8 Февруари, 2023 10:32 1 609 10

Филмът на Тео Ушев „φ1.618“ се сдоби с номинации от престижни фестивали

  • теодор ушев-
  • тео ушев-
  • филм-
  • премиера-
  • награди-
  • кинофестивал-
  • номинации-
  • φ1.618

„φ1.618“ започна да жъне световна слава

Само два месеца след шеметната премиера на дебютната пълнометражна кинотворба на Теодор Ушев „φ1.618“, последната вече има в актива си цяла поредица от участия и номинации на престижни международни фестивали, съобщават от Colibri.

Филмът е номиниран за награда GILLES-CARLE за най-добър първи или втори игрален филм. Учредена в памет на един от най-смелите режисьори на Квебек, наградата Gilles-Carle се присъжда всяка година от 2010 г. насам и е придружена от безвъзмездна помощ от $10 000, предоставена съвместно от Bell Media и Québec Cinéma.

Преди броени часове режисьорът получи покана за излъчване на филма в рамките на Международния филмов фестивал в Отава. Оценен високо заради „невероятното въображение“ и сърцатия подход на Ушев и целия екип към предизвикателния сценарий на Владислав Тодоров, „φ1.618“ влезе и в конкурсната програма на фестивала Rendez-vous Québec Cinéma. Целта на този форум, създаден през 1982 г., е да популяризира киното на Квебек и неговите създатели, да подкрепя културата на региона и да стимулира индустрията му.

Филмът на Теодор Ушев попадна и в официалната селекция на фестивала Phoenix Film Festival-Sci Fi and Horror. Мисията на филмовата фондация „Феникс“ е да подкрепя развитието на независимото кино в Аризона и неговите образователни възможности. Фестивалният маратон продължава с включване в официалната селекция на Международния филмов фестивал в Спокан. Предвид жанровата си специфика съвсем естествено „φ1.618“ стана част и от програмата на Boston Sci-Fi Festival - най-големият независим жанров филмов фестивал в САЩ.



Решен в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното и страшното се преливат, филмът „φ1.618“ е дръзка, визуално примамлива адаптация по романа „Пумпал“ на един от ерудираните български писатели – Владислав Тодоров. В тази необикновена приказка бездарието и пошлостта гнетят повече от невежеството, метафорите за държавата, интелектуалната самота и поевтинелите души навяват усещане за безпътица, но спасение има – и то е в любовта. Защото безсмъртието няма смисъл, ако не можеш да спасиш поне един смъртен човек...

След предпремиерната прожекция на филма в рамките на Синелибри 2022 – това беше първият български филм, дал старт на фестивала - на 23 ноември 2022 г. се състоя световната му премиера в рамките на Black Night Film Festival в Талин, Естония. (PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, eдин от най-престижните кинофоруми в нашия регион.) На 24 ноември филмът тръгна в разпространение във всички български киносалони и пожъна забележителен успех.

Междувременно „φ1.618“ беше селектиран и в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал /Festival du nouveau cinéma 2022/ с номинация за т.нар. „New Alchemist Award“. Именно на този форум са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс. Една от първите положителни оценки дойде от Изабела Ванини, програматор на FORUM DES IMAGES, според която филмът на Ушев напомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал:

„Има невиждани досега сцени, които създават усещането, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да гледам екрана в захлас. Филмът изобилства от идеи, находки и възхитителни анимационни кадри, които, освен всичко друго, са забавни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е удивително пленителна.“

Отзивите на публиката и световната критика за „φ1.618“, продукция на Перипетея и Мувименто, са впечатляващи и няма как да не ни радват. Към настоящия момент тече договаряне за още предстоящи международни участия на филма на Теодор Ушев, които ще оповестим допълнително.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬🇪🇺💯

    16 0 Отговор
    Хмм, Теу Ушеф кфо пуши да си поръчам и аз.
    Водка с марихуана става само за разтривки, външно!
    Защо му я дават за пиене, неразбирам❓
  • 3 Ха ха

    16 0 Отговор
    Дреме ми за Ушев.Фамилията му говори достатъчно за този нацпредател .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами

    13 1 Отговор
    Да вземе Оскар за ковид фашист на годината в киното.
  • 7 хххх

    13 0 Отговор
    Абе, кво стана с оня швейцарския лаборант, направи ли кариера покрай ковид фашизма като Ушев, или още мие епруветките на студентите?
  • 8 Зззз

    12 0 Отговор
    Като е чак с такова световно признание ,какво стана с другия "феноменален " филм " Айша "? Нещо не го въртят много или той си го крие?
  • 9 пенко

    4 0 Отговор
    ... " АЗ СЪМ УШЕВ --ЕЙ МЕ ТЕО - САМ СЪМ - ДРУГИ НЯМА " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Сульо

    4 0 Отговор
    Тези фестивали са престижни само за силно малоумните и значително тъпи журналя от фактите....това са евтини масовки които нямат значение и са А клас само в главата на ПРите та Ушев.