Last news in Fakti

30 Март, 2023 18:25 772

Фестивал и академия "Алегра" посрещат световни звезди на класическата музика

  • фестивал-
  • академия-
  • алегра-
  • концерти-
  • класическа музика

Концертите на "Алегра" през сезон 2023 г. ще бъдат в Централния военен клуб и Софийска градска художествена галерия

Фестивал и академия "Алегра" посрещат световни звезди на класическата музика - 1

Между 9 и 23 юли в София предстои деветото издание на един от най-престижните музикални фестивали за класическа музика у нас, който успоредно с атрактивната си концертна програма провежда академия с майсторски класове с преподаватели и участници от цял свят. За втора поредна година Фестивал и академия Алегра ще обогатят летния културен афиш на София с класически концерти от най-висока класа.

Шест фестивални концерта и девет майсторски класа ще се проведат в рамките на Фестивал и академия Алегра тази година. Тяхното девето издание, което е второ за столицата, отново ще бъде през най-радостния сезон на годината. Между 9 и 23 юли публиката на Алегра ще преоткрие лятна София, благодарение на вълнуваща фестивална атмосфера, световно признати солисти и фестивален оркестър с изявени български музиканти.

Концертите на Алегра през сезон 2023 г. ще бъдат в Централния военен клуб и Софийска градска художествена галерия. Сред техните виртуозни солисти тази година са трио Гарлицки, които на 16 юли ще изнесат в СГХГ концерта си Tria in Unum с произведения на Йозеф Хайдн и Йоханес Брамс. Ден след това, на 17 юли, в Централния военен клуб ще чуем концерта “Истински сериозно” с участието на цигуларите Александър Ситковецки, Григори Асс, виолиста Алесандро Д'Амико и вече познатия на софийската публика чело виртуоз Ласло Феньо с музиката на Бетовен, Шуберт и Менделсон. Отново в Централния военен клуб на 20 юли фестивалният оркестър Алегра с диригент Николас Паске и солист Александър Ситковецки ще предложат на публиката любимия концерт за цигулка от П.И. Чайковски както и втора симфония от Лудвиг ван Бетовен.

Това са само част от концертите в програмата на Алегра 2023, а сред останалите звезди на тазгодишното издание на фестивала са Нимрод Гуез, Вилфрид Щреле, Джовани Ньоки, Лора Маркова, Сион Найман и Алп Туна.

“Щастливи сме, че за поредна година в историята на фестивала поканата ни да участват в него приеха едни от големите музиканти в съвременната класическа музика. Някои от тях ще изнесат камерни концерти и това ще направи връзката им с публиката още по-близка, други ще свирят със симфоничен оркестър, а всички ще проведат и майсторски класове за чуждестранни и български младежи с изявен талант” - споделя Петър Найденов, създател на Фестивал и академия Алегра.

Паралелно на фестивалните концерти, през месец юли Алегра ще проведе и серия от майсторски класове в рамките на своята едноименна академия. Преподаватели в нея тази година ще бъдат цигуларите проф. Борис Гарлицки, проф. Александър Ситковецки и Григори Асс, виолистите проф. Нимрод Гуез и проф. Вилфрид Щреле, и челистите проф. Джовани Ньоки и Кирил Злотников. Всички те ще преподават и в майсторския клас за камерна музика. Академията ще предложи и два майсторски класа с швейцарския диригент и педагог проф. Йоханес Шлефли и немския му колега проф. Николас Паске, едни от най-търсените преподаватели по оркестрово дирижиране.

Фестивал и академия Алегра се реализират с подкрепата на Националния фонд “Култура” по програма "Едногодишен грант” 2022, с финансовата подкрепа на Столична Община - Столична програма “Култура” и под патронажа на Посолството на Швейцария в България.

Билети за концертите на Алегра вече може да намерите в мрежата на Eventim: https://bit.ly/40LFjdN.

За повече информация, следете официалния уебсайт на фестивала и неговите социални мрежи: YouTube, Facebook и Instagram.



Свързани новини