Last news in Fakti

11 Септември, 2023 09:00 1 162 2

В Скопие откриват сезона с постановка на Пламен Карталов

  • северна македония-
  • пламен карталов-
  • „лидия от македония“-
  • скопие-
  • ристо аврамовски

Националната опера и балет в Скопие на 16 септември открива новия сезон с операта „Лидия от Македония“ в постановка на Пламен Карталов

В Скопие откриват сезона с постановка на Пламен Карталов - 1
Снимка: Софийската опера и балет

„Лидия от Македония“ е написана през 2001 г. Неин автор е Ристо Аврамовски и се смята за една от най-хубавите македонски опери. Създадена е по поръчка на тогавашния Македонски народен театър. Либретото е от Ги Шелеи и Дора Петрова от Франция.

„Това е библейска история за живота на св. Лидия, смятана за първата християнка в Европа“, споделя Пламен Карталов. Той допълва спомените си и с разказ за мястото, където е храмът за поклонение пред светицата, който се намира край древния град Филипи, недалеч от Кавала. Там на красивия античен амфитеатър по покана на кмета на Кавала Константинос Симитсис през 2013 г. Софийската опера представи операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди в рамките на фестивала „Филипи Тасос”

В Скопие спектакълът „Лидия от Македония“ ще дирижира Иван Еминович, а режисьор на възстановката е Трайко Йордановски. Ефектни са сценографията на Панче Минов и костюмите на Елена Дончева. Ролята на Лидия ще изпълни Наде Талевска Спасовска, а св. Павел ще бъде Игор Дурловски.

Операта многократно се връща в репертоара на театъра след нейната премиера в режисурата на Пламен Карталов. Представена е и на международния фестивал „Охридско лято“.

Преданията за светицата отвеждат в първите дни на утвърждаването на християнската вяра. Лидия, която боядисвала пурпурните платове за римските сенатори, приютила Апостол Павел по време на неговите пътувания, описани в „Деяния на Апостолите“. Тя и семейството ѝ приели християнството и били жестоко наказани от римляните. Смята се, че Лидия е първата европейска християнска светица.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    1 0 Отговор
    Ура за Българите в скопие. Ура и за македонските братя българи. Колко и да не им се иска са си чисти българи. Същите дупедавци са като нас, по това си приличаме
  • 2 днес

    1 0 Отговор
    Та какво чудно има - македонците са измислили оперния жанр!!!