Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 20:39 1 237 9

Църквата и нейната роля в съвременното общество

  • църква-
  • общество-
  • стоян денчев-
  • женева-
  • световен съвет-
  • венцеслав събев

Проф. Стоян Денчев и г-н Венцеслав Събев – гости на Световния съвет на църквите в Женева, Швейцария

На 17 февруари 2023 год. в сградата на Световния съвет на църквите в Женева, Швейцария, се проведе тържествена церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания Генерален секретар на организацията –преподобният протестантския пастор проф. д-р Джери Пилей от Претория, Южна Африка.

Проф. Пилей е роден в Южна Африка през 1965 год. Неговите родители са индийци. До момента на избора си през лятото на 2022 год. проф. Джери Пилей е заемал длъжността Декан на Факултета по богословие и религия в университета на Претория. Освен това неговите връзки със Световния съвет на църквите през годините се базират на богатия му икуменически опит, в битността му на председател на Световното общение на реформираните църкви.

При встъпването си в длъжност, в словото си, озаглавено „Църквата на кръстопът“, пастор Пилей по емоционален начин се обърна към присъстващите, като подчерта, че в акта на своето избиране той вижда Божият промисъл.

Акцент в неговата реч беше отношението на църквата към правата на човека. Подчертана беше ролята на всички известни световни документи върху които стъпва обществената съвест в процеса на защитата на тези права – Магна харта (Великата харта на свободите) от 1215 год.; Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 год.; Световната декларация за правата на човека, обявена от ООН през 1948 год. и Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (1950 год.), позната и като Европейското съглашение от Рим, влязло в сила от 3 септември 1953 год.

Той сподели тревогите си, като изтъкна: „Ние стоим на кръстопътя на Новия световен ред – икономическото разделение между бедни и богати, липсата на морал, проявите на необуздан расизъм, бедността, синдрома на придобитата имунна недостатъчност, секуларизацията, религиозния фундаментализъм, политическата корупция, малтретирането и насилието върху жени и деца … и листа продължава.

Как Църквата ще отговори на всичко това?

От къде ние трябва да започнем и накъде ще продължим?

Сигурно би било по лесно да бъдем люшкани от политическите сили, от икономическите ползи, от славата и популярността, но по този начин ние ще загубим нашата основна цел – да бъдем Църквата на нашия свят!“

В момента Българската православна църква не е член на Световния съвет на църквите, въпреки, че в него членуват няколко православни европейски църкви. Независимо от този факт могат да се посочат доста светли страници от общуването на България с тази Световна организация. В основата на това общение стои големия български учен и общественик проф. Тодор Събев.

Тодор Събев (1928-2008) е известен православен богослов и изследовател на историята на религиите. Той е автор на повече от 400 статии, книги и монографии, екуменически активист от световен мащаб. Проф. Събев е бил Заместник генерален секретар на Световния съвет на църквите.

През целия си съзнателен живот Тодор Събев е бил ангажиран с т.н. мека дипломация за сближаването между народите на Швейцария и България и в по широк аспект между Изтока и Запада. В тази връзка са показателни неговите лични контакти с първия Президент на Кипър – Архиепископ Макариус, с Нелсън Мандела, с Папа Йоан Павел II и много други световни политици и знаменитости.

На вчерашната Церемония като официален гост присъстваше г-н Венцеслав Събев - син на проф. Тодор Събев. Г-н Събев (младши) е Заместник генерален секретар на Женевския геополитически център и Вицепрезидент на Женевския духовен апел. Той е високо уважавана личност в Швейцария.

В Церемонията взе участие и известният български общественик проф. Стоян Денчев, Председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ и повече от 20 години член на Настоятелството на Патриаршеския Ставропигиален катедрален храм „Свети Александър Невски“.

Университетът по библиотекознание и информационни технологии в София е известен в световните богословски среди с провежданите ежегодни международни конференции под надслов „Хармония в различията“. В този университет под ръководството на проф. Жоржета Назърска и д-р Светла Шапкалова и с активното участие на представители от различни религиозни деноминации се преподават дисциплини, свързани с религиозни знания в неконфесионално естество. Това се прави на основата на задълбочени изследвани, с оглед да се отговори на потребностите на младите хора от базови религиозни знания в процеса на изучаване на културното наследство и във връзка с развитието на туризма.

Източник: Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    6 5 Отговор
    Русия е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана!Амин!

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Роня

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Право думаш отче! Свети КиприАн е бил роден тук по тези земи около В.Търново и е живял в Русия! Много го бръкат с св.Киприян - африканец у Северна Африка. Та молитвите са КиприАнови срещу магии, зло, беди и т.н.

    Коментиран от #6

  • 3 Демократ

    10 2 Отговор
    Пълна трагедия. Атеистът Стоян Денчев полковник от ДС-КГБ къде се е набутал. Затова нямаме църква в България, имаме си патриарх доносник на ДС и Св.Синод пълен с ченгета. Този професор по обучение на ченгета и доносници наречени библиотекари- какъв цинизъм, сега създаде поредната партия чрез Ива Митева, която се отрече от чалгаря мумията Слави и итн, говорителите на мафията. Няма край тази политическа гавра и перверзия.
  • 4 Хайде де

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Заминавай веднага за Русия, пазителката на православието чрез главореза Кадиров, ислямски сунит, и патриарх Кирил, полковник от КГБ, който благослови убийствата на украинските православни християни и разрухата на украинските православни храмове. Бягай Путин да те прати в Украйна при Кадиров.В България нямаме нужда от такива като теб.

    Коментиран от #9

  • 5 атэц нафърфърий

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    баба гуси те зове
  • 6 пгагославието

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Роня":

    мерзък култ

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Роня

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "пгагославието":

    Малко трудно ми е да разбера. Нещо ти бягат буквите 🤔мерзък култ ли казваш е Православието ?
  • 8 Да се "ф"анем на бас!

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "пгагославието":

    Ти си от тоя, "немерзките", дето им го "сервират" у подгърбието, нал тъй🤔😏?
  • 9 Откъде накъде

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хайде де":

    Пък, кайш, всичкото €ам.бреаж -пръв защитник на православието и най-вече на украинското, Ъ?!?