ч. около паметника на Щастливеца на бул. "Витоша" в София", пише проф. Александър Кьосев, който е сред инициаторите на събитието

Учени, писатели и актьори канят на рожден ден на Алеко Константинов. В първия ден на 2023 г. ще честваме не само настъпването на Новата година, но и 160 години от рождението на големия български писател, интелектуалец и общественик - любим на всички хуморист, но също и дълбок критик на българския живот, пише "Сега". "Бихме искали да отпразнуваме годишнината с импровизирано събиране, което ще се състои на 1 януари в 18:00 ч. около паметника на Щастливеца на бул. "Витоша" в София. Там ще поднесем цветя и ще започнем с "Честита Нова година, честит рожден ден, Алеко!", пише проф. Александър Кьосев, който е сред инициаторите на събитието.

Актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от "Бай Ганьо". Проф. Александър Кьосев ще произнесе кратко слово за гражданския патриотизъм на Щастливеца, по няколко думи ще чуем от писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и др.

"Накрая ще поканим и желаещите от публиката да прочетат любими цитати. Носете си книгата!", завършва поканата към всички четящи граждани. Мотото на събитието е "Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо!".

"Събранието е и своеобразен протест срещу подмяната на родолюбието с неговите фалшиви двойници и изпразнени от съдържание символи. Убедени сме, че любовта към родината не е в празните приказки, излишните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Недоволни сме, че този мълчалив граждански патриотизъм, следващ заветите на Алеко Константинов, не е представен в българския парламент", казват още организаторите.

Алеко Константинов е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 година в Свищов. Баща му е търговецът Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови. Учи право в Одеса. Автор на книгите "До Чикаго и назад (1894) и "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" (1895), с която създава най-известният сатиричен образ в българската литература, както и на още пътеписи, разкази, фейлетони, преводи от руски и френски. Юрист, общественик, основател на българското туристическо движение. Убит е при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    11 5 Отговор
    Няма по-добро описание на българската простотия от Алеко. Поклон.

    Коментиран от #6, #41

  • 2 Браво

    8 0 Отговор
    Да поканят и Тиквата.Живия Бай Ганьо !

    Коментиран от #38

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петьо Петров

    4 2 Отговор
    Въх човече!!! Ами защо не се откажеш от българското си гражданство и не се разделиш с тази простотия? Или си само фен на ЕС, ама дотук, не ти се работи там? Или тук? Тъкмо ще покажеш кой си в Европа...по Алековски.

    Коментиран от #9

  • 5 12340

    6 0 Отговор
    Да поканят и Брба Ганьос от зайчарника,най-точния първообраз на бай Ганьо!

    Коментиран от #39

  • 6 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Инептокрация ,тинеядство ,алчност ,посредствено мислене на ниво тъпи гърци ,погубиха българина ,а българката е проста и опулена дженд човекомразка ,и митутурутка ,заклети песимисти и погубващи се самоунищожавщи се българи ,това ще бъде през идната 2023 година, само алкохола и музиката са непобедими ,дори и зелена кастрация ми звучи обнадеждаващо ,като начинещ новопостъпил новобранец в фашиската секта на Конгломерацията
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    2 0 Отговор
    Ниски европейски страсти ,и най гадното в корена запазиха българи и българки ,самоунищожаващи се превърнаха Майка България в секс,екзекутираща третоплова джендър джамахирия ,и през идната година 2023 ,ще бъда смъртно преследван от кръвнишки дженд жестоки мъже и жени едновременно
  • 9 ЕС фен

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Представям си какво би написал за руснаците ако беше жив. Това е без значение,
    защото руснаците не четат собствените си автори, какво са написали за тяхната
    простотия.

    Коментиран от #10

  • 10 Петьо Петров

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЕС фен":

    Какво общо има руската култура с написаното от теб? не ги мисли руснаците, и на сън да ги бутнеш ще ти цитират Пушкин и Есенин. Тази пропаганда ви е взела мозъците. С Русия ставате и лягате. Заради Русия обиждате народа си. Бъди здрав, но не разсъждаваш правилно. А ти както си знаеш,

    Коментиран от #11

  • 11 ЕС фен

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Петьо Петров":

    Руската култура вече е погребана политически от днешните руснаци. След 25 години
    за нея ще знаят малцина някъде в Сибир евентуално.

    Коментиран от #12, #20

  • 12 Ъхъ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЕС фен":

    Ти лакира ли си ноктите, епилира ли се, че си седнал да обсъждаш неща, от които нищо не разбираш!

    Коментиран от #13

  • 13 ЕС фен

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъ":

    Коментарът ти е свръх интелектуален. Разбра ли сега защо руската култура замина.
  • 14 плевен

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това е най- надценяваният български писател. Създава изкривен образ на българина, с който години наред учителите промиват съзнанието на децата. А ние сме както всички други народи- и добри и лоши, и честни и лукави, и състрадателни и безразлични. Но никой друг не се самобичува както нас и не прави генерални изводи от даден човек.
    Хубаво, чествайте Алеко. Но ми намерете поне едно място в "Бай Ганьо", където Константинов да е критичен или насмешлив към себе си. Няма такова. Той е образованият европеец, който гледа от високо на простия си сънародник. Типичен богаташки син.
    Само, че хора като бай Ганьо, са построили съвременна България.

    Коментиран от #15, #16, #19, #21

  • 15 ЕС фен

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    Прочети Симеон Радев за съвременна България. Няма нито един Барба Ганьос.
    Сега има един и той е ненадминат. Абе дайте малко ниво бе.

    Коментиран от #22, #25

  • 16 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    Само, че хора като бай Ганьо, са построили съвременна България.
    Коментиран от 15========================================================================== ================НАПЪЛНО СИ ПРАВ И ТЕЗИ ХОРА СА В ПАРЛАМЕНТА,СЪДА ПРОКУРАТУРАТА И Т.Н.

    Коментиран от #18

  • 17 !!!?

    7 3 Отговор
    Бай Ганьо е жив !!!?

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    ЧИЧО
    3 ПОСТ
    е МЕНТЕ аз обиди не ПИША и четя много КНИГИ ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
    ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    3 ПОСТ е МЕНТЕ да знаете ГРАД ПЛВЕН
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ХАХАХА

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    Ами той все едно е гледал простокиро ,нима ние сега не подиграваме на него? Все пак никъде не го показва като крадец за разлика от кирето. Дори се сетих за мускалчетата с Розова есенция и веднага ги асоциирах с пробиотика.
  • 22 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЕС фен":

    Точно бай Ганьо е построил нова България. Той е бил и търговеца, и фабриканта, и земевладелеца, и дори политика който премахва турската феодална система и отваря законодателно пътя пред индустриализацията. Ние нямаме аристокрация. Ако се срамуваме от недостатъците на бай Ганьо, значи се срамуваме от себе си.
    Ти ме накара да се замисля. Използвах несъзнателно думите "съвременна Бъ....". Как мислиш- дали съм чел С. Радев?
  • 23 Мислителят

    0 1 Отговор
    Разликата между двата стила за ХlХ век е 12 дена . Така , че великият ни писател е роден на 12 януари по нов стил . Поклон пред гения !

    Коментиран от #24

  • 24 Мислителят

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мислителят":

    Може И да греша , нека специалистите си кажат тежката дума . Весело посрещане на 2023 г.,🍀
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "ЕС фен":

    Алеко пише сборника с българофобски пасквили "Бай Ганьо" в Прага нa мacичкa в кaфeнeтo зa хoмoceкcуaлиcти......
    Caмият сборник с пacквили нa Aлeкo e гaврa...Дoкaтo прeдприeмчивият бългaрcки рoдoлюбeц „Cтрoи cъврeмeннa Бългaрия” и oтглeждa чeляд, Aлeкo cи прaви „мъжки пaртитa” пo пoлянитe нa Плaнa плaнинa coфийcкo.
  • 26 До 14, и сте прав, и не сте.

    1 0 Отговор
    Прав сте, защото понякога прекалено се самобичуваме, а нахалството, парадирането с националноста, или използвачеството се срещат и в други народи.
    Опитът на Алеко не е единственият. Марк Твен се опитва да покаже някои нерафинирани страни на американците в "Глупаци в чужбина".
  • 27 ганю

    1 0 Отговор
    Елин Пелин е написал за тримата български глупаци
    и крадливия български народ
    и за тариката Андрешко
  • 28 Асен Милев

    4 2 Отговор
    Много хора не разбират, че "ганьовщината" е наследство от вековното робство на което бяхме подложени.
    Цитат:
    ”материалното подтисничество на турската система е помалкото зло, отколкото деморализиращото й въздействие. Само онези из между раята, които са раболепни и безскрупулни, могат да пробият път към властта. Законните искания се пренебрегват, прямотата и независимостта на духа се потъпкват. Награждават се користолюбието и предателството. Изметта на обществото се издига до върха.”
    “Пътувания в славянските провинции на Европейска Турция” на Д. Макензи и А. Ърби, английски пътешественички, публикувана в далечната 1867 г.

    Cамо робството може да обърне човека в животно. След пет столетия тегло много българи стават говеда.
    Не трябва да се самообвиняваме за това, което не е по наша вина. Отрицателните ни черти се предават от поколение на поколение, трябва да минат векове да заглъхнат...

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 29 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Асен Милев":

    Роден
    1775 г.
    Котел, Османска империя
    Починал
    8 януари 1859 г. (84 г.)
    Истанбул, Османска империя
    Религия православие
    Учил в Княжеска академия в Букурещ
    .......................................
    След Руско-турската война (1828 – 1829) и последвалия я Одрински мирен договор Стефан Богориди оглавява османската делегация в Санкт Петербург, която трябва да уреди спорните въпроси с Русия. Богориди се справя успешно с мисията и печели доверието на султан Махмуд II, който го назначава за свой съветник. В продължение на 30 години Стефан Богориди участва във всички големи и важни преговори и решения на Високата порта – за признаване независимостта на Гърция през 1830, при подготовката на Ункярискелесийския договор (1833), при определянето на статута на Дунавските княжества. Английският посланик в Цариград Канинг, по-късно лорд Стратфорд, разказва в мемоарите си как, благодарение на дипломатическата мисия на Стефанаки бей Гърция получила своята независимост.

    Коментиран от #32

  • 30 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Асен Милев":

    „Или вуйчо ми, или София — на пепел!"
    Цяло денонощие пашата не може да си намери място в конака, хвърля броеницата в лицето на Дервиш Осман, който го съветва да махне змията от пазвата, т. е. да пусне проклетия Чавдар, заповядва да затворят победения Джин Иса в конашките подземия, пени се, проклина, но все пак се вижда принуден да освободи Чавдар. Не само него! Но и тристамината лековерни хайдути. Чавдар е изведен от тъмницата и заведен при пашата, който го приема „медено" и благо. Заповядва да им донесат кафе и се мъчи да заглади работата:
    - Да не беше тоя твой урсуз байрактар, сега да си бюлюкбашия! Върви да смириш ония, твоите, върни се и тогава, тако ми аллаха, аз наистина ще те направя бюлюкбашия! - кълне се той и поглажда прошарената си брада.
    На Чавдар се иска да оскубе тая брада, но си дава покорен вид и свежда поглед, за да не види пашата злия огън в очите му. До вечерта той е при Лалча. Зефирът отново гали поизбелялото му лице, брезите от двете страни на пътеката за Витоша, където става срещата, чинно му се кланят, като да казват „добре дошел, добре дошел". С „добре дошел" го срещат и хилядите. Пищовите гърмят и калпаците хвърчат във въздуха, докато Лалчо и Чавдар се прегръщат, занемели от радост. След това се оттеглят настрана и Чавдар казва на Лалча:
    - Досега аз бях войвода, отсега тизе ще бъдеш! И от мене заръка: Или на пашата главата на маждрак, или конака му - на пепел!
    Лесно е да се каже „глава на маждрак", но

    Коментиран от #33

  • 31 Aнонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Асен Милев":

    А може ли тази "ганьовщина" да си е било генетическо наследство...

    Коментиран от #34

  • 32 Асен Милев

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Сам си го написал:
    "Учил в Княжеска академия в Букурещ"

    Защо ли не е учил в България??

    Коментиран от #36

  • 33 Асен Милев

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Предистория:
    " Един от най-прославените български хайдути е Чавдар, който се подвизавал някога около Витоша заедно със своя сестрин син Лалуш байрактар и „тристамина дружина". Двамата се сговаряли и хубава работа вършили. Заядял ли се някой спахия с раите, започвал ли да ги притеснява с ангария, Чавдар му пращал „много здраве" и ако това не хващало място, след време намирали спахията обесен на някой кръстопът.
    Не било лесно на кадиите и на спахиите. Много дотежало и на чорбаджиите, които събирали на безценица добитъка й вълната от сиромасите селяни. Неведнаж се оплаквали те на беглер бега в София и неведнаж се опитвал той да смаже проклетия хайдутин, който развалял пашовския рахатлък, но все не успявал. Славно време! Еничарин не смее да попроси едно яйце, когато мине през българско село.
    Какво не опитвал беглер бегът, но с потерите хайдутинът си играел като котка с мишките. Не помогнала и определената награда: 500 лири за главата на Чавдар и 300 за главата на байрактаря му. Не хванали място отровата и хитрините. Най-сетне пашата вдигнал два бюлюка войска с три знамена и трийсет тъпана, заградил цяла Витоша, но докато храст по храст я разравяли с маждраците, Чавдар побил байрак на Кладновския събор и повел хорото. След това по мамил бюлюкбашиите в Кайнадинска лъка и тъй ги ударил, че един с един не се видели. Два дена след това обезкураженият паша из пратил на Чавдара хабер: „Ела да те направя бюлюкбашия!"
    Пашата обещал също така да п
  • 34 Асен Милев

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Aнонимен":

    Няма как тази "ганьовщина" да си е било генетическо наследство...
    Османското нашествие застига българската култура и книжнина на изключително високо ниво. Това е вторият „Златен век” на българската книжнина и култура. По това време се създават най-разкошните български ръкописи като Ватиканският препис на Манасиевата хроника, Лондонското четвероевангелие и Томичевият псалтир. Съхранени са и множество фрески от това време като тези в костницата на Бачковският манастир и скалната църква при село Иваново, Русенско. По това време се оформя и идеята за Търново като „трети Рим” и първостепенен интелектуален център като дори градът остава на много места с името „Царевград Търнов”. Творят цяла плеяда интелектуалци: Евтимий Търновски, Григорий Доброписец, Дионисий Дивний, Киприан Цамблак, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Йоасаф Бдински и много други. А за построената в по-ранен етап Боянска църква и за това, че нейните стенописи се явяват предтеча на Ренесанса е повече от излишно да се говори... Фактите сами говорят за себе си. България е погребана, както и българската култура - тя е изкоренена, а видните интелектуалци или са убити от османците, или са принудени да бягат. Българската култура е унищожена за векове напред.

    По онова време България има аристокрация, интелигенция, независима църква със сан Патриаршия и силна монархическа институция с вековни традиции. В резултат на това(освен своята свобода и независимост) България губи и трите. Търновската
  • 35 Асен Милев

    2 1 Отговор
    ...България губи и трите. Търновската аристокрация е ликвидирана в първите дни след превземането на Търновското царство, а впоследствие и значителна част от болярството като е изкоренена най-образованата и най-дейната част на българското население. Те са заменени с османци.
    Заедно с българската аристокрация, интелигенция и църква са унищожени и владетелската институция като българската династия е заличена...
  • 36 ПРИПОМНЯНЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Асен Милев":

    Прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo и прoмeнят рeчницитe си, изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???

    Коментиран от #42, #48

  • 37 Пийпинг ТОМ

    0 2 Отговор
    Според мен Алеко е велик ! И то защото той първи е намерил МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО ! Използвал я е , за да отиде в бъдещето , видял е героя на нашето време Бойко Борисов и го е обрисувал в творбата си " Бай Ганьо " !
  • 38 тиквенсониада

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Това е задължително. Макар че , бай Ганьо бледнее пред ПРОСТАКА от БАНКЯ !
  • 39 Двуок ЦИКЛОП

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "12340":

    Недей така ! Обиждаш бай Ганьо , сравнявайки го с ББорисов !
  • 40 палинДРОМ

    0 1 Отговор
    За съжаление в последните години в България упорито се гради КУЛТ към ЛИЧНОСТТА на един ПРОСТАК с име Борисов ! БОЙКОВЩИНАТА стана национална доктрина за Родината ни. Какво по-лошо от това ?

    Коментиран от #43

  • 41 Удавена Риба

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Най-доброто описание за българската простотия / ПРОСТАЩИНА / е синтезирана и концентрирана в индивида бат Бойко !

    Коментиран от #44

  • 42 Асен Милев

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Въпросът е реторичен. Тогава в поробена България не е било възможно да получиш подобно образование.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "палинДРОМ":

    Бойко Борисов, е работил РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е хитър шоп за ужас на безродните комунистически лакеи на масква? Знаещ ли, че ТРИМА комунистически министър председатели на България са били полковници от КГБ? Не е трудно да се досетиш, че руската агентура е проникнала до всички нива на обществото.

    Коментиран от #45

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Удавена Риба":

    За първи път ГЕРБ се опита да размаха пръст на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. Сега всичко това ще ни струва скъпо, няма как да ни се размине на всички нас. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „протестиращи” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото. Много от нас виждаме това според последните социологически проучвания., но ще можем да помогнем единствено с масово гласуване за ".............. ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ на БЪЛГАРИЯ" на предстоящите парламентарни ИЗБОРИ.
  • 45 Зайо Байо

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Говориш за този ББ , който е станал комунист доброволно и то още 18 годишен ли ? Припомни ми , моля ! И то при положение , че както обича да се хвали сега , че ЛОШИТЕ КОМУНЯГИ са убили единия му дядо. А услужливо забравя , че другия дядо е бил също комунист. Ще ми го разясниш предполагам ! Виждам , че ги разбираш нещата с титлите и дисертациите.......

    Коментиран от #46

  • 46 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Зайо Байо":

    "Има една сравнително известна сентенция, че човек, който на младини не е бил левичар, е човек без сърце. А онзи, който на преклонна възраст е останал такъв, е "мечтател"".
    //Стефан ДАНАИЛОВ//

    Коментиран от #47

  • 47 ежко БЕЖКО

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "копи пейст":

    Същият този човек е бил КОМУНИСТ , после антиКОМУНИСТ , мутра и после ПОЛИЦАЙ , Авторитарист , а сега псевдоДЕМОКРАТ...............Даже хамелеоните биха му завидели за пребоядисването. Винаги така , както му е изгодно. Салто мортале ! Хората го разбраха и си го изритаха от властта !
  • 48 Станали

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Са франкофони, Франция да ги пази от Русия