Last news in Fakti

12 Септември, 2013 15:37 17 035 8

Село Ситово пази уникален надпис на над 8000 години

  • село-
  • ситово-
  • уникален-
  • надпис-
  • 8000 години

Различни са тълкуванията на надписа

Уникален природен феномен пази село Ситово, което е част от община „Родопи”. Надпис на над 8000 години е запазен до наши дни. Той се намира на гладка скала и е с размери 240 на 30 сантиметра.  Цялата скала се крепи на 5 камъка – единият е с образ на Богинята майка от Неолита, а друг камък прилича на пясъчен часовник. Надписът е направен на такова място, където няма ерозия и затова е запазен до днес, разказва кметският наместник на Ситово Димитър Насков.

Предполага се, че може надписът да е издялан от хората, които са оцелели след потопа, предизвикан от вулкана Санторини през 628 година преди Христа. Тези скални цивилизации, които са живели на високите места в планините, са оцелели и може би те са оставили послание за поколенията. Говори се, че надписът е открит 1928 години от родопски кравари. Единият от преводите му гласи:

„Душата сътворена между Сатурн и Земята, трябва да се завърне обратно към светлината на своята звезда, както е наредил Хронос и Хавес – създателят на всичко живо”.

Има и нов разчет на надписа от войни на Тангра. „Той е отишъл на небето, оплакан от синовете си, тук на Земята.”

Проф. Чиликов го разчита като: „Нека всемирният Бог затвори това зло и никога повече не го отприщва.”
Надписът е записан като археологически паметник в държавен вестник. Кметът на „Родопи” Пламен Спасов и заместник-кметът Таня Бочукова са  на мнение, че обектът трябва да се развива като туристическа дестинация.
„За мен това е послание от хората, за поколенията и след като си изпълни предназначението, ще падне скалата, която го крепи.”, твърди кметският наместник в Ситово.

Със собствени средства жителите на Ситово са подменили табелата, която води до „ситовския надпис”. Тя е изработена от Иван Куманов. Направили са и ремонт на стълбите към скалите.  Сега има нужда от поставянето на парапет, защото терена е стръмен. Желанието на хората е туристическата забележителност да бъде пригодена за посещение и от хора с увреждания и се надяват да спечелят проект, който да финансира начинанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 курти

    9 1 Отговор
    628 година НЕ Е преди 8000 години. Можете ли да смятате ?
  • 2 Калина Петрова

    2 4 Отговор
    Различните разчитания водят до различна датировка, в случая е взето времето на траките, като най-старата дата.
  • 3 петър петров

    1 6 Отговор
    да си правя заключение за това кой и какво пази дадено място от НАДПИС!? и то надпис на туземци от преди хиляди години. Желязна логика!
  • 4 петър петров

    1 8 Отговор
    Също така какво му е толко уникалното, освен че не се знае със сигурност даже какво пише? Прост народ слаба държава

    Коментиран от #5

  • 5 Споок Армин

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "петър петров":

    Петьо много си про*т.Стига с тези тъ*и коментари че ми идва да си счупя лаптопа като вляза в някой Български сайт.Хората от нищо правят бизнес а ние тука имаме всичко и пак сме последната дупка на кавала.Това е така защото хора като теб дето не могат да видят по далеч от носа си са в политиката на държавата.И да не забравиш че и ти си част от "простия" народ

    Коментиран от #8

  • 6 Бай Иван

    1 1 Отговор
    Mи то добре,но в Ситово са останали само 20 души пенсионери да живеят та какъв туризъм ще се развива там не знам.Село откъснато от света е Ситово.
  • 7 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
  • 8 петър петров

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Споок Армин":

    абе, объткал си човека на който ще кажеш, че не можел да види по-далеч от носа си. За разлика от празния ти коментар аз ясно кратко и точно казах мнението си и е чистата истина, а промит мозък като теб, освен да повтяря като папагал заучени фрази като 'заради такива като теб сме зле' друго НЕ ЗНАЕ. зле сме заради корумпираните политици и еврейските медии! Затова сме зле, защото те контролират какво да мислиш и правиш. заблуден си и тия чукчета дето си ги тряскаш в главата е много правилна иконка - строши си сам главата празна!