Last news in Fakti

14 Септември, 2023 09:00 975 4

Световноизвестните Шарл Дютоа и Камий Тома свирят в София на 22 септември

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • зала българия-
  • шарл дютоа -
  • камий тома

Един концерт, който никой почитател на класиката не бива да пропуска!

Световноизвестните Шарл Дютоа и Камий Тома свирят в София на 22 септември - 1
Снимка: Софийска филхармония

Той е легенда в света на класиката, известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата, с брилянтния звук, който „вади“ от оркестрите и с изтънчената стилистика на неговите интерпретации. Номиниран е десет пъти за наградата „Грами“, два пъти е удостоен с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. Той е маестро Шарл Дютоа.


Тя - харизматично артистична млада звезда на виолончелото, която покорява със своя оптимизъм, жизненост и радостното излъчване. Тя е единствената дама виолончелист в групата на Дойче Грамофон. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. печели наградата „Ехо Класик“. Tя е Камий Тома.
Двамата се срещат в София на 22 септември в компанията на Софийската филхармония.


Маестро Дютоа предлага на българската публика програма - шедьовър:


Габриел Форе - "Пелеас и Мелизанда" - оркестрова сюита, по едноименната театрална пиеса на Метерлинк
Едуард Елгар - Концерт за виолончело и оркестър в ми минор
Антонин Дворжак - Симфония №9 в ми минор "Из новия свят"


Един концерт, който никой почитател на класиката не бива да пропуска!


Шарл Дютоа от дебюта си като професионален диригент през 50-те години с Лозанския камерен оркестър и Марта Аргерич, утвърждава репутацията си на един от най-забележителните диригенти на нашето време. Едва 20-годишен той е поканен от Херберт фон Караян да дирижира спектакъла на балета „Тривърхата шапка“ на Мануел де Файя във Виенската щатсопер. Оттогава той гостува на Кралската опера в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк, Deutsche Oper в Берлин, Операта в Лос Анджелис, Театро Колон в Буенос Айрес и мн.др.


От 1967 до 1977 е главен диригент на Симфоничния оркестър на Берн, след което за 25 години от 1977 до 2002 е артистичен директор на Симфоничния оркестър на Монреал, издигайки го до един от най-добрите световни оркестри. Музикален директор е на Националния оркестър на Франция от 1991 до 2001 и на Симфоничния оркестър на NHK в Токио от 1998 до 2003. Той е главен диригент и артистичен директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лондон от 2009, дирижира Оркестъра на Филаделфия от 1980 и от 2012 е негов почетен диригент. Гост-диригент е на най-големите американски оркестри – в Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Сан Франциско и Питсбърг, както и на оркестрите в Лондон, Берлин, Париж, Амстердам, Цюрих, Мюнхен, Москва, Сидни, Пекин, Хонконг, Шанхай. В известни периоди е художествен ръководител на музикалните фестивали в Сапоро и Миядзаки, на фестивалния оркестър във Вербие, на музикалната академия в Гуанджоу. От сезон 2018/2019 е избран от Санктпетербургския симфоничен оркестър за главен гост-диригент с по четири концерта на сезон.
Дютоа, който е изявен интерпретатор на френска музика, е известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата, със звука и стилистиката.


Той завършва музикалното си образование с цигулка, виола, пиано, ударни, композиция и дирижиране в Консерваториите в Лозана и Женева. Специализира с Алчео Галера (Alceo Galliera) в Сиена и Шарл Мюнш в Тенгълууд.
Номиниран е десет пъти за наградата „Грами“ за записите си с Decca, Deutsche Grammophone, EMI, Philips и Erato, два пъти е удостоен с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. Награден е с Почетен кавалер на Ордена на Канада и с рядкото за чужденци отличие Национален орден на Квебек. Удостоен е с „почетен гражданин на Филаделфия“, с Командор на Ордена за изкуство и литература на Френското правителство. През 2014 е отличен за цялостно творчество на Международните музикални награди за класика. През 2007 получава златен медал на Лозана. Има почетни докторати от Университета Макгил в Монреал и от Института Къртис за музика във Филаделфия. През 2017 получава златен медал на Кралското филхармонично общество.


Младата френско-белгийска виолончелистка Камий Тома, която подписа през април 2017 г. ексклузивен договор с Deutsche Grammophon, разбира силата на изкуството да събира хората, да обединява личности от различни страни, култури и социални среди. Нейната харизматична артистичност е движена от страстта към живота и желанието да вдъхновява другите да отворят сърцата си за чудото и емоцията на класическата музика. „Силно вярвам, че музиката има силата да разтвори сърцето, да те кара да усещаш всичко с по-голяма интензивност” – казва тя – „Музиката дава надежда за красотата и величието на човешката душа.”


Нейният втори албум „Voice of Hope” е издаден през юни 2020 г. В основата му е световният премиерен запис на Концерта за виолончело и оркестър „Never Give Up” от известния турски пианист и композитор Фазил Сай – отговорът на твореца на терористичните атаки в Париж и Истанбул, написан специално за Тома, която го изпълнява за първи път в Париж през април 2018 г. Това е първият класически албум, записан в партньорство с УНИЦЕФ, отразяващ желанието на виолончелистката да помага на другите чрез своята музика.


Камий Тома е родена през 1988 г. в Париж. Започва да свири на виолончело на четиригодишна възраст, постига невероятно бърз напредък и започва да взема уроци при Марсел Бардон в Националната консерватория в Париж. Продължава обучението си в Германия – във Висшето училище за музика „Ханс Ейслер” в Берлин при Щефан Форк и Франс Хелмерсон, и Висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар при Волфганг-Емануел Шмид.


Тя е лауреат на много конкурси, сред тях са: „Леополд Белан” в Париж, „Едмон Баер” в Брюксел, „Антонио Янигро” в Пореч – Хърватия. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. нейният албум „Reminiscences“ печели наградата „Echo Klassik“.


Таланливата виолончелистка покорява световните сцени със зашеметително темпо. Тя вече е работила с диригенти като Пааво Ярви, Мико Франк, Марк Сустро, Кент Нагано, Стефан Деньов. С много европейски оркестри, сред които: Синфония Варсовия, Филхармонията в Баден Баден, Оркестър Ламурьо, Националния оркестър в Лил, Филхармоничния държавен оркестър в Хамбург, Брюкселска филхармония, Словашки филхармоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Словашкото радио, Симфоничния оркестър на Бретан, Кралската филхармония в Лиеж, Националния оркестър на Бордо и др.


Камий Тома свири на инструмент Страдивари „Фойерман” от 1730 г., предоставен ѝ от Музикалната фондация Nippon.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    0 0 Отговор
    Световноизвестните музиканти Шарл Дютоа и Камий Тома ЩЕ свирят в София на 22-ри септември.
  • 2 Истината съм аз

    0 0 Отговор
    Световно Неизвестни - постоянно се пробутват никому не познати за чудо в музиката

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.