Last news in Fakti

2 Март, 2023 16:24 1 610 20

Васил Василев за Морфов: След 4 месеца, за да запазя театъра, и да спася от проблеми колегите, аз взех този ход

  • васил василев-
  • александър морфов-
  • скандали-
  • народен театър-
  • решение

"Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи и ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. На театъра пише "Иван Вазов", не "Александър Морфов". Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е проблемът", изтъкна още директорът на театъра 

Васил Василев за Морфов: След 4 месеца, за да запазя театъра, и да спася от проблеми колегите, аз взех този ход - 1
Снимка: БГНЕС

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев даде пресконференция по повод избухналия скандал с уволнението на Александър Морфов и напускането на Велислава Кръстева.

"Достойнството на един човек и на друг човек - как се пази, когато единият има свои аспекти и той вярва в тях и другият има свои и вярва в тях? И защо днес обществото ни е толкова разделено? Защо трябва да се противопоставяме и докога? Не искам повече да коментирам, но след 4 месеца, за да запазя театъра и да спася от проблеми колегите, аз взех този ход. Главният режисьор и ръководител "Връзки с обществеността" вече не са част от нашата трупа и от нашия екип", каза Васил Василев, цитиран от БНТ.

Той уточни, че назначенията на Александър Морфов и Велислава Кръстева са направени по негова инициатива в качеството му на директор на театъра.

"Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи и ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. На театъра пише "Иван Вазов", не "Александър Морфов". Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е проблемът", изтъкна той.

Васил Василев коментира още, че случаят с Александър Морфов е бил удобен за някои и призова да не се вкарва театъра в политиката.

Докато тече пресконференцията на директора на Народния театър, пред Министерство на културата се провежда протест в защита на Александър Морфов, на който демонстрантите настояват за оставката на Васил Василев.

Директорът на театъра коментира исканата му оставка така:

"Какви са мотивите за оставката - настояваме за оставки, оставки, оставки. Настояваме да не се работи, да живеем мизерно. Настояваме да се руши, не настояваме да се създава и гради. Хайде да тръгнем да градим. Аз имам още 4 години мандат. Всеки, който е готов да поеме този пост, нека заповяда със своята концепция, своите идеи и мисли и да направим най-доброто за Народния театър", каза Васил Василев.

Той подчерта, че всеки един достоен актьор или творец има място да твори на сцената на Народния театър, но да твори.

"Време е да си подредим държавата и да си тръгнем в нашата посока. Щастлив съм, че след 4-месечно присъствие на Народния театър в медиите, успяхме да се сплотим, да направим блестяща продукция и да покажем как Народния театър трябва да тръгне в нова посока.

Жалко е, че неща от кухнята, които трябваше да си останат там, където им е мястото, излязоха. Но историята познава и други случаи - като този с Пенчо Славейков. Това не е прецедент по нашите ширини, а бъдеще.

Ние сме в Европа, имаме друг поглед и друг мироглед. Живеем по друг начин и трябва да пазим тези наши ценности и тези наши стойности, защото някъде до нас има един друг свят, в който се работи по другия начин - назначават се удобни хора да изпълняват удобни поръчки.

Ние уважаваме твореца и именно по тази причина аз, Васил Василев, се водех от един единствен принцип, който винаги ме е преследвал в моята кариера - да запазя достойнството на хората, които работят с мен, за да можем да се сплотим. Защото всички сме едно семейство и в семействата стават странни неща, но после се гледаме в очите и продължаваме. Четири месеца се опитвах, създавах, колегите твориха и бях изключително щастлив. Но те твориха в странна обстановка, в която бяха притискани", посочи той.

На изминалия сезон в театъра Василев постави оценка "Отличен". Като своя грешка посочи решението си от Плевен да дойде в Народния театър.

"Защото, ако бях останал там (в Плевенския театър) тази пресконференция щеше да се води от Плевен по много по-хубави поводи. Това ми е третият опит, в който отивам и ръководя театър. И това показва едно и също нещо - че когато променяш, имаш шамари. Когато слугуваш, си боготворен", изтъкна той.

Васил Василев отчете, че за първите два месеца на годината приходите на Народния театър са 1 милион и 250 хиляди лева. Той коментира публикациите, че актьори са получавали по 18 000 лв. така:

"Аз пожелавам на всички актьори да получават такива заплати. От днес започвам да се боря и предизвиквам всички политици да направят така, че актьорската заплата да е 2500 лв. Заплатите в театъра се определят по конкретни правила, които са равни за всички и всички са получили ДМС".

Относно разпространен запис на разговор, за който се твърди, че е между Василев и Морфов, той коментира, че е разговарял нееднократно с режисьора и няма спомен дали точно този разговор е воден между тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Морфов

    20 5 Отговор
    изключителна личност , артист , Човек с достойнство и чест ! Който и както и да се опитва да го очерни , няма никаква стойност !

    Коментиран от #5

  • 3 минаващ

    5 13 Отговор
    на протеста пред мк журналистите бяха повече от артистите

    Коментиран от #16

  • 4 Порода

    19 4 Отговор
    Има си едни такива хора, като този директор, като Кошлуков, като Волгин, като Боби Михайлов, които, колкото и народ да ги псува да им се дразни, няма да си подадат оставката и ще се правят че нищо не е станало. На това май му се казва гьонсурат.
  • 5 умнокрасив

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Морфов":

    викаш
  • 6 сашето

    6 2 Отговор
    комуняга - който не е с мен е против мен!
  • 7 правилно

    4 4 Отговор
    Два червени картона и под душовете. Стига са ни занимавали с този латински сериал.

    Коментиран от #13

  • 8 Псевдоним

    1 2 Отговор
    Най-добрият възможен вариант - отстраняване на проблемните хора и останалите да му мислят.
  • 9 Коко

    15 1 Отговор
    Говориш за политиката не трябва да се намесва с театъра а ти защо назначи депесарката или ти напълниха джобовете
  • 10 Ха ха

    4 8 Отговор
    Морфов е един пияница,не може да изтрезнее въобще.Може да е кадърен,но е без морал.Долна подлога на ДБ.За него няма ли кодекс на труда.Кой ходи пиян като талпа на работа,ако отиде въобще.Измекяр.Като иска да е политик да се маха от театъра и да отива при Христо и Гнома
  • 11 НЯКОЙ

    3 2 Отговор
    Тези разсъждения, че в изкуството личностите не значат нищо, ни връщат към изказването на Ленин, че успехът е 10% талант и 90% труд, или нещо такова ! Това са пълни глупости и това е основната причина в последните 30 години да пусне дълбоки корени у нас ЧАЛГА КУЛТУРАТА ! Този Василев няма място в Народния театър, който е бил светилище за българската култура, а сега се е превърнал в удобно местенце за политически кърлежи !

    Коментиран от #19

  • 12 Василев,

    5 2 Отговор
    кой си мислиш, че лъжеш? Тоя ход го направи за да угодиш на ДПС.
  • 13 Хама

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "правилно":

    Това е симптоматично.Който е против ДПС това ще му е съдбата.Има едни всемогъщи милиардери вече с тайни организации които ви държат за топките.Който не слуша прокурор затвор като Иванчева.И от протести не ги е страх.Постепенно ще ви унищожат и вас лупаци от селата дето пишете тука врели некипели.
  • 14 Вл.Попов

    7 3 Отговор
    Г-н Василев, лично гледах пиесата Бурята вчера поставена от световно известния олиг.офрен Робърт Уилсън.
    Очевидно тенденцията на видиотяване вече става норма във Вашия театър.
    Нека бъде на глобално ниво.
    Повикайте още малоумници с които да съкратите всякакви мозъчни дейности на избраната публика и разкарайте всякакви режисьорчета като Морфов и Гърдев.
    И с много жар препоръчайте подобни пиеси и с рецензии от всякакви клакьори.
    Все пак не всички са завършили 7-8 клас като Вас - важни са приходите.
    И ако това е авангардния, модерния, пародийния прочит на Шекспир - то горко му на този свят и в частност на тази наша държава.
    РАЗКАРАЙТЕ СКАПАНАТА ПОСТАНОВКА ОТ НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР !!!

    Коментиран от #15

  • 15 буболина

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Вл.Попов":

    Чудесно изказване, само за ваше сведение, ако си мислите, че "Бурята" е нанесла непоправими щети на мозъчната ви функция, то това означава, че все още не сте станал свитедетел на недоразумението "Орфей". Ако искате да се сдобиете незабавно с ТЕЛК решение удостоверяващо мозъчно възпаление и можете да прежалите 5 лева колкото струват билетите на втори балкон, посетете тази постановка. Ако се окажете с по-здрави нерви от колкото сте предполагали ще останат незабравимите спомени за това как сте били замеряни с кайма, пред очите ви вечно ще се мержелеят тела напръскани с кръв от пулверизатори, след това мазани с глина и лепени с цветни канцеласки листчета, а в последствие поръсвани с конфети. За крясъците и безумните монолози/диалози нямам достатъчно богат речник да опиша. За това добре запомнете къде е изхода преди да загасят светлините, може да поискате да избягате с писъци още преди антракта. Добрата новина, е че под мъдрото и вещо ръководство на другаря Директор подобни гаври и с публика и с артисти ще са новата модна линия на ръководения от него театър. Само дето артистите си го заслужават. Публиката не.
  • 16 Подробност

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "минаващ":

    Журналята са по-големи актьори.
  • 17 Ръчо

    4 0 Отговор
    Парашутиста Васил Василев да си слага парашута и да се готви за мов скок ама не в областта на културата
  • 18 Боби Фишер

    3 0 Отговор
    Ходовете, таквози ... вземат ли се или се правят? Или се вземаха решения, а не ходове?
  • 19 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "НЯКОЙ":

    директор, който напомни, че на сградата пише "Ивн Вазов", а не Ал. Морфов, така ли изрази почитта си към патрона на театъра с прескнфернция на маса с бяла покривка ( като в кръчма), а той с шарена ризка и пуловерче отгоре...Страхотен стил като за селско читалище
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.