Last news in Fakti

3 Март, 2023 09:27 471 0

Джаз легендата Уейн Шортър си отиде на 89-годишна възраст

  • уейн шортър-
  • джаз-
  • почина-
  • саксофонист

Той е издъхнал в болница в Лос Анджелис

Джаз легендата Уейн Шортър си отиде на 89-годишна възраст - 1
Снимкa: БГНЕС

На 89 години почина американският саксофонист Уейн Шортър, легенда на джаза, би-бопа и рок фюжъна. Той е издъхнал в болница в Лос Анджелис, съобщи неговият агент пред New York Times, цитиран от segabg.com. Джаз критикът Бен Ратлиф от същия вестник определяше Шортър като "вероятно най-великия жив джаз композитор за малки състави и претендент за най-велик импровизатор". Редица негови композиции са се превърнали в джаз стандарти.

Уейн Шортър е роден в Нюарк, Ню Джърси. На 15 започва са свири на саксофон. Завършва Нюйоркския университет през 1956 г. и прекарва две години в армията, където свири за кратко с Хорас Силвър. След уволняването си работи с Мейнърд Фъргюсън. В младежките си години Шортър се сдобива с прякора "Господин отнесен", което става заглавие на албум на групата му Weather Report.

Шортър е централна фигура в три от великите джаз групи на XX век: Jazz Messengers, на барабаниста Арт Блейки; втория квинтет на Майлс Дейвис през 60-те, включващ още Хърби Хенкок, Рон Картър и Тони Уилямс; и супер успешната фюжън формация Weather Report, основана през 1970 г. Той има и дълго плодотворно партньорство с Джони Мичъл, с която записва 10 албума, работи и с Карлос Сантана и Steely Dan. Има 11 награди "Грами", както и една за цялостен принос.

Майлс Дейвис го смяташе за "човекът с идеите в групата си, концептуализатор на много от музикалните идеи, които направихме", който също така "разбра, че свободата в музиката е способността да се познават правилата, за да бъдат променени". Хенкок също изтъкваше приноса на Шортър. "За мен майсторът на авторските композиции в групата беше Уейн Шортър. Той все още е майстор. Уейн е един от малкото хора, които носят музика на Майлс, която той не променя."

През 60-те той продуцира поредица от албуми за Blue Note Records - включително Juju, Speak No Evil и Adam's Apple, който включва един от най-великите джаз стандарти, Footprints. По-късно е съосновател на джаз фюжън бандата Weather Report, с която през 1977 г. създава един от най-продаваните джаз записи на всички времена, Heavy Weather.

До 1968 г. той свири единствено на тенор саксофон. Последният албум, в който свири тенор за Дейвис е Filles De Kilimanjaro. На следващата година свири на сопран саксофон в In A Silent Way (с Дейвис) и в собствения му Super Nova (записан с Чик Кърия и Джон Маклафлин. С навлизането на 70-те вече изпълнява музика основно на сопран саксофон.

През 2000 г. Шортър сформира първата си постоянна акустична група с пианиста Данило Перес, басиста Джон Патитучи и барабаниста Брайън Блейд. Освен това е съавтор на операта "Ифигения" с певицата и басистка Есперанца Сполдинг, чиято премиера беше през 2021 г.

В живота на великия джазмен има и двойна лична трагедия - през 1985 г. едва 14-годишна умира дъщеря му, а втората му съпруга Ана Мария Патрисио, нейната майка, загива през 1996-а, когато самолет на TWA експлодира малко след излитане от Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА