Last news in Fakti

11 Януари, 2023 15:56 2 783 7

Хванаха трима крадци при опит за кражба на 10-тонна статуя на Рамзес Втори

  • статуя-
  • египет-
  • фараон-
  • рамзес ii-
  • размес-
  • рамзес втори

Крадците са се опитали да отмъкнат статуята с помощта на кран

Хванаха трима крадци при опит за кражба на 10-тонна статуя на Рамзес Втори - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Египетските власти съобщиха, че са арестували трима души, които са се опитали да откраднат с помощта на кран хилядолетна статуя с тегло 10 тона на фараона Рамзес Втори, пише БТА, позовавайки се на Франс прес.

В направеното от прокуратурата изявление се посочва, че е разпоредено задържането на трима заподозрени за четири дни в очакване те да бъдат разследвани по обвинение в опит за кражба на статуя на фараона в древния южен град Асуан, разположен на река Нил на около 675 километра южно от Кайро.

Според изявлението полицията е съобщила, че "трима души са арестувани за притежание на ръчни инструменти за копаене и тежко оборудване - кран, които са използвали в опит да вдигнат статуята и да разкопаят антиките в района".

Службата за антики на Асуан е доказала възрастта на статуята с тегло 10 тона, като според нея тя е на Рамзес Втори, се посочва още в изявлението. От прокуратурата са наредили на полицията "бързо да разследва други лица, свързани със заподозрените в престъплението".

Рамзес Втори, един от най-известните фараони от 19-ата династия, властва 67 години. Той е известен като велик воин и строител, наредил изграждането на храмове в цял Египет.

През последното десетилетие Египет успя да си върне около 29 000 антики, които са били незаконно изнесени в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ценител

    7 0 Отговор
    боклуци навсякъде .............
  • 2 007

    7 0 Отговор
    Тези сигурно са от мургавите българе.
  • 3 Я го знам ...

    3 3 Отговор
    Тия са българи 100 % !

    Коментиран от #4

  • 4 Керът

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Я го знам ...":

    Глупости не са българи! Статуята не е от джелезо или от бакър, да си я наберат нашите кокошкари, щом е от камък, абсурд да са наши!
    Това са истинки професионалисти там, трима - 10 тона. Тукадаже и в махалата едно време "братята" ни всеки по пералня носеше, сега и те се измърлзелявиха - носи телевизора и пъшка...
    Тотален упадък...
  • 5 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    От две години се работи усилено от специалисти археолози ,експерти историци на древно строителство...по долината на Нил и нейните потопени градове.Вътрешна кражба е някой е пратил тези хора ?!В Египет, край Александрия и нейния митичен фар, научните експерти откриват невероятните потънали древни градове в устието на Нил. Използвайки подводни и въздушни дронове, те изследват изключителни археологически обекти, разкриващи удивителния маршрут на ръкавите на Нил по онова време. Използвайки напреднали технологии, те разгадават мистериите на тези забравени градове, включително този на Танис, където е открито невероятно погребално съкровище..с помоща на дронове LIDAR , наричан още „лазерен радар“ на френски, е лазерна система за измерване на обхват, позволяваща картографиране ,и подводни такива дронове . 2 епизода има в RMC BFM Play безплатна апликация ,повторения
    Replay Les mystères du Nil ,а в Амазон прайм цлия сезон.
  • 6 село

    1 0 Отговор
    Да бе. Ще крадат статуя 10 тона и ще я скрият в нощното си шкафче. Вероятно са решили да ровят под статуята, или някаква друга глупост, но не и да отнесат такъв огромен монумент. А къде е камиона за пренасянето? Ама и ние сме едни шарани. Кълвем на крив пирон.

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "село":

    Нищо не е случайно,няма как аз или ти или някой българин както са писали по горе в коментари ,точно там да ходи да пипа !Всяка голяма кражба е с информация ,дори и къщи на богати хора знае какво има вътре крадеца не избира на хазарт .С новите техники гледах като теле и не вярвах,лъчите, генерирани от сензора на дроновете, имат способността да преминават през растителност.Няма смисъл да копаят ,пускат сканираното в компютър и показва всичко.Възможно е да сканира и стауите но не казват като рентгенова снимка.Събират всичко което намерят и ще го строят отново по начина по който е било преди .Чудя се само зашо такива специалисти не ги извикат в България да помогнат и с такива оборудвания ,пести и време и ненужно копане?