Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 12:30 1 795 5

Стотици се събраха около параклиса Св.Йоан Рилски в с. Искра (ВИДЕО)

  • св.йоан рилски-
  • християнски празник-
  • параклис-
  • храмов празник-
  • село искра-
  • източните родопи-
  • първомай-
  • пловдив-
  • ангел папазов-
  • ванмар

Село Искра в Източните Родопи събра стотици жители и гости на големия християнски празник Св.Йоан Рилски, който се отбелязва на 19 октомври

Стотици се събраха около параклиса Св.Йоан Рилски в с. Искра (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Село Искра в Източните Родопи събра стотици жители и гости на големия християнски празник Св.Йоан Рилски, който се отбелязва на 19 октомври.

Параклисът на името на светеца, намиращ се в дъбовата гора в покрайнините на селото е открит и осветен на 19 октомври 2017 година, и е издигнат по инициатива на жителите на село Искра с любезното съдействие на тогавашния кмет на община Първомай Ангел Папазов. От тогава стотици се събират на този ден, за да отбележат християнския празник. Около параклиса са построени няколко големи навеса, място за курбан, пещ, барбекю и даже закрита малка сцена за оркестър, защото няма българско тържество, което да не продължи с курбан и да не завърши с хубавите български песни и хора. И този път жителите на село Искра не отстъпиха от традицията.

На празника присъства като почетен гост кандидат-кметът Ангел Папазов, който беше посрещнат тържествено с питка и шарена сол от местните, които помнят до ден днешен и не забравят неговите заслуги, както за изграждането на параклиса и целия този обект за отдих, така и за просперитета и развитието на цялото село.

По традиция празникът започна с водосвет и освещаване на курбана, след което всички се отправиха към богато подредените трапези под трите навеса, които наистина побират стотици. Изобилието от мезета, салати и туршии бе дело на едни от основните спонсори на курбана – местната фабрика за туршии „ВАНМАР“, която е прославила с продукцията си селото чак до Палма Де Майорка!

„Ние, от село Искра умеем да палим искрата на веселието, приятелството и добротата. Никога не забравяме онези, които милеят и помагат на селото. Здраво работим, но и здраво се веселим. Най-важното е, че сме успели да запазим традициите“, сподели дядо Ангел, който посрещаше и упътваше гостите на входа на уникалния комплекс в дъбовата гора.

„Село Искра има 7 параклиса – нещо , което е уникално за родопските села. Всички параклиси имат своята история, хората се събират там по празници, общуват, дават курбани за здраве. Така живеем тук“, споделиха домакините.

Тази година на храмовия празник Св. Йоан Рилски имаше и гости от чужбина - от САЩ, Салвадор, Сирия и други държави, които почетоха големия български християнски празник, насладиха се на великолепието на агнешкия курбан и типичната българска боб чорба, която няма еквивалент в света.

Хорото по традиция поведоха домакините, като дадоха щафетата на Ангел Папазов.

Веселието в дъбовата гора край китното родопско село Искра продължи до залез слънце.

Каква е историята на това забележително село?

История

Искра или Ешкенази е едно от селищата в първомайска община. Носи името на младата партизанка Клара Ешкенази - Искра - загинала геройски в Новаковския балкан. Намиращите се в землището му десет могили, говорят за съществуването в този район на едно или няколко тракийски селища, но следи от тях са останали само в Дъбовата страна и на Каменивия хисар (Малкия хисар, Таушаница), където според Павел Делирадев и Иван Великов са се намирали съответно тракийска крепост и тракийско селище. В източното подножие на Големия хисар (на около два километра северозападно от селото) има следи от късно-римско селище, а на самия връх – Големия хисар - се намират останки от градище, което според д-р Иван Великов датира от 11 век – 12 век, т.е. от времето на Втората българска държава. Около Искра се намират много римски, венециански, дубровнишки и български монети, като последните са най-вече от времето на Иван-Александър и Иван Шишман. Всичко това говори за наличието на интензивен живот в землището на с. Искра още от тракийско, римско, византийско време, до падането на българската държава под турско робство.

В края на 1670 или началото на 1671 година известният турски пътешественик Евлие Челеби, на път от Асеновград за Одрин минава през село Папас (Попово). Това е първото споменаване на днешното с. Искра в документи и то е показателно, както за значимостта на селището, така и за явно българския му облик. Други сведения за селото има само в преданията. Според тях, най-старото разположение на селото е в местността Попово – южно на пет километра, където то е било чисто българско. Тук са разкривани останки от зидове, кладенци, а по-нагоре и гробища. То се наричало Попово и вероятно за него говори Евлие Челеби. Югозападно от Искра има следи и от друго село: основи на селски черкви, кръстове, кандила, както и останки от две по-големи постройки – може би на крепости. Поради засилените безчинства на поробителите, част от двете села, може би 30-40 къщи, се вдигнали и заселили на днешното място. Останалите отишли по-далече и основали днешното село Поповица – в Садовската селищна система. На новото място селото получило името Кърджиларе, писано официално Караджилар. Тази дума на турски означава „сърните“. Вероятно това име е дошло от многото сърни сред тогавашните гори. Благоприятните условия за живот в селото, разположено в закътаната падина по двата бряга на река Каялийка, привлекли много преселници и то не само българи. Групите българи скитали из обширното землище на селището. Те образували малки селища на много места, което личи от откритите тук-там отделни гробища, но не се задържали на едно място повече от няколко години.

Към 1855 година, селото имало около 130 къщи. Като най-стари родове се сочат Караиванови, Боризанови, Чалъковци, Гайдаджиевци, Катранджиеви, Бичовци, Акабалиевци, Налбантовци, Джангозовци, Маргаритови, Кадиеви, Сиракови и др. При преброяването през 1885 година селото е имало 484 къщи с 2417 жители. До 1896 година броят на жителите му растял непрекъснато, за да стигне през 1934 година 4000. През 1906 година Караджилар приема старото си име Попово, което носи до 1950 година, когато преименувано на Искра – в чест на загиналата партизанка – Клара Аврам Ешкенази (Искра).

Село Искра е известно с традициите във волейбола. Мъжкият отбор е трикратен републикански шампион (1977, 1978 и 1979 година). В периода 1978-1981 година отборът е единственият отбор от село в България, играещ в „Б“ РВГ. Успехите в този спорт се свързват с имената на Ангел Чавдаров, Йордан Иванов (Пепо), Димитър Налбантов, Костадин и Атанас Топузови, Ангел Стайков, Петко Кръстев, Аврам Топузов (дългогодишен състезател на „Арда“ Кърджали и „Локомотив“ Пловдив, юношеския и младежкия национални отбори.

Автор: Оля АЛ-АХМЕД, село Искра, община Първомай, обл.Пловдив


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    Браво Оля, повече такива статии и Черкви, само погледнете вековните дървета заобикалящи параклиса.
  • 2 Знаещ

    1 0 Отговор
    Великолепен репортаж, типично в стила на Оля! Богат на снимки и видеа! Евала. Изобщо не знаех за тези параклиси и това село. БРАВО и БЛАГОДАРИМ! Наистина, повече такива статии за църкви, параклиси и православие, за българските традиции!
  • 3 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Слава Богу, авторке че пишеш такива подробни и чудесни православни статии!

    Да си жива и здрава и Бог да те благослови!
  • 4 Коки Грудев

    1 0 Отговор
    Много си добра Оля.Адмирации за доброто отразяване на събитието.
  • 5 Атанас

    1 0 Отговор
    Къде са тия стотици? Аз преброих на снимките 23-ма човека. Ангата Папаза напразно е фърлил пари за тая статия. В Искра никой няма да гласува за него защото неговата партия издига ония мошенник бившия кмет Чеканов