Last news in Fakti

8 Април, 2023 13:55 949 4

Връчиха наградите „Златен кукерикон“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • руслан мъйнов-
  • мария сапунджиева-
  • „златен кукерикон“-
  • награди-
  • сатира

Руслан Мъйнов и Мария Сапунджиева са сред носителите на наградите

Наградите "Златен кукерикон“ бяха връчени в петък вечер, в Сатирата, от трупата на театъра. Темата тази година е "Да живее народът" - като остро политическо кабаре на ситуацията, в която живеем.

За женска роля бе наградена Мария Сапунджиева - за Мери в постановката "Ревност" от Сам Бобрик (ДТ "Адриана Будевска" и ТК "Вива арте").

"Искам дълбоко в сърцето си да посветя тази награда на големия Велко Кънев. Това е човекът, който ме зариби по комедията, накара ме да обичам този жанр дълбоко в душата си. Научи ме, че този жанр е много специален и изисква много труд, и много любов. Така че това е човекът, който ме заведе преди 15 години в бургаския театър, който той много обичаше. Показа ми това място и там остана част от сърцето ми", каза актрисата. Тя благодари за всичката грижа, любов и топлина, и творчески моменти, които е имала в този театър.

За мъжка роля бе отличен Руслан Мъйнов - за постановката "Градска легенда" от Алексей Клас (ДТ "Адриана Будевска“, Бургас). Той благодари на Сатиричния театър от цялото си сърце, че обръща внимание на "този прекрасен жанр - сатирично-комедийния", който по думите му е подценяван. "Това е огромен труд", каза той. Мъйнов благодари на колегите си от спектакъла, наречайки ги "топли, сърдечни, вдъхновяващи".

В категория "Млада надежда" победител е Илина Илиева - за Пък в "Сън в лятна нощ" от Шекспир (ДТ "Гео Милев", Стара Загора). "Благодаря на Елена Панайотова, че ми даде шанс да освободя всяка щуротия на сцената", каза тя след получаване на плакета. За режисура наградата отиде при Елена Панайотова - за същата постановка, която прие наградата с думите: "Няма по-голяма награда от сатирици за сатира".

За спектакъл "Златен кукерикон" бе даден на" Дебело прасе" от Нийл Лабют на Младежкия театър "Николай Бинев". Наградата бе приета от ръководството на театър - Михаил Бaйков (директор) и Делян Тодоров (заместник-директор). Двамата честитиха празника на Сатиричния театър и благодариха на актьорите, хората зад кулисите и публиката, която всяка вечер изпълва залите на театъра.

Както писа БТА, Нина Димитрова получи "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Режисьорката е отличена за трите творчески десетилетия на театър "Кредо".

"Поклон и благодарност на всички вас за присъдената ми награда и трите десетилетия на театъра "Кредо". Приемам я не като награда за мен самата, защото зад това "Кредо" стоят много хора, колкото и то да изглежда малко. Аз просто съм го бутала, защото съм родена под знака на ръчната количка. С мен обаче бутаха много хора, с техните сизифовски усилия", каза Димитрова. "Това е награда и за театъра който 30 години подкрепя театър "Кредо" - "Театър 199", каца още тя.

ШОУТО

Сред героите на спектакъла в петък вечер беше Тути Папузов, който през сълзи обясни, че "само трагедията може да накара този български народ и да го направи една велика нация". Фъфлещият политик Любо Димов заяви, че ще се бори за промени в българския език и премахване на ч, ш, дж, ж и други подобни. Другият политик - Долу Дънев, кръсти партията си на името на спектакъла-победител "Дебело прасе". На сцената се появи цяла ромска фамилия и цял кабинет, съставен от широката политическа коалиция "България без народ".

Водещи на събитието бяха баба Калина (Калин Сърменов) и дедо Сашо (Алекс Сърчаджиева). По време на церемонията бендът на Сатирата изпълни някои от най-обичаните български песни - "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, "Живеем си така" на Тодор Колев, "Леле, како" на "Контрол", "Безнадежден случай" на Богдана Карадочеа и Стефан Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 налюдател

    3 0 Отговор
    Добре е да има повече такива събития и да случим на артисти, че на политици не успяхме
  • 2 въпросче

    0 0 Отговор
    Награди "Златен тъпирикон“ няма ли да има? Или "Златен членикон"? "Златна ТКП-ка"
  • 3 Удавена Риба

    0 0 Отговор
    Това е грешка ! Наградата най-приляга на екземпляра Бойко Борисов и на Мата Хари ! Тяхното шоу със снимките и чекмеджетата заслужава напълно такава висша НАГРАДА ! Още повече , че се очаква и продължение в стил Магнитски и Барселонски !
  • 4 тиквенсониада

    0 0 Отговор
    А скоро ще очакваме и политическите награди ТИКВЕН БОЙКОРИКОН !