Last news in Fakti

18 Март, 2023 08:41 2 448 8

Джаз певицата Мелъди Гардо - за първи път в България

  • мелъди гардо-
  • джаз-
  • блус-
  • певица-
  • концерт-
  • пловдив

Изпълнителката ще има концерт в пловдивския Античен театър на 29 юли

Джаз певицата Мелъди Гардо - за първи път в България - 1
Снимкa: БГНЕС

Сравняваната с Ела Фицджералд джаз и блус певица Мелъди Гардо идва у нас за първи път, съобщава БНР.

Известната американска джаз и блус изпълнителка и автор на песни Мелъди Гардо има концерт в пловдивския Античен театър на 29 юли. Името на Гардо е познато на всички любители на модерния джаз. Тя участва както на най-големите фестивали, така пее и в камерни зали. Критиците я сравняват с Ела Фицджералд и Нина Симон.

Гардо е повлияна от блус и джаз изпълнители като Джуди Гарланд и Джордж Гершуин, както и от латино изпълнители. Многобройните ѝ албуми са отдавна любими на слушателите – като платиненият "The Absence", събрал на едно място джаз, ар ен би, фолк и соул, и съчетал музикалните традиции на Мароко, Португалия, Бразилия и Аржентина. А в "Sunset in the Blue", в първия сингъл – Little Something, тя си партнира със Стинг, който я нарича "изящна".

Животът на Гардо също е много вълнуващ и интересен. На 19 години, докато кара колелото си по улиците на Филаделфия, е пометена от джип. Прекарва близо година в болница, парализирана от кръста надолу и с тежка форма на анемия. Отново се учи да ходи и да говори. Като част от възстановяването си, започва музикална терапия, която се оказва истински успешна. Не само за подобряване на състоянието ѝ, но и за откриването на нов, уникален талант. Затова вероятно тя продължава да участва активно в използването на музикалната терапия и през 2012 Гардо дава името си на такава програма в Ню Джърси.

По време на пандемията май 2020 г. Мелъди Гардо привлича вниманието на световните медии, като обявява в социалните мрежи кастинг за музиканти, които нямат възможност да работят заради ограниченията. С тяхна помощ тя създава виртуален оркестър и сингъла "От Париж с любов". През юни същата година Гардо открива отново записите в легендарното музикално студио "Аби роуд", което поради пандемията беше затворило врати за първи път от 90 години насам. Тя се включва дистанционно от Париж и записва с Кралската филхармония.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фики мики азис мазис…

    2 5 Отговор
    какво съвпадение тя за пръв път в българия и българите за пръв път я чуват…

    Коментиран от #6

  • 2 Опааа

    2 4 Отговор
    Коя е таз веееееее? 🤦‍♂️

    Коментиран от #5

  • 3 Ром Бакарди

    2 4 Отговор
    Ша доди таз певачка тука-хараби! Ша пей некви джаз маз песни-хараби! Побликата ша я зяпа сас ококорени комбали и утворени усти-хараби! Ша й прати пак гюр.лю.ци Фандъковата-хараби! Щот такъв й е адета. Ама ако срещу таз певачка излезе нашта Йълдъз....кат утвори идна уста, кат почни да вика и пей- ша й утнесе и роклята, и убувките, и гащити барабар на таз амириканска гастрольорка. Ша стани пишман що е дошла тука. А сетне на сцената кат излезе нашта Софка, чи кат са разгорещи побликата, кат са закълчат....е те туй ша е кунцерт! А не некъв вълчи вой!

    Коментиран от #7

  • 4 Учиндоския

    1 4 Отговор
    щом не е с кукубенд да се маха, разваля аудиторията ми !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хайл

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "фики мики азис мазис…":

    Не всички чуват за нея сега . Който не слуша джаз няма как да е знае .
  • 7 Замбо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ром Бакарди":

    Защо правиш сравнение със чалга певица . И какъв вълчи вой щом не си слушал джаз по добре не пиши критики за тази музика.
  • 8 ами

    1 0 Отговор
    Чуйте тази - So we meet again Melody Gardot ...