Last news in Fakti

3 Април, 2023 16:43 1 764 3

Шедьоврите на ренесансови художници крият тайна хранителна съставка

  • шедьоври-
  • ренесансов художник-
  • леонардо да винчи-
  • яйчен белтък-
  • маслена боя

Известни художници като Леонардо да Винчи са добавяли яйчен жълтък в маслените си бои

Шедьоврите на ренесансови художници крият тайна хранителна съставка - 1
Снимка: Shutterstock

Учени установиха, че известни художници като Леонардо да Винчи, Сандро Ботичели и други ренесансови майстори са експериментирали със смесването на яйчен жълтък в маслената боя, за да помогнат на картините да издържат на влага и да предотвратят набръчкването и пожълтяването им.

Изследването на навиците за рисуване на майсторите "може да подобри опазването на безценни произведения на изкуството", се казва в проучване, публикувано от Nature Communication, предава БГНЕС.

В проучването експертите установяват, че добавянето на яйца към маслени картини "действа като антиоксидант, забавяйки началото на втвърдяването". С други думи, тази комбинация помага да се спре разграждането на боята.

"Има много малко писмени източници по този въпрос и досега не е правена научна работа, която да изследва темата толкова задълбочено", казва пред Си Ен Ен авторът на изследването Офели Ранке от Института по машиностроене и механика към Технологичния институт в Карлсруе, Германия.

"Резултатите ни показват, че дори с много малко количество яйчен жълтък може да се постигне невероятна промяна на свойствата на маслената боя, което показва как тя може да е била полезна за художниците."

При изследването на ефекта от използването на протеини от яйчен жълтък в маслото учените установили, че яйчните протеини потискат абсорбирането на вода в боята във влажна среда. Докато картините изсъхвали, те също така помагали да се предотврати пожълтяването и набръчкването - "проблем, с който се е сблъсквал дори Леонардо да Винчи", установява проучването.

Художниците "ни дадоха възможност да се възхищаваме на техните шедьоври и днес", се казва в изследването.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    6 0 Отговор
    Че това е известно от много отдавна.
  • 2 Един

    4 0 Отговор
    Учените ... !? Глупости! Иконите в селските църкви се подновяват така - с боя, бронз и белтък! Ама вярно , откоде да го знаете - това го няма никъде във виртуалния ви живот , та да го нацъкате с мишката!!!
  • 3 Яяяяяя

    3 0 Отговор
    Много неук народ се е пръкнал по света. Бях малко дете, когато двама бояджии у дома боядисваха стаите и разбиваха 30 жълтъка с бронзова боя за декорация! Запазело се е в паметта ми, защото ми беше много интересно и това което правеха и това което ми обясняваха! На техните познания сега му викат научно откритие!