Last news in Fakti

15 Юни, 2023 11:57 1 558 22

Ново посегателство: Екоактивисти омазаха с боя картина на Моне и се залепиха за рамката ѝ в Стокхолм (ВИДЕО)

  • клод моне-
  • стокхолм-
  • швеция-
  • изложба-
  • екоактивисти-
  • посегателство-
  • активисти

Деянието се е случило в Националния музей на Швеция

Ново посегателство: Екоактивисти омазаха с боя картина на Моне и се залепиха за рамката ѝ в Стокхолм (ВИДЕО) - 1
Снимка: Личен архив

Две жени са били задържани в Стокхолм, след като са заляли с боя картина на френския художник Клод Моне, а след това са се залепили за рамката. За проявата съобщи в сряда пресслужбата на Националния музей на Швеция, цитирана от Асошиейтед прес.

Картината „Градината на художника в Живерни“ е била изложена в рамките на изложба в музея. Говорителката Хана Тотмар обясни, че произведението на изкуството е било защитено от стъкло и в момента се изследва от реставраторите на музея, за да се види дали има някакви щети, допълва БТА.

Изложбата, озаглавена „Градината“, беше затворена, но се очакваше да бъде отворена отново за посетители в четвъртък.

„Естествено се дистанцираме от действия, при които съществува риск изкуството или културното наследство да бъдат повредени ... независимо от целта“, каза Пер Хедстрьом, изпълняващ длъжността директор на музея.

Преди да бъдат задържани, активистите са намазали картината с червена боя, става ясно от видеозапис на инцидента от сряда.

„Ситуацията е спешна. Като медицинска сестра отказвам да съм просто свидетел. Пандемията е нищо в сравнение с климатичния колапс. Става въпрос за живот или смърт“, крещи една от жените, идентифицирана в прессъобщение като Ема Йохана Фрицдотер. „Хората няма да умрат само от топлинен удар. Ще се разпространят нови болести, а ние дори не можем да си представим мащабите на това“, извика тя.

Хелен Валгрен, говорителка на активистката група „Рестор уетлендс“, съобщи, че целта на акцията в музея е да се окаже натиск върху шведското правителство да намали емисиите на парникови газове.

„Трябва да направим всичко възможно, за да привлечем вниманието към тази климатична катастрофа и нашите искания за възстановяване на влажните зони, които съхраняват големи количества въглерод“, каза Валгрен.

„Градината на художника в Живерни“, нарисувана от Моне през 1900 г., е поредното произведение на изкуството, което се превръща в мишена на активистите за климата, за да привлекат вниманието към глобалното затопляне. През октомври британската група „Просто спрете петрола“ хвърли доматена супа върху „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Активисти на същата група се залепиха и за рамката на ранно копие на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон и за „Сенокос“ на Джон Констабъл в Националната галерия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 екоталибани

    33 0 Отговор
    Това са Екоталибани същества, които през живота ди не са създали и произвели и нищо друго освен материал за WC - то!

    Коментиран от #22

  • 2 Само така,приветствам!

    7 17 Отговор
    Еко-активистите ме кефят,колкото по зле,толкова по-добре,нека скапаната система на "ценностите" да рухне като кулите в Ню Йорк!
  • 3 Сандо

    19 5 Отговор
    Дебилизмът на Запад стана заразно заболяване.Пазете се - идва насам,а руската и китайска ваксини срещу него са ни забранени.
  • 4 Механик

    16 3 Отговор
    Да им се отрежат ръцете до лактите! Да бъдат сложени на вело тренажори с монртирани ел. генератори. И до края на живота си да произвеждат "еко енергия"
    Вместо седалки на тренажорите да бъде монтирам по един чеп. За да не могат да изпускат газове, щото това не е екологично.
  • 5 Патурко

    13 1 Отговор
    Вече е БАНАЛНО! Измислете нещо ново!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 глоги

    3 1 Отговор
    ЕкоактивистКИ омазаха с боя картина на Моне и се залепиха за рамката ѝ в Стокхолм.
  • 8 надарена кака

    0 5 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!

    Коментиран от #12, #20

  • 9 $$$$€€€€€€€€

    8 0 Отговор
    "за да привлечем вниманието". - така ли, бре каки, ще привличате Фниманието, като съсипете такава хубава картина...тц..тц...
  • 10 АМИ

    6 0 Отговор
    като са екоактивисти, да вървят да събират боклуци от поляните, а не това. И като стана практика, защо не вземат мерки срещу тези дрогери, а защо тези млади охранителчетас се въртят като утки до тях....
  • 11 хе хе

    7 0 Отговор
    Сладурани! И затоплянето и пандемиите идват от едно и също място, и това не са въглеродните емисии.
  • 12 тиририрам

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "надарена кака":

    Тук вече всички разбраха, че можеш да мислиш само с онова в прашките. Което не е никак похвално...
  • 13 АзЗзз

    9 0 Отговор
    Ама оставете ги залепени, даже ги залепете още по добре. Хем ще са атракция, хем да се изхождат в гащите си. След една седмица ги отлепете и ги глобете защото са замърсили околната среда.
  • 14 Лаврентий Берия

    11 0 Отговор
    Мечтая да видя тези две "активистки" да омажат с боя и да се залепят за картина в Ермитаж-а! Живота в Симир също не е лош, екологичен е и здравословен. Там ще бъдат излекувани от всичките си притеснения със студена вода и монофазен ток - най доброто еко-лечение!
  • 15 Лаврентий Берия

    4 1 Отговор
    Сибир!
  • 16 Накратко

    2 1 Отговор
    Комунистически/фашистки еко-терористи.
  • 17 Поредната злобарка,

    7 0 Отговор
    объркала мястото. Вместо да протестира пред офиса на някой голям замърсител в Швеция избрала Галерията, която за част от европейците е убежище от сивотата и непрестанното съревнование отвън, място за вдъхновение и размисъл.
  • 18 Ван

    4 0 Отговор
    Студент съм по екология и като такъв заявявам, че тези не са никакви екоактивисти, а са най-обикновени платени провокатори.
    ФАКТИ, това, че тези еколози се наричат, не означава, че са еколози, престанете да ни обиждате, като ни слагате под един знаменател с тези платени провокатори.
  • 19 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    За щастие са с рамки и картината е запазена ,за нещастие не мога да създавам закони и да влизат в сила на световно ниво !Хора като тези които посягат на културно наследство серизозни последствия ще има от страх няма да посмеят следващите .Моне е гениален който посещава Франция е хубаво да посети вече къщата му музй ,задължително за хора от художествена академия.Историята е дълга има я онлайн ,този човек не само рисува някой ще каже селската френска красота много повече ,контакта с природата за мен е нещо като къща в Рая .За мен е и шаблон за външен интериор на двор озеленяване.Именно от картините му се влюбих в розите ,Делбар е кръстил и сорт роза на негово име Claude Monet (rose) принадлежи към серията рози на художници заедно с розите на Матис ,Шагал,Утрилло,Писаро, Сезан ,Дега,Гоген....
  • 20 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "надарена кака":

    Не бяха ли сатенени?
  • 21 Русенец

    4 0 Отговор
    И бай Петър, бензинджията, се просълзи и се зарече, че от утре вече няма да продаде и капка нафта. За момента, тези "екоактивисти" са си просто едни вандали, съсипващи красота и изкуство.
  • 22 питам си

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "екоталибани":

    Какво маже да се оччаква от псифоотрепки