Last news in Fakti

21 Септември, 2023 09:41 1 713 23

Галин Стоев след премиерата на "Хага": "„Театърът вече се превръща в медия на войната."

  • галин стоев-
  • премиера-
  • хага-
  • народен театър „иван вазов”

Режисьорът бил шокиран колко много българи са про-путински настроени

Галин Стоев след премиерата на "Хага": "„Театърът вече се превръща в медия на войната." - 1
Снимкa: БГНЕС

С няколко минути овации на крака и възгласи „Браво!“ изпратиха зрителите в Народния театър премиерата на спектакъла „Хага“ на режисьора Галин Стоев по текста на украинската авторка Саша Денисова, пише Ирина Гигова в segabg.com.

На среща с публиката след представлението Денисова, която бе гост на премиерата, сподели: „Трагичният мащаб на спектакъла е впечатляващ. Порази ме с режисьорските си решения. Смятах, че познавам текста, а въпреки това плаках. Украинците също биха плакали на него“. Първата постановка на пиесата се ражда в началото на годината в Полша, а през лятото е реализирана и на сцената в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ.

Авторката, която с началото на инвазията напуска Москва и се мести да живее и работи в Полша, разказа, че е разпитвала украински деца за войната и почти всяка реплика в текста ѝ звучи с гласа на конкретно дете. Така се е появила идеята ужасяващите събития, за които познаваемост в пиесата дават и документални цитати на руски политици – виновници за агресията, да бъдат „видени“ и осмислени през погледа на едно малко момиченце. В спектакъла на Галин Стоев в неговия образ блестящо се превъплъщава студентката от НАТФИЗ Кремена Деянова. В ролите са още неузнаваемата Радена Вълканова, на която режисьорът е отредил да бъде Путин, Юлиан Вергов (Пригожин), Васил Драганов (Рамзан Кадиров), София Бобчева (фикционната министър-председателка Валентина Матвеевна), Пламен Димов, Радина Кърджилова, Христо Петков, Дарин Ангелов, Димитър Николов и още десетина актьори в респектиращо екипно свещенодействие.

Галин Стоев призна, че не се е замислял как точно да прави политически театър и какъв ще е жанрът на спектакъла. „Имах изключително силна реакция на 24 февруари 2022 г., когато Путин нахлу в Украйна. И тя беше на такава непримиримост, че самият аз се изплаших от тази реакция и реших, че мога да полудея, ако продължа така. Оттогава, повече от година и половина, аз следя всевъзможни канали в Ютуб и Телеграм и всъщност започнах да изследвам как украинската и руската страна конструират наратива за случващото се“, обясни той. И каза, че е шокиран от това какъв съществен процент български граждани са про-путински настроени. Затова, след като е открил пиесата на Саша Денисова, се е върнал тук от Тулуза, където е директор на Националния театър, за да направи този спектакъл именно в България и да се опита да разбере защо е така.

„Хага“ е доказателство как чрез средствата на театъра може да се „алхимизира“ такова нещо като случващото се в момента в Украйна, той е вид екзорсизъм, екзорсизъм-позорище, каза още Стоев. За него Путин е „празнота, в която е проникнало някакво Шекспирово зло“, ето защо той смята за безсмислени предварителните гадания в българските медии кой актьор ще е в ролята на руския президент.

Той е като червея в ябълката, който може да стигне до сърцевината на дадена ситуация и да продължи да дълбае“, изтъкна Саша Денисова. И двамата творци бяха категорични, че изкуството не може да чака, за да се види как ще приключат дадени събития – то трябва да се ражда на момента, да ги предугажда и да има позиция. Саша Денисова обясни, че е променила в крачка някои реплики от пиесата във връзка с предполагаемата смърт на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, и че е готова да пренапише целия текст заради Путин…


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 4 Отговор
    Вергов е най прецакан . Трябваше да играе Пригожин пред съда в Хага.хи хи хи
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ник

    45 5 Отговор
    Не разбрах , защо публиката е станала на крака , явно вече им е писнало , та да се разтъпче поне малко !
  • 4 Шалом

    46 2 Отговор
    Изгонили го от Тулуза , та дошъл тук да се прави на интересен !
  • 5 Псевдоним

    44 2 Отговор
    Плосък и бездарен сценарий, облечен във всевъзможни литературни клишета.
  • 6 Иванчо от вицовете

    27 1 Отговор
    „Имах изключително силна реакция на 24 февруари 2022 г., но не се уточнява от какво естество е реакцията ?!

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Умирам от смях

    26 2 Отговор
    Клоуни. Дано Путин ви изтреби до крак.
  • 8 плюс минус

    22 2 Отговор
    Политика и култура?
    Култура и политика?
  • 9 Щом и в

    33 3 Отговор
    Народният театър се представят подобни бози, сме стигнали дъното. Жалка картинка.
  • 10 Вражалец

    31 2 Отговор
    Срам! Вместо българска класика, политически сервилна пиеса. Факт е,че повечето страни в света не са на страната на Украйна! Защо ли? Стана модерно в България " всичко украинско,любя,тача и милея".
  • 11 Човека КоZа

    15 1 Отговор
    К за осрайна и поддръжниците и
    💤
  • 12 българка

    2 23 Отговор
    Поклонниците на убиеца на деца са винаги много активни! Добре ли са вашите деца?

    Коментиран от #20

  • 13 Карло Ангелов

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо от вицовете":

    Мога да предположа.
    Както Швейк, ако не се лъжа, в знак на протест е свил в ботуша си палеца на левия крак.
  • 14 евро атлантически нато дж джа ендър

    19 1 Отговор
    Галин Стоев от правилния пол ли е само питам? И в коя тоалетна влиза, ако не е тайна. На мен ми изглежда гранде сбърканяк.
  • 15 Лост

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо от вицовете":

    Сигурно е имал ерекция, която го е изненадала.
  • 16 Един отбор бездарници

    17 0 Отговор
    Во главе с един "авангарден"и политкоректен субект, който се има за режисьор.Много тъжно когато в културата се набърка политиката!
  • 17 123456

    9 0 Отговор
    Явно от посолството са намерили доста пари да ги съберат тия про.. , воглаве с режисьорчето. Тя и публиката платена , та изненади няма .. ПП-тата и Манол сигурно ходят по два пъти на седмица да се прехласват . иии о изненада - пиесата започва с кратка сценка от Одеското читалище и леки ефирни огньове през прозорците, в едно с тела на .... натам го знаете ...
  • 18 Сандо

    12 1 Отговор
    Отговорът на въпроса,който е на път да изгрезе отвътре Галинчо е прост:Много българи са пропутински настроени защото не са продажници!А отдавна е доказано,и то в световен мащаб,че най-продажната част от обществото е т. нар. интелигенция.Същата тая интелигенция,която допреди 35 години пишеше стихове,поеми,пиеси и романи за възхода на социализма и громеше капитализма,същата тая,която преди 44-та година се тъкаляше в краката на Царя.А днес са на опашка пред НПО-тата на Посолството,а кой знае - след време може да се изпотрепят кой първи да се представи на Митрофанова.
  • 19 Тони Тонев

    14 1 Отговор
    Ами защо няма възможност за оценка "нула"? Може ли с такъв идиотизъм като "Хага" да се открива есенния театрален сезон в тази светиня на българския "Народен" театър "Иван Вазов"? Това да не е украинския театър? Срам и позор за всички, допринесли за тази постановка. Най-много ме учуди присъствието в екипа на Дарин Ангелов, Юлиян Вергов, Радина Кърджилова! Смятах ги за част от новото поколение талантливи български актьори, но с това си участие дълбоко ме разочароваха! Толкова ли са били дебели хонорарите за участие? Жалко!!!
  • 20 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "българка":

    Да не би да си била на поклонение в Алеята на Ангелите в Донецк?

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Галин Стоев!! Явно и в Народния театър

    2 0 Отговор
    Има Идиоти!! Няма опасност да влеза повече в тоя Цирк, наречен Народен театър!! Срам и Смях за НТ!!