Last news in Fakti

18 Април, 2023 13:32 1 038 4

Представят автобиографията на Райна Княгина в Добрич чрез жива картина

  • райна княгиня-
  • райна попгеоргиева-
  • автобиография-
  • книга-
  • добрич-
  • жива картина

Три актриси ще пресъздадат ключови моменти от живота на Райна Попгеоргиева

Автобиографията на Райна Княгиня ще бъде представена в Добрич на 19 април в 17:30 ч., съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей и Народно читалище „Български искрици“. Събитието ще се проведе в сградата на музея в градския парк, където е експонирана изложба, посветена на освобождението от османско владичество, в която са показани униформи, въоръжение и снаряжение от епохата.

Посетителите ще бъдат пренесени в априлската пролет на 1876 г. чрез жива картина, подготвена от възпитаниците на читалището. В нея Райна Княгиня присъства в три периода от живота си и се изпълнява от три „актриси“, каза за БТА председателят на културното средище Магдалена Петрова. В картината ще бъде показана срещата на младата панагюрска учителка с Георги Бенковски, както и разпита ѝ от турците, възпят от народа в песен. В събитието ще се включат и ученици от Средното училище „Св. Климент Охридски“ с ръководител Гергана Димитрова, които ще изпълнят български патриотични песни.

Ще бъдат прочетени откъси от мемоарите. Организаторите се надяват да предизвикат дискусия върху голямата и вечна тема за свободата и безсмъртието, като за най-активните са подготвени подаръци - копия на книгата на Райна Княгиня. През годините тя е преиздавана с подкрепата на родолюбиви българи, а броят на запазените екземпляри от 1935 г. с оригиналния правопис не е голям. Едно от тези редки и ценни издания ще бъде представено пред посетителите по време на срещата в добричкия музей.

Автобиографията си Райна Попгеоргиева Футекова написва през 1877 г. Тя излиза първо на руски език в Москва, а в България "Автобиография" е преведена и издадена едва през 1935 г., припомнят от добричкия музей. Това е всъщност първата и особено ценна книга за Априлското въстание, запечатала духа на времето, плод на непосредствените впечатления, преживявания и спомени на свидетел на събитията. Будната 20-годишна учителка, ушила и развяла гордо знамето на панагюрските въстаници, е завещавала на поколенията вълнуващия разказ от първо лице за един героичен живот, изпълнен с безкористна любов към отечеството, допълват организаторите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райна КНЯГИНА

    5 0 Отговор
    Мисирки гулю гулю гулю гулю
  • 2 Дссерсем

    2 5 Отговор
    Не ни требе княгина, върнете бай Тошо и кумунизъма! Само вг3раждане!
  • 3 борел

    4 2 Отговор
    това не е европейско!!!

    Коментиран от #4

  • 4 руzzoфил

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "борел":

    ко стаа?хаспуха ти се сцепи?😆