2 Ноември, 2013 18:38 1 296 0

„Кристална лира“ 2013 за Биг бенда на БНР

  • биг бенд-
  • бнр-
  • кристална лира

В продължение на повече от пет десетилетия съставът реализира записи за фонда на БНР и концертира със звездите на родната поп и джаз сцена

„Кристална лира“ 2013 за Биг бенда на БНР - 1
Снимка: БНР

Биг бендът на Българското национално радио бе удостоен с „Кристална лира“ за 2013 г. в категория „Джаз“. Церемонията се състоя на 1 ноември в зала 6 на НДК. Наградата е учредена от Съюза на музикалните и танцови дейци и Класик ФМ радио. В същата категория бяха номинирани и музикантите от Биг бенда на БНР - Венцислав Благеов /тромпет/и  Мартин Ташев /тромпет/.

Биг бендът на БНР получи наградата за цялостната си дейност през годината.
„Щастлив съм, че получаваме „Кристална лира“. Считам, че я заслужихме най-вече заради инициирането и създаването на мини джаз фестивала „JazzIt“, с който  отбелязваме ежегодно международния ден на джаза, както и заради постоянството ни да следваме програмната музикална линия -  отбелязването на  годишнините на бележити български достойни музиканти, сред които са Симеон Щерев, Борис Карадимчев, Алексанъдр Бръзицов и редица други“, коментира  главният диригент на Биг бенда на БНР маестро Антони Дончев.

„Във всяка категория на наградите „Кристална лира“ има по 3 номинации. Тази година наши подгласници бяха музиканти от Биг бенда на БНР. В категория „Джаз“ ние сме убедителните победители. Бих искал да изкажа огромната си благодарност към колегите от състава, за това, че те безусловно ми се доверяват и следват пътя по който се опитвам да ги водя“, отбеляза Антони Дончев.

Сред предстоящите изяви на Биг бенда на БНР са юбилеен концерт посветен на творчеството на Александър Бръзицов /28 ноември/, а през декември предстои участие в "Новогодишния музикален фестивал" в НДК , където за първи път в България ще прозвучи адаптацията от Гил Еванс на операта "Порги и Бес" на Джордж Гершуин .Концертът ще бъде и със специалното участие на Росен Захариев (тромпет), Венцислав Благоев (тромпет) и Михаил Йосифов (тромпет) .

Биг бендът на БНР е създаден на 3 март 1960 година. В продължение на повече от пет десетилетия съставът реализира записи за фонда на БНР и концертира със звездите на родната поп и джаз сцена. Изявите на оркестъра са свързани с престижни джаз фестивали у нас и в чужбина, с отбелязването на юбилеи на забележителни личности, оставили своята златна диря в историята на българската музика. Мисия на формацията е чрез своите изяви да създава и съхранява значими произведения, да формира вкус към естетичното у слушателите и да представя стойностната българска и световната музикална култура. Всички големи бъгарски имена в сферата на джаза и поп музиката са били гости и солисти на Биг бенда на БНР в над 50 годишната история на състава. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА