Last news in Fakti

6 Март, 2023 11:24 1 680 19

Дирижирани оргазми от Койна Русева на сцената на „Сълза и смях“

  • койна русева-
  • монолози за вагината-
  • стоян радев

В новия спектакъл „Монолози за вагината“ на режисьора Стоян Радев

Койна Русева дирижира оргазмите на колежките си София Бобчева и Светлана Бонин, чиято музика се издига от тихи стонове до тържествено тръбно тибетско песнопение в изживяване на освобождаващото женско удоволствие. Различните тонове на себепознаването звучат на кръстопътя между физиологията и поезията, където е ситуиран новият спектакъл „Монолози за вагината“ на режисьора Стоян Радев, в последно време особено активен в претворяването на екстатични женски преживявания от най-различен характер („Представление и половина“ за катарзисното понякога битие на актрисите в театъра). В основата е знаковата пиеса на Ева Енслър – американски драматург и активистка на феминизма, която сега се обозначава просто с Ви (V – от вагина, разбира се), пише segabg.com.

Предизвикала реакции от „Осанна“ до „Разпни я!“ със своята неподправена, почти документална провокативност при появата си през 1996-а в Ню Йорк и след това при възкачването си на българска сцена през 2000 г. с добилата култов статус постановка на Галин Стоев с Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова, днес „Монолози за вагината“ отдавна не би трябвало да е повод за открития и скандал. Прилича по-скоро на възпитателно-просветителско, „учебно“ помагало за навлизащи в дебрите на сексуалния живот девойки или психотерапевтичен сеанс за жени, по една или друга причина скъсали със своето чувствено „аз“. Създадена по автентични интервюта с жени – някои детински наивни в търсенето и ровенето за точката на удоволствие, други познавателни като ритуала по женското обрязване в Африка, трети истински покъртителни в своята лаконична сила за неумолимо заболяване или насилията по време на войни, пиесата през годините навярно отчасти е променяла съдържанието си. Със сигурност онова, което винаги я е спасявало, е чувството за хумор на авторката, което като червена нишка обединява смешните, трогателни и нелепи истории, а в случая – и безспорното майсторство на трите актриси. Впрочем, сред знаменитостите, изпробвали този текст, са Джейн Фонда, Упи Голдбърг, Глен Клоуз, Сюзън Сарандън, Сандра О…

Според характера на персонажите, тук Койна е поетичната, София Бобчева – по-земната, а Светлана Бонин – изстрадалата. В центъра на техните монолози е женската вагина: обичана и мразена, неудостоявана с внимание от години или гледана със страх, благоговение, благодарност. Практическите семинари, за които разказва една от героините, целят да отключат самопознанието и автоеротизма, умението да се наслаждаваш на себе си и на живота, отъждествявайки се с усещанията на своята вагина или клитор, преливайки самата ти в тях. На моменти изглежда, че идеята на цялата пиеса/целия спектакъл е това. А все пак ни се ще да вярваме, че истинската жена с нейния житейски, чувствен и духовен опит е повече от една вагина…

За щастие, има и други акценти освен предизвикващите леки позиви на погнуса натуралистични подробности за телесни течности, движения и миризми. Интелигентната съвременна Ева отдавна е надскочила емоционалното невежество, сексуалните табута и предразсъдъци, но те продължават да съществуват в публичното пространство. Щом и днес дори в „цивилизования“ свят толкова много жени загиват от ръцете на своите обични, щом насилието към партньора все още е „бон тон“ между четирите стени на дома, дебатът по тези болни теми трябва да продължи. Което означава, че за подобни проекти по-същественото е да успеят не толкова в естетическите, колкото в своите социално-политически задачи и послания за осъзнаването на проблемите и тесните места в отношенията. И за това ги аплодираме.

„Монолози за вагината“ се определя като текст, изпълняващ важна политическа мисия със средствата на изкуството, а не само като продукт на развлекателната индустрия“, потвърждава и режисьорът Стоян Радев.

Преводът на пиесата на Ева Енслър е на Хари Аничкин. Художник е Елица Георгиева. Спектакълът, продуциран от частната театрална формация „Бонини“, се играе на открита сцена „Сълза и смях“, а следващите представления са на 19 март и 7 април.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    ПОЗОР
  • 2 Соломон Паси

    17 1 Отговор
    Европейски ценности.
  • 3 ИВАН

    14 0 Отговор
    Чрез работата-труда маймуна се е превърнала в човек, и явно, чрез липсата и - пак се превръща в маймуна - европейска.
  • 4 Пич

    12 0 Отговор
    Относно постановката - идете , и вижте ! Заглавието е гръмко - резултатите , плачевни ! А относно дирижираните женски оргазми , има само две причини. Едната е ясна - мъжете не могат да си свършат мъжката работа ! Другата е по интересна. Жените правят секс и когато много не им се иска , с даден мъж ! Било за пари , кариера , търсят кой да им гледа децата , и др. ! Затова бързат , и имитират , защото не искат , а гонят други цели !
  • 5 Максуда Парадайз

    10 2 Отговор
    За мен таз актриса е жената-мъж! Няма нищу женствену у нея, пък и актьорскити й умения са распростират до роля на жина на селскиа чобанин. Та чак са напиня и да пей......вай анаджим!
  • 6 пери

    12 0 Отговор
    Койна Русева е набедена за добра актриса, но не е. Има нужда да преговори ученото в НАТФИЗ по техника на говора, защото я гледах на живо и нищо не разбрах от това, което крещеше по сцената заедно със също толкова надценения си колега Асен Блатечки.
    Ама с оргазмите сигурно няма да има проблем да и се разбере посланието.

    Коментиран от #15

  • 7 плюс минус

    16 0 Отговор
    Това не е театър, това е порно.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Критичко

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "плюс минус":

    Царят не е гол, аз съм сертифициран експерт и ви говоря с авторитет.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хммм

    7 0 Отговор
    Хората издават голямо разнообразие от звуци и освен тези от оргазъм има и други недостатъчно попупяризирани територии, например звуците в тоалетната. Особено при запек.
    Давам творческа идея на непризнати "творци", за които най-важното е да станат известни, без значение с какво.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дика

    3 0 Отговор
    А диалози със сфинкстера кога?