Last news in Fakti

9 Март, 2023 12:32 2 727 1

30 петъка с 30 класики на българското кино започват в кино "Одеон"

  • българско кино-
  • български филм-
  • класики-
  • кино одеон

Първият филм в програмата на кино "Одеон" е "Лачените обувки на незнайния воин”

"30 вечери с 30 класики" се нарича инициативата на столичното кино "Одеон" и "Филмаутор", в рамките на която зрителите ще могат да гледат отново най-добрите български филми от последните десетилетия. Първата прожекция е на 17 март, а след това всеки петък, почти до края на годината, в киното ще бъде излъчван по един класически български филм.

Всички прожекции са с вход свободен, а след филма зрителите ще могат да разговарят с някои от неговите автори (доколкото те са още между живите), предава в. Сега.

Всичките 30 филма ще бъдат излъчени в своя оригинален формат, а именно - на лента.

"Вероятно много от младите зрители никога не са гледали филм на лента. С тази инициатива искаме да покажем как вълнува истинското кино и то не само с историите си, а и с начина на показване", споделя режисьорът Виктор Божинов ("Възвишение", "Голата истина за група "Жигули", "Вина"), който е и председател на Управителния съвет на "Филмаутор".

Началото поставя лентата на режисьора Рангел Вълчанов от 1979 г. "Лачените обувки на незнайния воин”. Оператор на филма е Радослав Спасов, музиката е дело на Кирил Дончев, а на прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с художника Георги Тодоров.

В програмата са още "Да обичаш на инат", "Куче в чекмедже", "Вчера", "Щурец в ухото", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Мъжки времена", "Преброяване на дивите зайци" и много други.

Пълната програма може да бъде видяна на https://filmautor.org/30.

Това не са единствените филми, които зрителите ще могат да видят безплатно в следващите седмици. Този петък, 10 март, в Чешкия център започва ретроспектива от шест филма на чешкия режисьор, носител на "Оскар", Ян Сверак. Той ще представи лично на "София филм фест" своя най-нов филм "Витлеемска светлина" (с билети, на 18 март), но междувременно до 17 март зрителите могат да гледат неговите филми "Начално училище", "Акумулатор 1", "Пътуването", "Тъмносин цвят", "Амбалаж" и наградения с "Оскар" за чуждоезичен филм "Коля".

Началото на всички прожекции е в 19 ч.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    14 2 Отговор
    Защо според вас класическото българско кино е толкова сполучливо?!
    Защото не защитава евроатлантически ценности, филмите изразяват ежедневието на българите и техните проблеми (по онова време), а актьорите и артистите бяха изключително талантливи!

    Сега дори историческите нови филми по БНТ копират американските бози, а резултатът е видим!
    Никой не харесва бледи копия на оригинала!!!

    Затова крайно време е културата да излезе от Холивуд и да се върне в ежедневието на българите, защото определено има какво да се покаже откъм съвременното страдание на нашия народ!!!

    За т.нар. риалитита по останалите телевизии няма да споменавам много, ще кажа само, че след време тия продукции ще бъдат за пример на идните поколения за деградацията на обществото ни, как срещу голямо заплащане са готови и родата си да продадат!!!
    Това трябва да е тема за нов бг филм по БНТ!
    Могат да го кръстят - "Грантаджии", а в него да покажат как изглеждат хората в БГ продали душите си за кинти, за много кинти!!!