20 Април, 2023 11:32 1 387 3

Представиха рок операта "Есмералда" с Михаела Филева за пръв път в София

  • опера-
  • парижката света богородица-
  • михаела филева-
  • есмералда-
  • ндк

Публиката изпрати постановката с бурни аплодисменти

Рок операта "Есмералда - парижката света Богородица" бе представена за първи път в София снощи в зала 1 на НДК, предава БТА.

Постановката на старозагорската опера с Михаела Филева в главната роля приключи с продължителни аплодисменти. По време на цялото представление публиката аплодираше изпълненията на Борис Тасков - в ролята на Квазимодо, Николай Моцов - като Грeнгоар, Марин Русинов - Фроло, Богомил Спиров (Феб), Гергана Николаева (Фльор де Лиз), Александър Панайотов (Клопен), както и оркестъра, рок групата, хора, балета и децата от детско-юношеската студия за опера и балет на операта в Стара Загора, и представителите на прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур".

„Много труд са положили", „Михаела Филева е неузнаваема“, „Убийствени костюми“, „Изненадващо добър звук“ и „Пак ще дойдем да ги гледаме“ гласяха част от коментарите на зрители след края на шоуто, продължило почти три часа, от които 25-минутен антракт.

Автор на музиката е италианския певец и композитор Рикардо Кочанте, вдъхновен от едноименната творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон.

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент - Владимир Бошнаков. Хореограф е световноизвестният Марио Пиаца. Автор на сценографията и костюмите е Денис Иванов, хормайстор - Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.

"Водещ е монтажният кинопринцип с резките и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени сцени, драматургично заложени и подпомогнати от минимализма и лаконичността на музикалната форма, съвременния ритъм и метрум, произтичащи от самия концепт/модел на жанра рок опера. Хорът, който е главно действащо лице, присъства като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разум", коментира режисьорът Виолета Горчева.

„От мюзикъл... правим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 плюс увертюрата - всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места - драматична, но много мелодична", казва диригентът Владимир Бошнаков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    0 1 Отговор
    Наистина прекрасно и професионално! Поклон!
  • 2 цербер

    1 1 Отговор
    Режисьорка на спектакъла е Виолета Горчева.

    Коментиран от #3

  • 3 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    Ти пък все много знаеш. Кой ти каза, че Виолета Горчева е жена?
    Аз лично не бих отишъл на спектакъл, чийто режисьор/ режисьорка ми обяснява какво трябва да видя.