Last news in Fakti

17 Март, 2023 09:47 652 0

Показват колекция на Банската иконописна школа в Краков

  • банско-
  • иконописна школа-
  • тома вишанов - молера-
  • краков-
  • полша

В продължение на четири месеца жителите и гостите на най-посещавания полски град ще могат да се запознаят с шедьоври на четири поколения иконописци

Показват колекция на Банската иконописна школа в Краков - 1
Снимкa: БГНЕС

Колекция от 43 икони на Банската иконописна школа ще бъде експонирана от 24 март до 23 юли в Националния музей в Краков, в Двореца на епископ Еразъм Циолек - специализиран в показване на средновековно и православно изкуство, съобщиха от посолството на България в Полша, цитирани от БНР.

С натрупаните от 1879 г. насам разнообразни ценни фондове от художествени и исторически артефакти, Националният музей в Краков, разположен в 10 сгради, е признат като една от най-богатите музейни институции на изкуствата не само в Полша, но и в света.

В продължение на четири месеца жителите и гостите на най-посещавания полски град ще имат възможност да се запознаят с шедьоври на четири поколения иконописци от Банската школа, създадена от Тома Вишанов - Молера.

От октомври 2022 г. досега иконната изложба бе показана с голям успех във Варшава и Бялисток. Гостуването в Полша се осъществява в партньорство между Музеен комплекс - Банско и Българския културен институт във Варшава.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА