19 Ноември, 2013 13:42 1 098 0

Баронеса Биаджони дирижира концерт за тромпет с прочут солист

  • концерт-
  • тромпет-
  • софийската филхармония-
  • зала "българия"-
  • любка биаджони-
  • ханес лойбин

Подобни музикални събития са хит сред западноевропейската публика

Софийската филхармония кани на един много специален концерт на 21 ноември, четвъртък, от 19 часа в зала „България”. Солист ще бъде световноизвестният тромпетист Ханес Лойбин (Германия), а на диригентския пулт ще застане баронеса Любка Биаджони.

Събитието е под патронажа на посланика на Федерална република Германия у нас Матиас Хьопфнер.
В програмата са включени Йоханес Брамс (Академична увертюра), Йозеф Хайдн (Концерт за тромпет  и оркестър), Пьотр Илич Чайковски (Италианско капричио) и Александър Бородин (Половецки танци). В концерта участие ще вземе и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Илия Михайлов

Солист-тромпетистът на Баварския радиооркестър Ханес Лойбин е специален гост за един от силните концерти в юбилейния афиш на  Софийската филхармония. Той е в София по покана на Любка Биаджони. Така наречените тромпетни концерт винаги са приемани с възторг от публиката в западноевропейските страни. Софийска филхармония вярва, че ще успее да го превърне в събитие и тук и ще зарадва любителите на красивата музика на солиращ инструмент и оркестър.

Прочутият немски професор по тромпет и солист-тромпетист на Баварския радиооркестър Ханес Лойбин ще проведе и майсторски клас за музикантите от тромпетната група на оркестъра на Софийска филхармония по време на престоя си в София.

Концертът за тромпет и оркестър на Йозеф Хайдн, който ще бъде изпълнен заедно с Ханес Лойбин, е имал своята премиера на 22 март 1800 година в стария „Бургтеатър”  във Виена. Създаден е през 1796 г.,  в зрялото творчество на композитора и е написан специално за неговия приятел тромпетист Антон Вайдингер - прочут навремето виртуоз, на когото се дължи усъвършенстването на инструмента с възможности за изпълнение на хроматичната гама и разширяване на неговия диапазон в ниския регистър.  В своя концерт Хайдн включва мелодии от нисък регистър и показва големите възможности на тромпета като виртуозен  солиращ инструмент.

Любка Биаджони (Германия) е постоянен гост-диригент на Софийска филхармония от 2010 г., а от 2012 г. е диригент на Софийската филхармония. Последните й изяви с оркестъра са свързани с изключително успешното лятно турне в Германия, където, както всяка година, участва в програмата на създадения през 2000 г. заедно със съпруга й  Международен музикален  фестивал „Herrenchiemsee”. 

На последното издание на фестивала беше представено концертното изпълнение на „Ариадна в Наксос” на Рихард Щраус, а от началото на сезона баронеса Биаджони постави два концерта на софийска сцена: „Аз обичам музиката” и гала-вечерта „200 години Джузепе Верди“ с арии от негови прочути опери. Концертът, посветен на великия композитор, препълни залата и беше приет изключително сърдечно от столичната публика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА