Last news in Fakti

13 Януари, 2023 11:31 1 976 23

Японци снимат филм за свещеното вино на траките на Перперикон

  • япония-
  • перперикон-
  • документален филм-
  • тракия-
  • професор николай овчаров

Това не е първата японска продукция, показваща интерес към българските природни и исторически богатства

Японска телевизия снима 50-минутен документален филм за Перперикон, посветен на тракийското наследство и на свещеното вино на траките, съобщи археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА.

По думите му филмът е продукция на една от най-гледаните японски телевизии - TBS Television (Tokyo Broadcasting System Television) с аудитория над 20 милиона зрители. Водещи на продукцията са едни от най-известните актьори в Страната на изгряващото слънце.

Японци снимат филм за свещеното вино на траките на Перперикон

Японци снимат филм за свещеното вино на траките на Перперикон

Освен на Перперикон, филмът ще покаже и кадри от Долината на тракийските царе в Казанлък. Това е трети филм за Перперикон, който ще бъде излъчен в Япония.

Проф. Овчаров припомня, че през септември 2010 г. 90-минутен филм за траките, в който централно място е отредено на Перперикон, бе излъчен от японската национална телевизия NJK по канала "Хай вижън". През 2013 г. филм за свещения тракийски град бе показан по частната японска телевизия "Асахи". Всички тези продукции бяха посрещнати с огромен интерес от японската публика, допълва археологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 че тук има по- важни неща

    4 3 Отговор
    Трябва да се краде
  • 2 мдаа

    5 8 Отговор
    КОЛКО ЛИ ЩЕ СЕ НАГУШИ ПРОФЕСОРЧЕТО?
  • 3 честен ционист

    7 5 Отговор
    БГ Индиана Джоунс все едно ги посреща япончетата у ранчото си. Аман от тия гербаджийски феодали.
  • 4 Студопор

    7 4 Отговор
    Според мен трябва да държим чужденците далеч от родината си и да им спестяване подобни факти. В противен случай ще дойдат една камара туристи, да омърсят свещената ни земя. Не японците, те са готини. Ама покрай тях ще се навъдят англичани, германци, американци. И отиде, та се не видя.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор
    Когато ти отрежат корена на родовата памет, чрез популяризирането на прякора ТРАК, ти вече си лесен за асимилация и ОБЕЗЛИЧАВАНЕ.
  • 6 Гошо мексиканеца

    10 1 Отговор
    Японците с които съм контактувал са проницателни и имат добро мнение за нас.
  • 7 Тодор Димов

    5 2 Отговор
    Да са живи и здрави самураите! Културен народ! Овчаров също, това нещо е инициирано от него.
  • 8 Иван

    3 2 Отговор
    Това е пак овчарска изява.Че екипа на Овчаров копае това е така,но цялата история за Перперикон е негова измислица.Направил го е център на всички народи и култури,Като започнеш от храм на Дионис и Александър Македонски,че такива олтари има много. Първия християнски храм и така на татък.На Татул гроб на Орфей .Този пренаписа цялата история

    Коментиран от #9, #16

  • 9 Соваж бейби

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Леле, първия християнски храм в България ?И това ли е доказал този професор ,започвам да се замислям колко е и професор ?Да попита българският си колега
    Vassil Dobrev френски египтолог
    и археолог от Пловдив .Директор на археологическата мисия на Френския институт по ориенталска археология (IFAO) в Кайро,голяма работа е ,не го съдете че не работи в България,завършва и се реализира в Франция често споменава и в интервюта че е българин не се крие от произхода си.Този човек прави големи открития в Les mystères du Nil
    ,преди няколко дни писах за поредицата има безплатни епизоди в RMC BFM Play безплатна апликация само имейл адрес и парола нищо повече.Да го покани България да изследва и българските земи ,а японците могат само да помогнат готини хора са ,харесват ми.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 10 9872

    2 1 Отговор
    Че кой е казал че е имало свещено вино на Перперикон?Овчаров.Открива по няколко монети и съчиненията му започват.

    Коментиран от #12

  • 11 Факт

    1 2 Отговор
    Явно са свършили или няма възможности за "свещенно" саке ... та затова са прибягнали до нас... Пък и каквото и да направят - кой японец познава тракийското "свещенното вино" , че да разбере за какво иде реч! Каквото и да излъжат - това е филмово творчесто !
  • 12 Гошо мексиканеца

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "9872":

    Не е нужно партийният секретар да каже нещо, та да е вярно! Слагали са билки във виното .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Като Ви чета и още малко ще повярвам, че по-предишното име на съвременните Българи е било "?ЯУРИ".
    Ето какво имам в предвид:
    1. Траки е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски.

    Коментиран от #17

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    .............последния "аргумент" : Историята вече е написана, тя не се пренаписва, заяви гръцкият външен министър Дора Бакояни в коментар за изказвания на специалния посредник на ООН в спора между..............
  • 17 Соваж бейби

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има исторически факти и доказателства ,този бг.професор говори хипотетично и няма нищо на мегдана само се копае и нищо,с пари от народа ?Пътя на християнството кога е започнал
    , как идва ,не знам дали знаете и произхода на християнските икони ?не са като католиците.. !
    Българите какво племе са били и как сме се умешили хода на историята се знае!Определено е скрито в България нещо ,не работим с други страни сами търсим ,не отричам че в България няма портали на други сили има ги навсякъде ,кой ден ще има екип от профисионалисти в България за повече яснота ?!Има частни колекции и много крадено държавно съкровище до което не могат да стигнат учени и да разберем ,лъжа ли е ?Кой става нещо си в България се знае ,не по умствен багаж и качества /има изключения ама малко/,често хората учили в чужбина не се връщат защото знае че няма да получи шанс ,а българите го наричат предател,родоотстъпник това ме обижда .Числата в заплата също има значение !

    Коментиран от #18, #20

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Зa тaрикaтчeтaтa като тебе, дeтo ce изнecoхa oт Бългaрия, хич нe ми e жaл...Лoшoтo e, чe тeзи мушмoрoци, зa дa ce oпрaвдaят прeд ceбe cи, глacувaт нa избoритe във врeдa нa Бългaрия....

    Коментиран от #19

  • 19 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ами представи си че не гласувам ,явно не знаеш че ако повече от 3 години не си се връщал в България ,нямаш право на глас .Важи и за други държави ,не ми пука защото не виждам светлина в тунела за България,ако не назначи някой служебно правителство /малко да се измие утайката ....няма да цитирам имена ама и чалга певци и рапери в играта ...???!/то и в политиката е така пипне власт някоя шайка здраво захапала кокъла не дава шанс на други способни хора политици. Дори и да имах право на глас няма да помогна на България ,нищо не съм загубила !Просто се чудя на начина ви на мислене на такива хора .По скоро българите в България трябва да оправят проблема ,тези зад граница не ги мисли,спасени са .

    Коментиран от #21

  • 20 Бухал маце

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    И аз така.
  • 21 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Соваж бейби":

    От 20 години съм в чужбина и си гласувам като поп.Ти за какви 3 години ми говориш?

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха":

    Явно си пазите българското гражданство ,и адресна регистрация в България !Пребивавате с апостил,виза ,неустановен ,подновявате документи вашият случай е друг ,карта се жур ...Аз нямам време да се занимавам с глупости и бюрокрация след като живея тук да правя спортна гимнастика между посолство и документация ,да бера нерви и чакане ...след като живота ми се движи тук .Я камилата я камиларя дали на дърти години ще искам да се върна отново ,ако се наложи ще се сменят документи