Last news in Fakti

28 Септември, 2023 12:57 1 217 2

Рилският манастир преиздава първото описание на история си с осъвременен текст

  • рилски манастир-
  • рилския манастир-
  • неофит рилски-
  • описание-
  • история

Описанието на историята на манастира е създадено от Неофит Рилски

Рилският манастир преиздава първото описание на история си с осъвременен текст - 1
Снимка: Shutterstock

Братството на Рилската света обител преиздава в осъвременен текст първото описание на историята на манастира. Авторът е отец Неофит Рилски (1793-1881). Изданието е отпечатано за първи път през 1879 г. в София, разказват от Рилския манастир.

Тази година отбелязваме 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски – духовник, учител, педагог, книжовник и просветител на Възраждането.

Книгата със заглавие „Описание на българския свещен Рилски манастир“ представя с дълбочина и наситеност историята на обителта от нейното основаване през X век от първия заселник на Рилската пустиня – преподобният Йоан Рилски Чудотворец, до времето, в което живее отец Неофит. „Описанието“ е най-достоверното свидетелство за положението на Рилския манастир от този период, коментират издателите, предава БТА.

По думите на манастира при осъвременяването на текста е съхранена автентичността на духа и колорита на езика на йеромонах Неофит Рилски. Авторът представя целия манастирски комплекс, прилежащите имоти на манастира, описва ежедневието на монасите, богослужебното правило и реда в обителта.

Книгата е с твърди корици и обем от 334 страници, от които последните 72 съдържат художествени фотографии, свързани с живота и творчеството на отец Неофит. Настоящото издание за пръв път предоставя възможност на „боголюбивите и любомъдри читатели“ да се запознаят и съпреживеят историята на тази „светиня на българския народ“, допълват от Рилската света обител.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    1 0 Отговор
    Както е тръгнало,Македонските служби ще затворят и "Рилецо" в близко бъдеще
  • 2 Селянин

    2 0 Отговор
    Сто процента че някой жълтопаветен ПП и ДБ депутат без да мислил ще каже, че рилския манастир е турски и трябва да бъде предаден на турция