Last news in Fakti

21 Юли, 2023 14:00 2 111 1

Горещи любовни страсти със Софийската филхармония

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • маестро найден тодоров-
  • косовско сопрано-
  • беса лугичи

Лятото е време за любов, затова ви каним на 22 юли в Правец да се потопите в нея - такава, каквато само операта може да я възпее. Главните действащи лица в нашата история са изисканото косовско сопрано Беса Лугичи и един от най-добрите български тенори Михаил Михайлов

Горещи любовни страсти със Софийската филхармония - 1
Снимка: Софийска филхармония

Нека сме честни – лятото е време за любов, затова ви каним на 22 юли в Правец да се потопите в нея- такава, каквато само операта може да я възпее.


Концертът с оперни шедьоври включва най-обичаните увертюри, арии и дуети, подбрани лично от маестро Найден Тодоров, който заедно със Софийската филхармония ще ви преведе през всичките ѝ етапи – романтика, страдание, страст, омраза, смърт.
В програмата откъси от оперите „Бохеми“ от Пучини, „Набуко“ от Верди, „Русалка“ от Дворжак, „Травиата“ от Верди, „Кармен“ от Бизе, „Лучия ди Ламермур“ от Доницети и оперетите „Царицата на чардаша“от Калман и „Страната на усмивките“ от Лехар.

Главните действащи лица в нашата история са изисканото косовско сопрано Беса Лугичи и един от най-добрите български тенори Михаил Михайлов.

Беса Лугичи се дипломира през 2008 г. във Факултета за оперно изкуство на Университета в Прищина, Косово, а през 2010-та защитава магистърска степен по оперно пеене в Скопие. След 2012 година работи много с Христина Ангелакова в София. Лугичи е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина и солист на Косовската филхармония.

Между 2003 и 2006 печели четири пъти Първа награда от Международния конкурс на фондация „Арс Косова“, както и наградата за най-добра интерпретация на творби от албански композитори. През 2009 е отличена с първа награда в Международния конкурс „Jorgjia Truja“ и с тримесечна специализация в Италия, което ѝ дава възможност да работи със световнопризнати оперни певци и диригенти. През 2009 тя е финалист на международния конкурс „Marie Kraja“. През 2010 участва в изпълнението на „Messe in A” от Цезар Франк в Австрия и Италия. След оперния ѝ дебют в Националната опера в Тирана в ролята на Лиу от „Турандот“ на Пучини през 2011 тя получава ангажименти в различни оперни театри и международни фестивали. През 2013 дебютира в ролята на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт. През октомври същата година печели Голямата награда на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, Панагюрище 2013.

Гостува многократно на различни сцени и фестивали в Косово, Албания, България, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия. През 2018 Беса Лугичи дебютира в Балтийската опера в Гданск, а през 2019 се представя в ролята на Инес в „Африканката“ на Майербер, където има шанс да работи с режисьора Вера Немирова.

Михаил Михайлов започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София през 2011 в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова.

Оперния си дебют прави още като студент, на 22 години, с ролята на Граф Алмавива от „Севилският бръснар” (Росини). Непосредствено след дипломирането си започва да трупа сценичен опит с роли от лиричния репертоар като Неморино от „Любовен еликсир”, Беппе от „Рита”, Едуард от „Брачната полица”, Ернесто от „Дон Паскуале”, Фентън от „Фалстаф”, Ацис от „Ацис и Галатея”, Бастиен от „Бастиен и Бастиена”, Камий от „Веселата вдовица” и др. Плавно осъществява преминаването си към лирико-спинтовия репертоар и в момента е често предпочитан солист в роли като Алфред от „Травиата”, Херцога от „Риголето”, Родолфо от „Бохеми”, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”, Ленски от „Евгени Онегин”, Едгардо от „Лучия ди Ламермур” и др.

След достигането на финалните фази в конкурсите „Опералия” 2017 и „Concours musical international de Montréal” 2018, Михайлов затвърждава международното си присъствие и се изявява на редица престижни сцени като: Teatro del Giglio, Италия; Auditorio Nacional de Música, Мадрид и Palau de la Música Catalana, Барселона, Испания; Osaka Festival Hall, Япония; Московския кремъл, Национална опера Букурещ, Румъния; Операта в Краков, както и на фестивалите Laval Opéra Festival (Франция), Opernspiele Munot (Швейцария), Bartók Plusz Operafesztivál (Унгария), Jan Kiepura Festival (Полша).

Михайлов поддържа и немалък песенен репертоар, с който печели Гран при на XIX Международен конкурс „Романсиада” (Москва, 2015), втора награда на IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус (София, 2015) и първа награда на Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров” (Шумен, 2018).

Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Критик

    1 0 Отговор
    ЧЕ кой ще иде на залюхания пишман-"дирегент некадърник на какофоничните концерти?