12 Май, 2023 11:15 830 0

Новата българска творба "Рилският пустинник" с премиера в Софийската опера и балет

  • софийската опера и балет-
  • премиера-
  • рилският пустинник

Произведението е по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов

Софийската опера и балет представи световната премиера на новата българска творба "Рилският пустинник" по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов. За първи път диригент ще бъде старозагорският митрополит Киприан, пише Светлана Кузманова за БНР.

Спектакълът, чийто режисьор е директорът на Операта акад. Пламен Карталов, се посвещава на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Музикалната поема е в две действия и десет картини. Написана е през 1937 година от българския общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов. "Рилският пустинник" е последната му поетична творба и е посветена на Св. Йоан Рилски. Текстът е забравен докато наскоро отец Кирил Попов го намира в своя личен архив и казва, че получава музикално вдъхновение.

Събитията в музикалната поема се развиват в края на IX и първата половина на X в. в средищната Средецка област на тогавашното българско царство. Като историческо време това е Златният век на България, при управлението на царете Св. Борис-Михаил, Симеон Велики и Св. Петър. Из цялата българска земя се строят църкви и манастири, а православната християнска вяра процъфтява. Това е епоха и на велики духовни завоевания, и на победи. Всичко това е в пълен контраст с категоричния отказ на младия и дивен Йоан от всичко земно. След смъртта на своите родители той раздава имуществото си на нуждаещи се и напуска, както той го нарича "лъжовний мир", в който вече са тръгнали първите разделения и боричкания за надмощие.

Диригент на спектакъла "Рилският пустинник" е старозагорският митрополит Киприан – за първи път в Софийската опера.

В ролята на Рилския пустинник влиза Ириней Константинов.

Следващото премиерно представление е на 23 май.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА