Last news in Fakti

28 Август, 2013 15:59 1 530 0

Джордж Клуни излита в Космоса за откриването на кинофеста във Венеция

  • фестивал-
  • венеция-
  • филм-
  • откриване-
  • джордж клуни-
  • уилям фридкин-
  • бернардо бертолучи-
  • златен лъв

70-ото юбилейно издание за пръв път включва и документални ленти в конкурса

Джордж Клуни излита в Космоса за откриването на кинофеста във Венеция - 1
Джордж Клуни пристига в Лидо за откриването на кинофестивала. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юбилейното 70-о издание на Международния филмов фестивал във Венеция се открива тази вечер на остров Лидо с филма на Алфонсо Куарон „Гравитация“. Научно-фантастичният трилър на мексиканския режисьор „праща“ в открития космос без надежда за спасение Сандра Бълок и Джордж Клуни, които изпълняват главните роли в лентата.

За пръв път най-старият кинофорум в света стартира с творба в 3D формат, с каквато ще бъде и закрит - "Амазония" на документалиста Тиери Рагобер. Главен герой в нея е родената и израснала в плен маймуна от порода капуцин Сай, която след авиокатастрофа се озовава в джунглите на Южна Америка и търси начин да оцелее.

Основната конкурсна програма на фестивала изненадва не толкова с броя на гръмките имена и заглавия, колкото с разнообразието си. В нея са включени 20 произведения – игрални, анимационни и документални (последните - за пръв път). С новата си работа участва гуруто на анимацията – японецът Хаяо Миядзаки.

Включена е и скандалната документална лента на американеца Еръл Морис „Неизвестното известно“ по мемоарите светена на бившия министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, изиграл решаваща роля в планирането на ответния удар на събитията от 11 септември 2001 г., включващ войните в Ирак и Афганистан.

Политически мотиви има и в някои от игралните филми в конкурса. „Паркленд“ на Питър Ландсман със Зак Ефрон, Рон Ливингстън, Пол Джамати и Били Боб Торнтън е посветен на убийството на Джон Кенеди.

„Филомена“ на британеца Стивън Фриърс е по журналистическо разследване за млада ирландка, родила през 1952 г. извънбрачно дете, след което е изпратена в манастир, а то е осиновено в САЩ. В следващите 50 години тя безуспешно търси сина си, без да знае, че той, вече известен политик, също я издирва. В ролята на Филомена е Джуди Денч.

Във Венеция ще се състои и дългоочакваната премиера на филма на Тери Гилиъм „Нулева теорема“ за компютърен гений, който живее в изолация, но е част от загадъчна корпорация, управлявана от неизвестен човек. В образа се превъплъщава австрийският актьор Кристоф Валц („Гадни копилета“), участват и Мат Деймън, Бен Уишоу, Тилда Суинтън. Във филма на Джонатан Глейзър пък Скарлет Йохансон е извънземна, която унищожава всички мъже, които среща.

Председател на фестивалното жури е големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Артистичен директор на проявата, която ще продължи до 7 септември, е Алберто Барбера.

В паралелната програма „Хоризонти“, представяща най-новите тенденции в световното седмо изкуство, влизат 31 ленти, сред които „Пало Алто“ на Джиа Копола и „Натюрморт“ на Уберто Пазолини, чиито фамилни имена издават родство с прочути кинематографисти.

Специален проект на юбилейния фестивал – алманахът Future Reloaded, представя 70 половинминутни филмчета на 70 световноизвестни режисьори, посветени на бъдещето на кинематографа.

За пръв път тази година програмата „Венецианска класика“ с творби, вече участвали и постигали успех на форума, ще има конкурсен характер, като журиращи ще бъдат студенти от различни италиански университети. Програмата ще открие Sorcerer на Уилям Фридкин от 1977 г. Американецът, създал класиката "Екзорсистът", ще получи приз Златен лъв за цялостна кариера. Почетен гост на инициативата ще бъде Клаудия Кардинале, която ще представи филма на Лукино Висконти Vaghe stelle dell`Orsa, удостоен с награда Златен лъв от Венеция през 1965 г.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА