Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 07:27 1 099 9

Стефан Китанов е носител на Ордена на Британската империя

  • стефан китанов-
  • орден-
  • британска империя

Непосредствено преди коронацията на крал Чарлз III Британското посолство в София обяви в официално прес съобщение през април решението да бъде награден директорът и основател на София Филм Фест

Стефан Китанов е носител на Ордена на Британската империя - 1
Снимка: Обаче.бг

На церемония, която се състоя на 20 октомври в резиденцията на Британското посолство, посланикът на Великобритания Н. Пр. Роб Диксън връчи отличието Почетен член на Ордена на Британската империя, с което Стефан Китанов бе награден от Н.В. Чарлз III за изключителния принос на директора и основателя на София Филм Фест за популяризация на Британското кино в България. Медал на Британската империя получи и градинарят на резиденцията Валентин Въльовски.

При обявяването на наградата Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания, каза: „Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители.“

Стефан Китанов, директор на София Филм Фест: „С изключителна гордост и благодарност приемам тази награда. Присъждането на Ордена на Британската империя е огромно признание за мен, моето семейство, колегите от Британския съвет, Арт Фест, София Филм Фест, Дома на киното и всички институции, партньори и приятели, с които успяхме да създаваме филмови събития и кино през изминалите повече от 30 години в България. Можеш сам да напишеш книга, да нарисуваш картина, да изпееш песен, да посадиш дърво. Но създаването, показването, разпространяването, представянето на кино е колективно занимание. Посвещавам това отличие на всички, с които бяхме заедно и ще продължаваме да бъдем по пътя на киното.“

* * *

За Ордена на Британската империя:

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги и постижения в областта на изкуството и науката, за принос към обществото извън държавната служба и за работа с различни благотворителни организации и организации, ориентирани към подобряване благосъстоянието на хората.

Орденът е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги.

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединеното кралство и британския народ. Най-високото отличие, което граждани на други държави могат да получат, е Член на Ордена на Британската империя (МВЕ).

Текст: Светлана ДАМЯНОВА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сега

    11 1 Отговор
    Прокуратурата да се сезира и да разследва за шпионаж.
  • 3 Eдин факт

    7 3 Отговор
    Ми то награда е за "support" на английската пропаганда в България ...!
  • 4 Сталин

    4 1 Отговор
    Поредния агент на западните мародери в България
  • 5 Сандо

    1 0 Отговор
    Нещо почнаха много да ни награждават от Острова?Имаме си вече Кавалер на Ордена,имаме си и писател-носител на Букър и жив класик,даже си имаме и Лорд!Нещата стават съмнителни,Народът е казал:Много хубаво не е на хубаво.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Съученик от 22-ра гимназия

    0 1 Отговор
    Браво на Кита. Поздравления! Винаги е бил будно и начетено момче. Още от 1976-та година, когато бяхме в гимназията.
    Колко от вас хейтъри сте направили нещо за културата. Истинската, а не чалга културата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.