Last news in Fakti

17 Март, 2023 21:08 1 268 1

Френският факултет на Техническия университет – София отбеляза тридесет години високотехнологично образование в България

  • технически университет-
  • френски факултет-
  • годишнина-
  • образование

Възпитаниците на Френския факултет на ТУ - София – със 100% професионална реализация и с едни от най-високите стартови заплати в страната

„С българските си дипломи инженерите от Френския факултет са приети да работят навсякъде в ЕС, в много страни от Азия и други континенти. Френският език е много повече от един отворен прозорец към многообразието по света”. Това заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова на официалното събитие по случай 30 годишнината от създаването на френския факултет на Техническия универститет – София. Тя допълни още, че Техническият университет – София е едно от най-добре доказалите се пространства на международната франкофонска общност в България.

От своя страна министърът на външните работи Николай Милков заяви: „Факултетът за френско обучение по електроинженерство е връстник на Франкофонията в България”. Той допълни още, че факултетът е пример за успешно сътрудничество между бизнеса и образованието, свидетелство за преимуществата на френския език за намиране на работа на трудовия пазар.

В тази връзка деканът на факултета проф. д.ик.н. Кирил Ангелов отбеляза постигането на 100% успеваемост при намирането на работа по специалностите, които завършват възпитаниците на Френския факултет. Те получават високи стартови заплати, което е повече от добро начало за достоен жизнен стандарт и изграждане на професионална кариера.

Участие в тържественото събитие взеха също така посланикът на Франция в България Жоел Мейер, посланикът на Мароко у нас Закия Ел Мидауи, Председател на Групата на посланиците франкофони в България, посланиците на Белгия, Швейцария, Албания, Виетнам и Египет. Присъства и Генералният секретар на Европейския технологичен университет, Тимоте Тури, представители на институции и на партньорски университети, на бизнеса, преподаватели и студенти.

Френският факултет на ТУ-София е създаден през 1993 г. и оттогава досега е един от най-елитните чуждоезикови факултети в България. Дипломите на ФФ се признават във Франция и ЕС, като това е една от причините завършилите го да намират сигурна и перспективна 100% реализация у нас и в чужбина. Десетки високотехнологични френски фирми усилено търсят дипломантите на Факултета. Стартовата заплата на завършилите Френския факултет е една от най-високите в България.

Френският факултет на ТУ – София предлага европейско елитно инженерно образование, като за своите 30 години от създаването си се превърна в синоним за качество за високи образователни и научни стандарти.

Факултетът е създаден с партньорските усилия на две влиятелни международни франкофонски организации – Университетската агенция за франкофония (Agence universitaire de la francophonie) и на Международната организация на франкофонията (Organisation international de la francophonie). През изминалите 30 години Френският факултет не само оправда тяхното доверие, но и разишири партньорствата с нови разнообразни образователни и научни инициативи.

Френският факултет на ТУ-София предоставя обучение по две много актуални и престижни магистърски програми, а именно: „ Информационни и комуникационни технологии” и „Електротехника, електроника и автоматика ” в пълния им 5- годишен курс на обучение, веднага след завършване на средно образование. През целия курс на обучение младежите имат изключителната възможност да бъдат приети в един екип, в който, заедно с преподавателите и представителите на бизнеса, да придобият качествени инженерни знания и умения.

Същевременно Френският факултет е равностоен партньор в редица международни образователни и научни проекти, в които си сътрудничи както с европейски университети (Университетът в гр. Троа (Франция), университетът в Монс (Белгия), техническите университети в Гренобъл, Рен, Лимож, Марсилия и др. френски университети, така и с африкански университети от Мароко, Тунис, Камерун, Того, Сенегал. По международна линия именно ФФОЕ успява да сподели знания, опит и ноу-хау, посредством които африканските университети да могат да структурират и осъществят качествена образователна услуга във висшето образование.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    5 0 Отговор
    Никой от завършилите не работи в кочината.Банка за колониални емисари.Просто тук им излиза обучението по-евтино.