Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 18:31 873 2

Юбилей на примата Виолета Шаханова, която свърза живота си с българския оперен театър

  • виолета шаханова-
  • юбилей-
  • огнян стамболиев

Виолета Шаханова участва и в първата българска филмирана телевизионна опера

Над 70 оперни роли, изключително голям камерен и кантатно-ораториален репертоар – това е краткото описание на творческия път на една от водещите солистки на Русенската опера, Виолета Шаханова-Стамболиева. Тя е родена в Русе, където е открита от певицата и вокален педагог Снежина Якимова. Завършва Музикалната гимназия в родния си град, след което и Музикалната академия в столицата в класа на проф. Елена Киселова. Специализира при проф. Октав Енигареску от Букурещката опера и консерватория. Дебютът ѝ е през 1971 година в Русе с две главни роли – на Каролина в „Тайният брак“ от Чимароза и Луиза в „Годеж в манастира” от Прокофиев.

Следват успехи в големи роли като Микаела в „Кармен”, Мими и Мюзет в „Бохеми”. Бързо се утвърждава като основна изпълнителка на лиричния сопранов репертоар. Сред ярките ѝ постижения са: Сузана от „Сватбата на Фигаро”, Марженка от „Продадена невеста”, Адина от „Любовен еликсир“, Фрау Флут от „Веселите уиндзорки”, Маргарита от „Фауст“, Лина от „Стифелио”, Дона Елвира от „Дон Жуан”, Зорница. С част от тях тя гостува с успех на оперните театри у нас, а също и на чужди сцени. За Зорница от „Луд Гидия“ получава голямо признание от критиката, а също и от композитора – Парашкев Хаджиев, който избира нея за премиерния състав.

Виолета Шаханова участва и в първата българска филмирана телевизионна опера – „Слугинята господарка“ от Перголези. Тази роля тя изпълнява с голям успех в още четири премиерни сценични реализации в Русе и други градове на страната.

През 2007 година Виолета Шаханова дебютира в монооперата „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк. Тежкото заглавие е предизвикателство за всяка певица и във вокално отношение, но и в интерпретаторско. Успехът ѝ е голям! Ето какво пише за нея големият румънски композитор проф. Лудовик Бач:

“В това 34-то издание на Оперния фестивал в Констанца най- силно впечатление остави у мен една българска певица, Виолета Шаханова. В изключително трудната моноопера на Пуленк, която познавам от специализацията си в Париж, тя показа не само ярка певческа дарба, но и силен актьорски талант – игра като родена драматична актриса. А интерпретацията ѝ в музикално отношение беше изключителна. Фразира великолепно, при това на перфектен френски...”

А критичката Ива Чавдарова пише за концертната ѝ дейност следните редове:

“Виолета Шаханова е изпълнител, чиято творческа и артистична активност в областта на камерното изпълнителство е наистина завидно. Малцина са певците у нас, които поддържат равнище и репертоар в една толкова трудна и специфична сфера. Пиететът ѝ към вокалната лирика действително личи в рафинираната линия на фразата и детайла, в деликатните модификации и превъплъщения на тембъра, както и в усета ѝ към точния, характерен вокален щрих…”

Автор: Милена Николаева, БНР


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЛАВИЯ

    4 0 Отговор
    ПОКЛОН
  • 2 йжйхбйкнлкйм

    0 1 Отговор
    кйбкйнлкм;к,,л;,;,.;хбхбж