Last news in Fakti

10 Юли, 2023 12:48 3 527 8

Проф. Владко Иванов пред ФАКТИ: България е с най-старото си име в Европа

  • владко иванов-
  • българи-
  • история

Имаме повторение – борба за надмощие между Рим и Константинопол

Проф. Владко Иванов пред ФАКТИ: България е с най-старото си име в Европа - 1
Снимка: Факти

Излезе от печат втори том на „Българите“, как най-общо ще представите тази книга?

Здравейте, благодаря Ви, Вашата медия ме среща с хиляди интелигентни хора. Най-добра представа за книгата дават заглавията:

БЪЛГАРИТЕ. Книга 1. „Getica“ - енигма за траките, българите и европейците

БЪЛГАРИТЕ. Книга 2. Траките в епохата на Рим. Възход на хунобългарите в земите на славяните

БЪЛГАРИТЕ. Книга 3. От Преддверието към Озарението - етнически, културни, теоретични и геополитически реки (написана, готова за печат).

От пръв поглед е видно, че понятията траки, гети, хуни, славяни и българи са преплетени, как го обяснявате?

Да, и аз не очаквах да се получи този резултат от 10 годишното ми изследване. Една вечер в интернет намерих малко известен труд от VI в., написан в Римската империя от Йордáн (Iordannis). Той е роден в нашата Мизия и сам казва, че е от народа на готите (сиреч, гетите, тогава най-силното племе на траките). Този труд по-късно става известен в Германия като „Getica“. За да не се загуби представа за епохата и кой е геополитическият лидер, Йордан пише и втори, успореден труд - „Romana“ (официална история на Рим, поръчан от властта). Това е изключителен факт за българската история, защото директно показва, че половината от Римската империя принадлежи на гетите, които тогава са синоним на траките. Описани са делата им между Персия, Рим, Германия и Египет, те са господарите на древна Скития, на Балканите и Мала Азия имат предпотопна история, азбука, наука, славни владетели и вяра в безсмъртието.

Но къде са тук българите и България?

Където са и днес – на Балканите, около Черно море, във Волжка България и Бактрия. Базираме се на Херодот, който в V в. пр.Хр. пише: „Народът на траките след индийския е най-многочисленият на земята.“ („История“, 5, 3.). Тоест, между племената на Индия и германите имаме един народ, с един език и признаци, обединяващи повече от 100 известни племена. Десет века след това траките още са жив народ и изведнъж, през IV в. (когато Римската империя се разкъсва на Източна и Западна) те изчезват от историята. На тяхно място през V в. на Дунав се появяват хуно-българите – водеща знат и група племена, създали огромна империя, която дели света с Рим (де факто, заменят гетите). Един век след това и те, подобно на траките потъват неизвестно къде. И през VI в., на същата територия сензационно се появява нов огромен етнос – славяните. Как така малки народи като елините останаха, защо народите на Пресия, Китай и Германия още са на местата си, а документираният античен народ в центъра на Евразия го няма? Отговорът е ясен – народът на Източна Европа е все същият, този, който Херодот назовава траки, Йордан – гети, а в Рим е записан като готи. Сред този народ в различни епохи възхождат водещи племена и елити като одрисите, пеоните, българите, поляците или русите. Великоморавия също е имала шанс да поведе братството, но латинизацията я обезсилва. Цялата тази съвкупност е назована в различи епохи Ария (от тук и Бъл-г-ария), Скития, Сарматия. Но народът е един – това са децата на Яфет (назовавам го условно трако-славяни), които делят Европа с братята си келто-германи. Центърът на този народ днес е разломна Украйна (известна и като Велика Кубратова България). Имаме повторение – борба за надмощие между Рим и Константинопол (Изток-Запад), все нови форми на деление, описани в „Getica“ и „Romana“. Ние сме на прехода между тези пространства, това е причината за честите смени на цивилизационния избор и конфликтите. Това е исторически урок за българите и европейците, и ако не го осъзнаем от Евразия ще остане само Азия.

Вие претендирате за историческа сензация?

Не. Тези факти са известни, документирани и изучавани отдавна. Вече има много автори, които публикуваха обоснованите си прозрения за дълбоката древност на българите. Моят скромен щрих е опитът да издигна няколко необорими национални ориентири, които да ни обединяват и да ни водят към единна доктрина. По свой начин отговарям на основния въпрос на нашата наука - защо говорим езика на славяните и се самоназоваваме българи, но живеем върху земите и с генетиката на траките. Не само ние, всички народи са известни с много имена (гърците са елини, ахеи, данайци…), германите (немци, алемани, пруси…), кой знае, че Индия е Бхарат? Въпреки всичко, България е с най-старото си име в Европа.

И все пак, кои са българите в цялата съвкупност от индоевропейски племена?

Няма никакви съмнения, много учени на запад и на изток, в древен Китай и Шумер са знаели огромните географски мащаби на българските държави и съюзи. Няма нищо ирационално, ние преживяваме възходи и падения, както всички. Днес не съществува Византия или СССР, но народите от които са съставени са на местата си и чакат времена на лидерство. В един момент българите възстановяват духовността и грамотата на целия предпотопен народ чрез Кирило-Методиевото дело. Ние трябва да уважаваме и приноса на сърби, хървати, руснаци, украинци и пр., но те трябва да признаят общоизвестното – случайно или не, Българската държава става център на епохалното възстановително дело, това е цивилизационно просветление. Днес вече е доказано, че всички ние някога сме говорили един език и сме писали с подобни на днешните писмена. В Магурата са открити 26 букви, които са основа на латинската и нашата азбука, авторите ги датират отвъд Култура Винча, Микена и пр.

Как обосноваваме появата на българите в Европа?

Бяхме се вторачили в т.нар. Византийски християнски период и бяхме приели, че в Европа сме пришълци, че отвъд 681 г. ние сме монголи. Днес имаме всички доказателства, че във визирания трако-скитски научен, географски и етно-културен простор неизменно присъстват и българите с тяхната цивилизационна мисия. Тя е оградена от цивилизациите на Месопотамия, Божиите земи, Египет и Елада, от изток са велик Китай и Индия. Те имат своето влияние и се застъпват с нашите общности, взимали сме от тях, но и те са взели много от нас. Не забравяйте фактите – ние живеем на земята, където е обработено първото злато. Има много тайни във времената на т.нар. Византия (по същество империя на траките, вижте кои са императорите). След това, когато идват Османците, ние не сме политически субект, нямаме наука. Тогава за нашия произход са създадени тюркската, славянската, автохтонната (тракийската), персийската (шумерската), немската и пр. концепции. Време е да градим собственото си Мироздание и това се дебатира в «Българите». Благодаря Ви, за възможността да кажа моята дума. Желая Ви здраве и духовна шир!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дончо МъкаДончо

    9 5 Отговор
    Не е вярно! Ние сме най-старото име! Ама имаме и една пауза от 2060 години в която въобще ни няма в историята!
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    България Древна и Млада
  • 3 Гиньо Простиа

    6 11 Отговор
    Голям праз ! Какво ни топли това?
  • 4 И най-висок пилон...

    5 9 Отговор
    И най-висок процент балканскииипрофаниии
  • 5 Университет Скопие

    6 8 Отговор
    Тоя историк да не са ни го внески от Северна Македония, там разтягат такива грандомански глупости.
  • 6 факуса

    6 1 Отговор
    и скоро благодарение на демокрацията ще останем само име в историята
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Учудвам се, че родните траколози още не са полазили темата.
  • 8 Кольо

    3 0 Отговор
    Всичко е много точно. Трябва да отдадем дължимото и на д-р Ганчо Ценов, който още в първата половина на миналия век все пак първи достига до тези истини, че даже и по дълбоко достигайки до времена непосредствено след пробива на Босфора откогато е и най-старото злато.