Last news in Fakti

14 Юни, 2023 09:00 1 213 9

Холивудският композитор Дани Елфман пристига за концерт в Софийската филхармония

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • зала българия-
  • холивудският композитор-
  • дани елфман

Световнопризнатият диригент Лейф Сегерстам ще представи творба на Димитър Ненов

Холивудският композитор Дани Елфман пристига за концерт в Софийската филхармония - 1
Снимка: Софийска филхармония

Седмица след като сдаде поста си на министър на културата, маестро Найден Тодоров се срещна с журналисти и почитатели на класическата музика, за да представи поредния силен сезон на Софийската филхармония.
Световноизвестни диригенти, солисти и композитори ще посетят София, за да представят изкуството си пред българските меломани.


Сезонът ще бъде открит на 10 септември от Еманюел Чекнаворян, който ще дирижира националния оркестър за втори път. Младият, но вече много уважаван диригент се нарежда сред известните имена, които ще застанат на пулта пред националния оркестър: Кристоф Ешенбах, Шарл Дютоа, Джеймс Джъд, Василий Петренко, Кристиан Мандеал, Габриел Бебешеля, Андреас Отензамер, Саша Гьотцел и Лейф Сегерстам, който ще дирижира произведение на Димитър Ненов.
Сред българските имена са Григор Паликаров, Вилиана Вълчева, Росен Миланов, Павел Балев и Деляна Лазарова, която ще направи дебюта си със Софийската филхармония в деня на музиката.

Маестро Найден Тодоров ще води оркестъра в програми със солисти Готие Капюсон, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Веско Ешкенази и Максим Венгеров.

Суперзвездата на класиката Готие Капюсон ще представи Концерт за виолончело, написан от холивудската легенда Дани Елфман. Композиторът, написал саундтраците на филми като „Спайдърмен“, „Хълк“, „Батман“, „Чикаго“ и др., ще бъде специален гост на концерта на 5 октомври. Софийската филахрмония е съпродуцент на концерта, заедно с Виенския симфоничен оркестър и оркестъра на Сан Франциско.

През есента публиката ще чуе и цигуларите Мидори, Огюстен Дюме, Сергей Хачатрян, Светлин Русев и Лия Петрова, виолончелистите Камий Тома и Клаудио Бохоркес, кларинетистът Даниел Отензамер и звездния оперен дует Диана Дамрау и Никола Тесте, които този път ще представят Моцартова програма.
Иво Погорелич се завръща на сцената на зала „България“ на 24 ноември - този път с рецитал.

В сезона са включени и концерти за тинейджъри и деца от образователната програма на Софийската филхармония „Фортисимо“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    Страхотно заглавие... за коя премиера да пристигне иначе? За тази в Етиопия??
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 уихухйийийийк

    0 0 Отговор
    Няма как Народния съд да е бил нелегитимен. Стана такъв при "демокрацията". И сто пъти да повторите, че е бил нелегитимен, няма да стане нелегитимен.
    -Народният съд не беше нелегитимен. Напротив - образуван на основата на редица споразумения, които съюзниците във войната против нацистка Германия постигнаха и подписаха в периода 1943 – 1946 г. и беше изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунали.
  • 4 хйийийк

    0 0 Отговор
    -Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон.

    Коментиран от #5

  • 5 иъгъугуихиойий

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "хйийийк":

    -Член 5 от Парижкия мирен договор задължи България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ийкококкклплп

    0 0 Отговор
    -Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон.
    -Член 5 от Парижкия мирен договор задължи България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството.
    -Създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. за защита на жертвите от войната.
  • 9 ййийиойи

    0 0 Отговор
    -Съюзната контролна комисия, в която влизаха представители на четирите Велики сили - СССР, САЩ, Великобритания и Франция, в София зорко следеше и наблюдаваше неговото създаване, организиране и правораздавателната му дейност. Всички издадени присъди, особено смъртните, се одобряваха и от тази комисия.
    -Решението да се преследват и съдят всички фашистки престъпници, както и техните помагачи и сътрудници, се оформи от трите главни съюзника във Втората световна война - САЩ, СССР и Великобритания, на срещите на техните ръководители в Москва през 1943 г. Техеранската конференция от декември 1943 г., Ялтенската конференция през февруари 1945г. и решението на Четирите Велики сили в Лондон от август 1945г."