Last news in Fakti

19 Май, 2023 09:54 818 0

На 94 г. почина хореографът Борис Вълков

  • хореограф-
  • почина-
  • борис вълков

Автор на първите два сборника с популярни български фолклорни хора

На 94 г. почина хореографът Борис Вълков - 1
Снимкa: Shutterstock

Българският хореограф Борис Вълков е починал във Виена на 94-годишна възраст, съобщи на БТА дъщеря му Албена Вълкова.

Приятели, близки и почитатели ще могат да се простят в София с доайена на българската хореография днес, 19 май, в храма "Света Троица" в столичния ж.к. Гео Милев.

Авторът на танцови композиции като "Арамии", "Възрожденци", "Кърваво хоро", "Фолклорна въртележка" и много други, е издъхнал на 10 април в австрийската столица.

Роден на 04.08.1929 г. в с. Лъкатник, Софийско, Борис Вълков е ръководител на редица състави за фолклорни танци. През 1961 г. създава и ръководи танцовия колектив на Софийските учители при Централния дом на учителя, с който участва и печели редица първи награди на фестивали по целия свят.

Автор е на първите два сборника с популярни български фолклорни хора. Носител е на редица отличия, включително наградите "Заслужил артист" и орден "Кирил и Методий" I-ва, II-ра и III-та степен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА