Last news in Fakti

1 Май, 2023 13:38 3 505 8

Гледайте безплатно на голям екран над 60 нови български филма

  • български филми-
  • васил гендов-
  • награди-
  • дом на киното-
  • култура

От 1 до 10 май Дом на киното ще покаже всички номинирани за наградите "Васил Гендов"

Гледайте безплатно на голям екран над 60 нови български филма - 1
Снимка: Facebook

За втора поредна година наградите на СБФД "Васил Гендов", които отличават най-добрите постижения в българското кино през последната година, придружават кампанията си с безплатни прожекции за публиката на всички номинирани. Тази година това са над 60 игрални, документални и анимационни филми, които ще бъдат показани от 1 до 10 май в Дома на киното. 15 са само пълнометражните игрални продукции, които се състезават за наградите "Васил Гендов", още 20 - документалните. В блокове ще бъдат обединени късометражните ленти.

Понеделник, 1 май, започва с прожекция от 14:00 часа на пълнометражната анимация на Анри Кулев "Меко казано". Малко излишна прожекция, защото същият ден от 15:30 ч. филмът по приказката на Валери Петров ще се излъчи по БНТ. От 16:00 е документалният бестселър "Моралът е доброто" за Кристиян Таков, следва блок от четири късометражни филма, а от 20:00 ч. вечерта е "Майка" на Зорница София, пише в "Сега".

На 2 май ще видим "Борсови играчи" и "Добрият шофьор" на Тонислав Христов, който още не е имал прожекции в киномрежата у нас. В сряда са "Жири", сръбският "Мрак" (с българско операторско и копродуцентско участие) и премиерният тази седмица "Изкуството да падаш". На 4 май предложенията са повече от интересни - документалната продукция на HBO "Нямаш място в нашия град" и "Шекспир като улично куче", а петъкът е запазен за "Бягство" на Виктор Божинов и испанския "Васил" с Иван Бърнев.

През уикенда ще могат да се гледат "Случаят Тесла", "Български кораб потъва в бурно море", "Анна"... В програмата за 8 и 9 май са "Жълт олеандър", "Колите, с които нахлухме в капитализма", както и последователни прожекции на документалния "Теодор Ушев: Невидими връзки" и "Ф1.618" (игралният дебют на Теодор Ушев, който предизвика ожесточени полемики с представянето и наградата си в Москва по време на война). Безплатните прожекции завършват с "Воев" и "Пролетно равноденствие" на Иван Павлов.

Пълната програма можете да видите в седмичната програма на Дома на киното. Наградите "Васил Гендов" ще бъдат присъдени на 16 май. Церемонията е в Софийската опера и балет.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НЯКОЙ

    15 2 Отговор
    Не гледам български филми, слаби актьори, сценарии подражаващи на американски и турски филми, режисура на която и личат тропоските с бели конци и оправданието "разполагаме с малко пари" ! Ами правете нещо друго, не замърсявайте изкуството, наречено "кино"!
  • 3 ююю

    16 1 Отговор
    И безплатно няма кой да гледа тия безуспешни творчески напъни, родили вкиснати бози.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сандо

    11 0 Отговор
    Трябва да си духовен мазохист,за да гледаш съвременно българско кино.

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Точно написано както и другите коментари ама ти ми хареса най много!Още по зле е че не могат да влязат в роля ,казват си репликите като малките деца едно време в училище стихчетата.Без никаква емоция и талант,та там е проблема нямаме истински артисти и следователно филми гола вода ,повечето са избрани защото са деца или внуци ,братовчеди на еди кой си не че става !За това нямаме нищо не се отказаха от тази си традиция българите .
  • 7 цоцомби

    3 0 Отговор
    Нищъ!
  • 8 Климент Охридски

    4 0 Отговор
    Боже опази! Опитах се да гледам Войната на буквите - ужас и безумие, мене ме хвана срам, слаби актьори, които рецитират на някакъв съвременен изкривен български, акцент върху еротични сцени, слабо осветление през цялото време - полумрак, много, много зле. Излагация 10 от 10.