Last news in Fakti

1 Март, 2023 12:58 1 276 6

Кукери от с. Войнягово ще ни представят за пръв път в Индия на 3 март

  • войнягово-
  • кукери-
  • визита-
  • посещение-
  • индия

"Досега не са гостували кукери в Индия, нашите ще са първите", казва Цонка Дамянова, секретар в Народното читалище на с. Войнягово за уникалната визита

Част от кукерския състав към читалище „Васил Левски – 1900“ в село Войнягово ще представи България на прием в посолството в Делхи по случай националния празник 3 март. Поканата е отправена от посланика ни в Индия Н. Пр. Елеонора Димитрова, а събитието ще се проведе с финансовата подкрепа на Министерството на културата, информира БНР.

Групата ще покаже зрелищния български обичай във войняговски вариант – кукерите ще гонят зли духове и ще приветстват новия живот, доброто, светлото, новото начало, с надеждата за мирно небе и разбирателство между народите.

"Досега не са гостували кукери в Индия, нашите ще са първите – казва Цонка Дамянова, секретар в Народното читалище пред БНР. – Във Войнягово кукерите отбелязват "Старчовден" – празника на плодородието, затова се наричат "старци". При нас обичаят е свързан преди всичко с домашния уют. Събира се семейството, правят се обичаите целуването на ръка, взимането на прошка от всички, хамкането, след това цялото село излиза на площада, където се пеят песни и се танцуват автентични войняговски хора, а кукерите играят за здраве и берекет."

Кукерите от с. Войнягово са сред най-зрелищните маскарадни групи в България. Техният костюм се отличава от обичайните за района на Карлово, а най-впечатляващата част от него е кюляфът (украсата над главата). Високата конструкция, изработена от дърво, е украсена с разноцветни пискюли, мъниста, пъстри парчета плат. Задължително присъстват огледала, които гонят дявола и злото. Част от костюма е и черната маска с процепи за очите, която може да се вдига нагоре или да се спуска пред лицето. Както всички кукери, на кръста си младежите и мъжете носят хлопки.

"Характерен за кукерите от Войнягово е камшикът, който е направен от овча кожа, сплетен накрая с коприна. Този камшик трябва да се върти по определен начин и да издава едно плющене, гърмене. Въртенето изисква особено умение. И това също отличава нашите кукери от другите", подчертава Цонка Дамянова в разговор с Десислава Семковска от Радио България на БНР.

Кукерите от Войнягово са добре познати с участието си в маскарадните игри в България, Франция, Полша, Македония, Сърбия. Носители са на най-голямата награда от фестивала „Сурва“ в Перник през 2017 г. – "Златна маска", както и на много други отличия.

"Друго характерно за самодейците във Войнягово са автентичните носии, които са на повече от 100 години, те се предават от поколение на поколение – разказва Цонка Дамянова. – От 2021 г. фолклорният състав към читалището представя Пловдивска област в Националната листа на нематериалното културно наследство в Програмата на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища – България". Имаме много запазени автентични песни, хора, обичаи, маскарадни игри."

На приема в българското посолство в Индия кукерите ще запознаят гостите и с още един празник от пролетния фолклорен календар – Баба Марта.

"Те ще занесат като подарък на Индия от нас характерната българска мартеница и ще закичат всички присъстващи с пожелание за здраве и късмет."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоеcт

    4 2 Отговор
    Мaймуни отивaт при мaймуни. Добро е нaчинaнието.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 факти

    2 0 Отговор
    войнягово е квартал на с. Дъбене.... и в този квартал кукери няма!???
    В с. Дъбене е истинската традиция. И старците са съвсем различни... на кръста със "стотици дребни лопки", а не два чана на кръста
  • 4 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Ще имат успех сигирна съм,нов чалендж за Индия с тези маски на главата да направят сутрудничество ИндоБългария шапки за Шива и другите им богини и богове има много общо .После да направят и една обиколка из африканските племена също много общо в облекло и маска .
  • 5 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тоеcт":

    Ще плашат змиите в Индия има много кобри ако има камбанки не знам ?!Или се разбяга всичко що лети и върви животинско понеже там е топло може и да има нещастен инцидент за кукерите да ги нападне животно или да разгонят опасните животни?!Ще разберм когато се върнат .
  • 6 Да свършат поне едно добро

    5 1 Отговор
    Да оправят работата, Индия да си прибере индийците от тука, щото много кардат ток, берат железу, и като са съберат правят многу зулуми!