13 Март, 2023 13:14 1 349 12

Създадоха "Движение за култура" след скандалите в Народния

  • движение за култура-
  • скандали-
  • народен театър

"Движение за култура" се структурира в момента. Взривът дойде от скандалът в Народния театър, който за нас не е личен конфликт. Ние продължаваме да искаме оставката на Васил Василев. Искаме да инициираме законодателни промени във всички етапи на всички нива, заяви проф. дфн Георги Каприев

Създадоха "Движение за култура" след скандалите в Народния - 1
Снимка: БГНЕС

Поводът, който ни събра, беше продължаващата разруха в националната институция Народен театър. Продължаваме да искаме оставката на директора на театъра Васил Василев, и в същото време настояваме цялата тази драматична история да не бъде свеждана само до лични конфликти. Ние търсим по-дълбоки причини за онова, което се случва пред очите ни, което никак не ни харесва, и имаме волята и силата да го променяме.

Това заяви проф. дфн Георги Каприев по време на пресконференция за кризата в Народния театър, предаде репортер на БГНЕС.
Актрисата Албена Колева посочи, че се оказало, че когато директор спечели конкурс, той става едноличен собственик на театъра. Тя подчерта, че театрите в България не са в добро състояние и посочи, че тези конкурси са причината за това. По думите ѝ Васил Василев е направил така, че конфликтът да излезе извън пределите на театъра. “Пропастта, която се отваря в театъра, става все по-голяма”, отбеляза Колева и добави, че краят на този конфликт не може да дойде с уволнението на Александър Морфов, а напротив - с оставката на Васил Василев. “Театърът се случва в свободната на духа на едни хора. В театъра трябва да влезеш с атмосфера. Атмосферата беше разрушена с едни записи, които излязоха. Да уволниш някой режисьор по Кодекса на труда, защото не е бил на работа два дни, е абсурдно”, категорична е тя.
Камен Донев призова всички да вземат отношение. “С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват”, обясни той. Донев призова за разговор и градивен дух. “Законът е нещо много хубаво и е стожерът на едно общество, но идва такъв момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално отношение”, подчерта той.

Лилия Абаджиева е категорична, че е крайно време да бъдат спрени процесите, които влекат българската култура към разпад. Тя каза, че е необходим широк дебат за конструиране на промени. “Има битка, от която не бива да се отказваме. Ние много добре знаем, че носим етическа отговорност за философията на живота. Този морален катаклизъм, който предизвика тази пресконференция, е резултат от дълбоки процеси”, посочи тя и допълни, че трябва да има нов закон за сценичните изкуства.
“Смятаме, че се провеждат мерки и санкции, характерни за по-далечни времена”, коментира още Абаджиева.

Костадин Бонев заяви: “Културата, изкуството е неразривно свързано с нравствеността на всяко едно общество. Решението на днешния ден е посочено от Гео Милев, където той казва, че хората, занимаващи се с изкуство, трябва да бъдат автономни“, коментира Бонев и допълни, че трябва да "се борим за деполитизация във всички министерства".

“Движение за култура” се структурира в момента. Взривът дойде от скандалът в Народния театър, който за нас не е личен конфликт. Ние продължаваме да искаме оставката на Васил Василев. Искаме да инициираме законодателни промени във всички етапи на всички нива, заяви проф. дфн Георги Каприев. “Тази тапа, която Морфов отвори, показа бездна от проблеми. Липсва законодателство, липсва адекватно законодателство. Това отваря възможности за една кризисна ситуация”, добави той.

Актьорът Валери Йорданов обясни, че от идването на Васил Василев като директор на Народния театър са напуснали 30 души. Той подчерта, че един от основните проблеми е това, че Василев не е дал отчет на министъра. По думите му в театъра има назначения на хора, които не са специалисти. “На 16 март ще има голям протест”, съобщи Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    11 0 Отговор
    Те и на сузи кошлуков искаха оставката но мафията го бетонира като директор на бнт
  • 2 обективен

    7 1 Отговор
    Българката култура държи Африка за.. Ура.
  • 3 без имена

    5 5 Отговор
    тия ми изглеждат трезвеници. не са като морфов. но пък после ще полеят случката.чичко сорос плаща масрафа.
  • 4 Автономно

    7 1 Отговор
    Автономно да се погрижат за заплатите си, а не да чакат и простят от държавата. Гениалността им е крайно време да дава приходи на държавата, а не само и единствено да взима.
  • 5 Оле отвори очички

    8 6 Отговор
    Аман от жълтопаветни, алкохолизирани некадърници с мания за величие.
  • 6 Пет пари

    6 0 Отговор
    Никой закон не може да компенсира мопала и човешките отношения. Ние (цялото общество) позволихме тези теща да изчезнат. И сега пращаме цената, т.е. трябва да си поправим грешката.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Псевдоним

    1 3 Отговор
    По гърба си няма да паднат, много ги боли, че един канцеларски плъх ги нарита.
  • 9 Театровед

    2 0 Отговор
    Чудя се кому беше нужен този грозен скандал и когато отговорим на този въпрос,ама честно,всичко ще се изясни. Обществото ни в момента е толкова разделено и то изкуствено, че да си отговорим кой има интерес от това? Василев върна Морфов в България първо в Плевенския театър, работиха заедно 6 месеца, не се ли опознаха и ако не ,защо Морфов се е съгласил да дойде в Народния театър и да работи с Василев, след като е такова нищожество, сталинист, лъжец, диктатор, уплашил цялата трупа, некадърник, манипулатор,рекетьор, който никога нищо не е направил .,политическо назначение . Василев е спечелил конкурс все пак и не е назначен, а избран по силата на оценените от комисия специалисти концепции за развитие на театъра. Морфов работи цели 6 м.в театъра и знае коя е тази Кръстева, но не протестира. Видеото с Доган даде знак да се почне данданията. Морфов можеше публично да изрази недоволството си веднага, още повече,че с Василев са комуникирали нормално.Защо не го е направил? Няма данни Василев да е вкарал политиката в театъра. Започнаха се грозни лъжи и досега,защото Явор Гърдев не е напуснал,а Кръстева не е напуснала сама, а е отстранена от Василев. Морфов е известен като талантлив режисьор, но не и като политически борец за свобода,какъвто сега се изкарва и го изкарват.Никога публично не е изказвал политическо пристрастие.Как така изведнъж стана такъв велик борец и то скрито,тайно,по тъмна доба,по неподходящ начин ,защо 4 месеца се криеше от публични изяви и полз
  • 10 миролюб бенатов

    5 0 Отговор
    аз не разбирам много от култура, ама половината от тия са турбо пияници
  • 11 Йеронимус БОШ

    1 1 Отговор
    Трябвало е за шеф на това Културно движение да сложат най-културния от почти всички българи - Бойко Борисов ! Той щеше да им покаже какво може , а то никак не е малко !
  • 12 НАЗДРАВЕ!

    1 0 Отговор
    ДВИЖЕНИЕ НАЗДРАВЕ!
    ОТ ДРУЖКИ ТРЕЗВЕНИЦИ ЧЕСТИТО !!