Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 09:35 4 183 50

Напълно запазена етруска гробница беше открита от археолози в Италия

  • вулчи-
  • лацио-
  • гробница-
  • етруска-
  • италия-
  • археолози

Всички предмети, съдове и декоративни аксесоари, чаши, бронзови и железни предмети и керамика, са намерени в перфектно състояние

Непокътната етруска гробница отпреди повече от 2600 години откриха археолози в Италия, съобщава БНР.

Гробницата е открита в етруския град Вулчи, намиращ се в северната част на област Лацио. Откритието е уникално, защото гробницата е напълно запазена и датира от края на VII век преди Христа.

В нея археолозите са открили огромна колекция от керамика и амфори, някои от които съдържали вино от Гърция, вероятно от остров Хиос.

Всички предмети, съдове и декоративни аксесоари, чаши, бронзови и железни предмети и керамика, са намерени в перфектно състояние, включително оборудването, необходимо за ритуала на "последното хранене". Смята се, че предметите са принадлежали на високопоставено семейство.

Археолозите обясниха, че откритието представя действителния погребален банкет на етруските, което го прави изключително ценно. Гробницата е със сериозни размери и е вкопана във вулканичен туф.



В археологическия парк "Вулчи", носещ името на древния етруски град, има редица интересни етруски гробници, чиито стенописи наподобяват тези на тракийските. От времето на етруските във Вулчи се съчетават и останките от Римската империя, завладяла този важен град на Етрурия – държавата на етруските.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хейт

    9 4 Отговор
    Някой ще обясни ли, как точно думата "Гърция" отново се появи и в тази статия? Като гледам снимките, гробницата няма нищо общо с елинското изкуство, съдовете също не приличат на гръцки амфори. Та как точно предположиха, че идват от остров Хиос? Щото в Италия не се прави вино?

    Коментиран от #11

  • 2 Дядо Гъдю

    5 2 Отговор
    Тъй като ги скивам делвите, чини ми се северомакедонски требе да са. А винцето в тях, требе да е било от Охридската локва.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    И за слепите е ясно, че това е град ВЪЛЧИ, но понеже римляните нямат Ъ е станал ВУЛЧИ......
  • 4 Лъжливото гърче

    7 2 Отговор
    Каква Гърция отпреди 2600 години ?!
    Името Гърция е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили.
    Няма древни карти или препратки с думата „Гърция“. Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави и в този смисъл – древна гръцка държава. „Древна Гърция“ никога не е съществувала. До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от арванити (арнаути). Те традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) - диалект на албанския език. Те се заселват през късното Средновековие и са доминиращ елемент на населението в някои райони на Пелопонес и Атика до 19-ти век. Арванитите днес се самоопределят като гърци. През османската епоха хората живеещи южно от Олимп наричали себе си римляни (ромеи, Romeos). На територията на новосъздадената държава са живели големи групи от албанци, власи, славяни и турци, които днес са асимилирани напълно. В историята на Гърция има твърде много лъжи. Никой още не е доказал, че данайци, дорийци, мирмидонци, тракийци, ахейци и дори македонци са били гърци. Проблемът е че в световен мащаб няма писмен документ от времето преди 10-13 век. Всичко се базира на устни предания, в които много често гърците са си приписвали успехите на други народи.

    Къде пише че траките са били гърци? Те може да са се обличали като гърците, а може и да е било обратното. Освен това, траките не са оставили никакви надписи, което не е характерно за елинистичните култури. Това е все

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Лъжливото гърче

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лъжливото гърче":

    ..Освен това, траките не са оставили никакви надписи, което не е характерно за елинистичните култури. Това е все едно да обявим българите за французи, защото се обличат с костюми френски образец. Не е ли крайно време накой да повдигне въпроса за действителното разглеждане на историята на Гърция, без измислиците от 18-и век. Именно тогава са измислили всички митове за елинистичната култура и историята на древна Гърция. Просто е имало нужда от липсващо звено между еолитните култури и римската република. И тук цъфва Древна Гърция, с множество измислици и глупости.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лъжливото гърче":

    Илиадата е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансов-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените «Сирийски ръкопис», за когото последните ,забележете допускат, че може да е превод от гръцки ръкопис, който може би, бил изчезнал.

    Коментиран от #7, #14

  • 7 копи пейст

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    1. Илиада е достигнала до нас в около 180 средновековни и ренесансови ръкописи. Омировите поеми се разпространяват първоначално в прозаически преводи на латински и италиански.
    2. Съвременната наука е проследила донякъде пътищата на тези ръкописи, разделила ги е на класове въз основа на подобията, но не е ясно какъв е най-ранният източник, един ли е бил, или няколко, как е преминал от античността в ранното византийско време. Измежду достигналите ръкописи най-авторитетни са създадените между X и XIV в.
    3. По-ранни източници са «Homerus Lationus» младежка творба на римския поет Силий Италик (I в. от н. е.), извадка от 1070 стиха на Илиада, преведени на латински. Първият изцяло съхранен текст на Омировата поема “Илиада” е т.нар. Сирийски ръкопис от VІ в. сл. н.е. Това е първият изцяло съхранен текст, но е на латински.
    4. Според науката История, Пизистрат от Атина в средата на 6 в.пр.н.е. поръчва на Ономакрит произведения. Последният написва за пръв път на гръцки Илиадата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Даниела Трендафилова

    1 2 Отговор
    Ще ви обясня...за стотен път..Днес на български няма друго название за този хилядолетен народ, ОСВЕН "гърци". Те наричат себе си "елини". Те добре знаят, (за разлика от българи и македонци напр.) че е имало древни гърци, (знаят си историята и антропологията) и наричат древните елини - "и археи елинес". Още повече...имали са писменост и са записвали ВСИЧКО! Не само за себе си, а и за другите народи. Тъй като са имали култура, всички, докоснали се до тях са се гърчеели. Така са разпространили културата си по бреговете на цялото Черноморие и цялото Средиземно море. НАЙ-ВАЖНА РОЛЯ В СЛИВАНЕТО НА ДОРИЙЦИТЕ (СПАРТАНЦИ, ТРАКИ, МАКЕДОНИ И ДР. - ТЕЗИ, КОИТО ГОВОРЯТ НОВОГРЪЦКИ ЕЗИК)...Е ИЗИГРАЛ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ. ТОЙ СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ДА ОБЕДИНИ ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ С ДОРИЙЦИТЕ - (МАКЕДОНИ, ТРАКИ, И ДР.). Отначало поробва елините на Балканите, но освобождава всички елини и дорийци в Мала Азия от персийско робство и създава държава Македония. Непосредствено след смъртта на Александър Македонски всички елини и дорийци стават роби в Римската империя. Така в продължение на 1000 години те се женят помежду си и се създава елинския(гръцкия) народ. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ (РИМСКО) НЕ СА ИМАЛИ ДЪРЖАВА, НО СА ИМАЛИ НАРОД! Първата държава на гърците е "Пондийското царство". След това падат под персийско робство (в Мала Азия), под римско робство(всички гърци), под българско робство (на Балканите), след това под турско робство. С тази смесица от народи, наречена гърци, са се смесили и
  • 11 Даниела Трендафилова

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хейт":

    Аз ще ти обясня: Не трябва само да гледаш, а и да мислиш. За да мислиш, трябва много да си чел. Днешните гърци са траките и официалният език в Гърция е техният език - ДОРИЙСКИЯТ (новогръцки -тракийски език) ДИАЛЕКТ! Каква е връзката между гърци (траки) и етруски ще ти е трудно (невъзможно) да разбереш. По-надолу обаче написах някои обяснения - прочети ги!
  • 12 Даниела Трендафилова

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лъжливото гърче":

    Нещичко си прочел...Нооо, първата гръцка държава се нарича "Пондийско царство". След това "Македонска империя", в която всички да се гърчеели, защото гърците са имали култура! ТА, позакъснял си с 2300години!!! По твоята логика трябва да разделиш българите на трънчани, граовци, родопчани, помаци, шопи, македонци, гагаузи и др. В ГЪРЦИЯ ВСИЧКИ ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ И СЕ НАРИЧАТ "ЕЛИНИ" , НЕ "ДРЕВНИ ЕЛИНИ"! АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ИМЕТО "ГЪРЦИ", ПРЕКРЪСТИ ГИ! ТЕ ЩЕ СА ТИ БЛАГОДАРНИ. И НА ТЯХ НЕ ИМ ХАРЕСВА ТОВА ИМЕ.
    ПРОЧЕТИ ВСИЧКИ МОИ КОМЕНТАРИ ТУК, МОЖЕ ПЪК И ДА ДОБИЕШ НЯКАКВА ПРЕДСТАВА ЗА ТОВА КОИ ДНЕС СА ГЪРЦИТЕ.

    Коментиран от #18, #19

  • 13 Даниела Трендафилова

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лъжливото гърче":

    И тук си зле. Траките пишат с гръцката азбука още от времето, когато са в Бактерия с Александър Македонски!!! Вече повече от две хиляди години те са гърците. Древните елини са пондиите и островяните, но те са по-малочислени от траките в Гърция днес. Затова официален език в Гърция е езикът на траките - ДОРИЙСКИЯТ ДИАЛЕКТ. Тези плочки с "писменост" , отпреди 6 хиляди години въобще не се знае дали са тракийски и дали това е писменост...

    Коментиран от #20

  • 14 Даниела Трендафилова

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И какво от това? Ако Троя не беше открита, пак нямаше да ти повярвам. Но Троя я вече е факт!!!
  • 15 Даниела Трендафилова

    2 2 Отговор
    Ще ви обясня...за стотен път..Днес на български няма друго название за този хилядолетен народ, ОСВЕН "гърци". Те наричат себе си "елини". Те добре знаят, (за разлика от българи и македонци напр.) че е имало древни гърци, (знаят си историята и антропологията) и наричат древните елини - "и археи елинес". Още повече...имали са писменост и са записвали ВСИЧКО! Не само за себе си, а и за другите народи. Тъй като са имали култура, всички, докоснали се до тях са се гърчеели. Така са разпространили културата си по бреговете на цялото Черноморие и цялото Средиземно море. НАЙ-ВАЖНА РОЛЯ В СЛИВАНЕТО НА ДОРИЙЦИТЕ (СПАРТАНЦИ, ТРАКИ, МАКЕДОНИ И ДР. - ТЕЗИ, КОИТО ГОВОРЯТ НОВОГРЪЦКИ ЕЗИК)...Е ИЗИГРАЛ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ. ТОЙ СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ДА ОБЕДИНИ ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ С ДОРИЙЦИТЕ - (МАКЕДОНИ, ТРАКИ, И ДР.). Отначало поробва елините на Балканите, но освобождава всички елини и дорийци в Мала Азия от персийско робство и създава държава Македония. Непосредствено след смъртта на Александър Македонски всички елини и дорийци стават роби в Римската империя. Така в продължение на 1000 години те се женят помежду си и се създава елинския(гръцкия) народ. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ (РИМСКО) НЕ СА ИМАЛИ ДЪРЖАВА, НО СА ИМАЛИ НАРОД! Първата държава на гърците е "Пондийското царство". След това падат под персийско робство (в Мала Азия), под римско робство(всички гърци), под българско робство (на Балканите), след това под турско робство. С тази смесица от народи, наречена гърци, са се смесили и
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лъжливото гърче

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Даниела Трендафилова":

    Гърция за първи път е държава от 1830 г.!! Единен гръцки народ в древността не е имало. Гръцката пропаганда обаче върши страхотна работа, и сега адски много хора са уверени, че в древността е имало единен гръцки народ, че дори и гръцка държава.
    А днешните гърци имат толкова общо с древна Елада, колкото днешните македонци с Александър Македонски.
    По време на Източната римска империя, елин е било равнозначно на езичник под влияние на християнската църква.
    През Възраждането сред етносите в Османската империя започва процес на формиране на националната идентичност. Сред потомците на данайците и част от други бивши поданици на Източната римска империя , започва процес на формиране на националната идентичност на съвременните гърци, обединени около „Великата идея” и „Голямото въстание” за освобождение на Гърция, но паралелно с ползване на името Елада.
    Няма дума "Гърция"? А Елада?
    А Елада не е етническо, национално, или държавно наименование.
    Елада е топоним/топографко понятие.
    Както и Тесалия.
    Основното население на древна Елада са йонийците. Те са местно население и нямат общо с данайските пришълци от Етиопия (братовчеди на семитите). “Timeo Danaos et dona ferentes (Страхувам се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци). Вергилий.
  • 19 Лъжливото гърче

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Даниела Трендафилова":

    "Пондийско царство" е тракийско царство, няма как да е гръцко, просто защото на етиопките данайци - т.н. "гърци", ДНК маркера е от Африка. И това е всеизвестен факт.
    "Македонска империя" е македонска, не гръцка. Иначе щеше да се нарича "Гръцка империя", сама си го писала - " в която всички да се гърчеели", а не защото са били гърци.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Лъжливото гърче

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Даниела Трендафилова":

    Тракийският език е бил писмен непрекъснато от второто хилядолетие пр. Хр., а гръцката писменост се пръква около 9 век пр.Хр. Даже гърците му казват старото писмо, пеласгийските букви, пеласгикос грамата, кадмови букви, букви на Лин и пр. фригийско също. Лемноската стела, е със същото това писмо. От него тръгва и етруската писменост.
    Етиопските нашественици(т.н. гърци) се учат от коренното население траките на четмо и писмо, след което присвояват и преименуват.

    Коментиран от #24

  • 21 Даниела Трендафилова

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лъжливото гърче":

    НЯМАМ ДУМИ!!!Нещичко знаете (може би)... Какво крият гръцките историци - крият, че днешните гърци са дорийци, защото и две хиляди години по-късно, пондиите пак се подиграват на ДОРИЙЦИТЕ (траки и др.) за дорийското нашествие и ги наричат "варвари". Крият, че ендопиите са българи. Крият колко много славяни има сред тях. НО ВИЕ ИМА ОЩЕ МНОГО ДА УЧИТЕ: КАКВИ ДАНАЙЦИИИИ? Те са капка в морето. ДНЕШНИТЕ ГЪРЦИ НЕ СА ДАНАЙЦИ!!!!! ЕВРЕЙСКИЯТ ЕЗИК Е 1/3 В СТАРОГРЪЦКИЯ!!! ПРОЧЕТЕТЕ НЕЩО ЗА КОПТИТЕ И КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА КОПТСКИЯ ЕЗИК СЪС СТАРОГРЪЦКИЯ! ЗАЩО КОПТИТЕ ПИШАТ С ГРЪЦКАТА АЗБУКА? ЗАЩО ЛИТУРГИИТЕ В ЦЪРКВИТЕ СА БИЛИ НА КОПТСКИ ЕЗИК.
    "ЕЛИН" (СПОРЕД ГРЪЦКАТА МИТОЛОГИЯ) Е ИМЕТО НА ПРАРОДИТЕЛЯ НА ПОЧТИ ВСИЧКИ ГЪРЦИ! ЗАТОВА ТЕ СЕ НАРИЧАТ ЕЛИНИ.
    ЙОНИЙЦИТЕ НЕ СА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ГЪРЦИЯ!!!!
    АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ ВЪРВИ КЪМ АФГАНИСТАН ПО СТЪПКИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ СИ. В ПЛАНИНИТЕ НАМИРА НАРОД, ЧИИТО БОГ Е ДИОНИСИЙ. ТОЗИ НАРОД И ДНЕС СЪЩЕСТВУВА. ТОВА СА КАЛАШИТЕ.
    НАУЧЕТЕ ОТКЪДЕ ИДВАТ ДОРИЙЦИТЕ НА БАЛКАНИТЕ! ДОРИ И КЕЛТИТЕ ИДВАТ ОТ СЕДМОРЕЧИЕТО.
    ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ЕЛИНИ (ГЪРЦИ) СА ДОРИЙЦИТЕ! ПРОЧЕТЕТЕ КОИ СА ТЕ!!!
    ТОВА СА ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ!!!!!! С ТЯХ СА СЕ СЛЕЛИ ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ, МИРМИДОНИТЕ (БЪЛГАРИТЕ ОТ ТЕСАЛИЯ), ПОНДИИТЕ, ЦИГАНИТЕ (ДОШЛИ ОТ ИНДИЯ С ВОЙСКАТА НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ), ИЛИРИИТЕ, ЙОНИЙЦИТЕ, ФРИГИТЕ, АХЕЙЦИТЕ, МИНОЙЦИТЕ, МИКЕНЦИТЕ, ПЕЛАСГИТЕ, КАРАКАЧАНИТЕ И ДР.
    ...ДА, ИМПЕРИЯТА НА АЛЕКСАНДЪР Е "МАКЕДОНИЯ", НО ТОЙ И ВСИЧКИ ДОРИЙЦИ В АЛ

    Коментиран от #23, #30

  • 22 Даниела Трендафилова

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лъжливото гърче":

    СЛАБ 2. ПОНДИИТЕ ГОВОРЯТ И ДО ДНЕС РАЗЛИЧЕН ЕЗИК!ТЕХНИЯТ НАЦИОНАЛЕН МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ Е ЛИРАТА(ГЪДУЛКАТА)! ТЕ МРАЗЯТ ТРАКИТЕ И ДО ДНЕС!!!
    ПОНДИИТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО ЖИВЕЯТ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО НА ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ. ТЕ ОБРАБОТВАТ ЗЛАТОТО И СА БОГАТИ. ТРАКИТЕ СА ОТКРАДНАЛИ ВСИЧКИ "ТРАКИЙСКИ" СЪКРОВИЩА ОТ ПОНДИИТЕ. ТРАКИТЕ СА ЖИВЕЛИ ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ И ПОСТОЯННО СА НАПАДАЛИ КРАЙБРЕЖНИТЕ СЕЛИЩА НА ПОНДИИТЕ И СА КРАЛИ. ПО ИРОНИЯ НА СЪДБАТА (ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ СЛЕД НАШЕТО ИДВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ) СА СЕ ОБЕДИНИЛИ. КОИТО ОТ ТЯХ СА МОГЛИ, СА ИЗБЯГАЛИ НА ЮГ, А КОИТО СА ОСТАНАЛИ В БЪЛГАРИЯ СА НИ БИЛИ РОБИ.ТЕ УЧАТ, ЧЕ СА БИЛИ 500 ГОДИНИ ПОД БЪЛГАРСКО РОБСТВО (ОТ ИДВАНЕТО НИ НА БАЛКАНИТЕ, ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР СИМЕОН...)

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лъжливото гърче

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Лъжливото гърче":

    Индоктринирането след "Мегали идея"-19 век е успешно. Но там случайно"няма подробности от древните, а само определени извадки.
    За идване на гърците от Северна Африка говори Херодот. Стария автор споменава за това как дедите на южните ни съседи донасят култове от Египет, добавя важни подробности за прилики на ползвани от гърците дрехи с дрехи, които са типични за населението на Либия. Ценно сведение е и това, че североафриканските номади и гърците имат едни и същи погребални обреди:

    ..
    Явно цитираното на английски с точност по страници се трие.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Лъжливото гърче

    2 0 Отговор
    Ще трябва да продължа без цитати и точна препратка-
    Благодарение на бащата на историята, ние разполагаме и с друга, ценна информация засягаща корените на старите гърци. Херодот обяснява, че благородническата прослойка на дорийците е от египетски произход:

    Африканският (египетският) произход на гърците е известен и на Плиний Стари: “…

    Есхил описва гърците като тъмнокожи и идвайки от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към данаидите: - “Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.” - “

    Страбон обяснява, че полуостров Пелопонес е получил името си от фригиеца Пелопс, докато Данай е довел хора от Египет:

    Има ли нещо неясно в свидетелствата на Херодот, Страбон, Eврипид, Плиний Стари и Есхил? Не е ли видно, че в продължение на около пет века, различни автори са писали за африканския произход на старите гърци?

    Не само писмените свидетелства указват древните египетски земи като прародина на южните ни съседи. Гръцкото изкуство от ранната Желязна епоха показва силно египетско влияние. Статуите от това време представят индивиди, чийто антропологичен тип е типичен за населението на Северна Африка. Странно е как специалистите не са забелязали тези неща в миналото.
  • 27 Лъжливото гърче

    2 0 Отговор
    Още по-странно е, че дори при излизане на нова информация, няма дори опит за промяна на очевидно неверните стари теории. Преди около 17 години, през 2001 година, в научно списание бяха публикувани резултатите от важно генетично проучване. Установено бе, че гърците са роднини на африканците, по-точно на хората обитаващи Етиопия:

    Налице са предостатъчно сведения, които позволяват да се каже, че дедите на южните ни съседи не спадат към старите балкански народи, а са преселници от Северна Африка. По-важното е, че на разположение на учените са и предостатъчно сведения относно това, че в древността цялата територия на Гърция е била заселена с варвари, т.е. хора говорещи различен произход от гърците: “…

    Страбон дори дава подробности за това, кои региони са обитавани от хора напълно различни от гърците. Цитирайки Ефор, старият автор твърди, че най-древното име на Пелопонес е Пеласгия. Спадащите към тракийското семейство пеласги са обявени и за изконното население на Епир, тяхна е била и Тесалия-Strab.V.2.4.

    На Плиний също е известно изконното название на Пелопонес, въсщност този автор дава две названия – Апия и Пелaсгия: “

    Що се касае до Херодот, той е пределно ясен: страната, която по негово време носи името Елада, някога е била наричана Пеласгия - “
  • 28 Лъжливото гърче

    2 0 Отговор
    Още в V век пр. Хр. един от десетте атически оратори Исократ ни дава ценни сведения какво точно се визира с наименованието "Елини", което вероятно дори по голямата част от днешните гърци не знаят. В онова време това понятие не се е употребявало за название на общество от хора, които задължително имат кръвна връзка помежду си, а за образовани хора, които споделят и разпространяват определени знания и култура. Това което при нас ние наричаме "будители":
    ..

    Вероятно това е един от похватите, които гърците са използвали за могат по лесно да се впишат в различните общества, да постигнат респект и популярност, след което да си извоюват позиция във водещи структури на тези общества. Това се наблюдава и на по късен етап, по времето на Римската и Отоманската империи, а даже и в световен мащаб, където макар и без особен личен принос днес света ги знае, като създатели на световната цивилизация.
  • 29 Лъжливото гърче

    3 0 Отговор
    И накрая, дори и да има някои повторения от вашето изложение, ето какво казват старогръцки и латински извори относно произхода на гърците, като за всеки цитат е посочено точното местонахождение:
    1. Херодот I-56 - Йонийците са пеласги по произход.
    2. Херодот VIII-44 , II-56 - Това, което днес е Гърция някога се наричаше Пеласгия.
    3.Плиний- IV-III.8-iv - Старото име на Пелопонес бе Пеласгия.
    4.Плиний- IV-V-19-vi - Аркадия бе наречена в древността Пеласгия.
    5.Страбон V-2-3 - Пеласгите са древен народ, живял на територията на цяла Гърция.
    6. Херодот -I-57 - Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки.
    7. Херодот - I- 57 - Атиняните са по произход пеласги, които са сменили езика си,
    когато са били асимилирани от гърците.
    8. Херодот-I-58 - Гърците се превръщат от незначително племе във влиятелен народ,
    защото са асимилирали много други хора.
    9. Страбон VII-7-1 - Данай доведе хората си от Египет.
    10.Плиний VII-LVI-195-197 - Данай дойде от Египет.
    11. Херодот IV-190 - Гърците имат същите погребални ритуали както и африканските
    номади.
    12. Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
    13. Страбон VІІІ-6-9 - Данай се установи в Аргос и издаде закон, с който хората
    наричащи себе си пеласги бяха преименувани на данайци.

    За благородството на гърците в миналото можем да съдим от древната латинска поговорка:
    Timeo Danaos et dona ferentes – „Боя се от данайците дори когато поднасят
    подаръци”.
  • 30 Лъжливото гърче

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Даниела Трендафилова":

    Коптският език няма общо със старогръцкия - доказано е с преводи в словореда. Има общо с гръцките букви, които всъщност не са гръцки, а тракийски. За това словореда е преводим по смисъл на тракийски/български.
  • 31 Лъжливото гърче

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Даниела Трендафилова":

    Няма "понДийци" наричат се понТийци.
    "Митридат VI Евпатор е от най-известните арийци-тракийски цар на Понт и един от най-силните и опасни противници на късната Римска република.
    Понтийското царство се намира в областта Понт в Североизточна Мала Азия, по южния бряг на Черно море.Граничи с държавата Витиния.
    Царството е основано през 301 пр.н.е. от Митридат I. Столици са били Амасия и Синоп.По времето на цар Митридат VI (132 пр.н.е. – 63 пр.н.е.) царството обхваща освен Кападокия също Колхида, части от Пафлагония и територията Армения.
    Великият тракиец води три войни,наречени на негово име- Митридатови войни срещу трима от най-изтъкнатите римските генерали Луций Корнелий Сула, Лукул и Помпей Велики.
    Митридат е от тракийски произход...
    Понтийското царство се състои от смесено население от траки,други арийски племена и йонийски /т.е. трако-пеласги..."

    Коментиран от #45

  • 32 Лъжливото гърче

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Даниела Трендафилова":

    "(ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ СЛЕД НАШЕТО ИДВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ) "

    Да ме осветлиш, КОГА и откъде идваме на Балканите, след като сме коренното население на Мизия още от античността ??!?

    Коментиран от #34, #48

  • 33 Лъжливото гърче

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Даниела Трендафилова":

    Няма данни за робовладелска традиция в България нито в старобългарските автори и текстове, нито в преписките в свещените книги, нито в народния епос, нито от чужди автори. Успехът на България се е дължал на приобщаване и асимилация, освен на военната сила.
    Българите като народ никога не са имали роби и са били против робството..., и не само, винаги сме се борели против робството и експлоатацията.

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Даниела Трендафилова

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Лъжливото гърче":

    Когато сме дошли на Балканите, дорийци (новогърци) и пондии са живели почти 1000 години по земите, които сега са наши.

    Коментиран от #36, #37, #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Лъжливото гърче

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Даниела Трендафилова":

    Херодот го е обяснил - благородническата прослойка на дорийците е от египетски произход.




    Не разбрах, КОГА сме ние дошли на Балканите ??
  • 39 Хаберий

    2 0 Отговор
    Интересна статийка. Едва сега попаднах на нея. Италианците и до днес са запазили името на селището Вулчи, т.е. това е българското "Вълци". Още едно доказателство, че етруските са древни българи, атрячци, дошли от Атряч (Троя). Това е доказателство, че още в онази древност етруските са имали съзнанието, че са от "вълчия народ", - българите. Самият етноним "българи" води своето начало от "вълча глава" на трьок-български език (тракийско-български), на който са говорили и българите-билишци, наричани в гръцката история пеласги. Керамиката на снимките напълно прилича на линеарната керамика в тракийската могила в Караново от 6-то хилядолетие пр.н.е. Благодаря на Лъжливото гърче че ми напомни за повечето цитати от "Непозната история на българите". Има съвсем точни познания за древността на българите и елините - т.н. гърци и цитатите му са общо взето буквални.
    Херодот І-56:"...След това Крез взе да изследва историята на най-силните от елините, за да ги спечели на своя страна. От историите им откри за лакедаймоните и атиняните, че първите произхождат от дорийското племе, а вторите от йонийското. По това време те били най-прочутите племена. Произходът на първите бил от пеласгийския народ, на вторите от елинския." ... ІІ-50: "Въобще почти всички имена на елински богове произхождат от Египет. А това, че тези имена са с варварски произход, както предполагам, най-вече египетски, това точно установих при разследването си." ІІ-56: "тогава Елада се е казвала още Пела

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хаберий

    1 1 Отговор
    Странно ми е, защо Даниела Трендафилова така страстно защитава т.н. пондии??! Докато пише верни неща, изведнъж изпада в нелогични отклонения.

    Коментиран от #50

  • 42 Хаберий

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хаберий":

    Ще ми се да коментирам циатата си на Херодот, "... че първите /лакедаймонците - спартанците/ произхождат от дорийското племе, а вторите /атиняните/ от йонийското. По това време те били най-прочутите племена. Произходът на първите бил от пеласгийския народ, на вторите от елинския." Фактически назад в историята и двата народа произхождат от българите. Когато Сузтаргиз (Сесотросис у Херодот, ІІ-102), последният фараон от 17 династия на българите-хиксосите, е прогонен от Египет в началото на ХVІ в.пр.н.е., той се установява в Причерноморието и на Балканите,основавайки Агилската българска династия, а неговите синове остават в областта Джиган (откъдето се получава Йония) в Западна Мала Азия, Мамил основава Милет, а Карил - Кария. Атряч (Троя) винаги си е била българска и неговото второ име е Илион, което идва от българската дума Илат (Родина), от която също идва и името Елада. Фактът, че тези орди идват от Египет, не ги прави египетски като народност. Сесострис е завладял цяла Източна Африка и не случайно се появява коптска писменост. Потомъкът на Сесстрис Бел Билиш завладява цяла класическа Гърция, а неговото племе те назозават пеласги. Чрез него се появяват критското и пилското лениарно писмо.

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Даниела Трендафилова

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Лъжливото гърче":

    Ненапразно в гръцките църкви службите са били на коптски език. Гърците в Египет, и по Черноморието, и на Мала Азия са се смесвали с арменците, евреите, берберите и арабите. КОПТИТЕ са този народ. Много гърци са сред тях.
    АЗБУКАТА НЕ Е ТРАКИЙСКА! ТЯ Е ФИНИКИЙСКА!!!!
    ПОНДИИТЕ НЕ СА ПОНТТТТТИИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ТЯХНОТО ИМЕ И ТЕ САМИТЕ И ДНЕС ГО ИЗРИЧАТ "ПОНДИИ"!!!!!!!!!!!!!!!!!! - "Н" И "Т" ЗАЕДНО СЕ ЧЕТАТ "НД" !!!!!!ИЛИ САМО "Д"!!!!!="D", НО НЕ Е "Δ"!!!!!


    ПЕЛАСГИТЕ СА ДИВАЦИ, БЕЗПИСМЕНИ ВАРВАРИ, КОИТО СА БИЛИ ИЗГОНЕНИ ИЛИ АСИМИЛИРАНИ ОТ ГЪРЦИТЕ!!!

    ГЪРЦИТЕ ИМАТ ЧЕРЕП С ДНК НА ПЪРВИЯ ЖИТЕЛ НА БАЛКАНИТЕ. ГЛАВАТА МУ Е КОНСЕРВИРАНА И ОТ СТАЛАКТИТИТЕ Е НАПЪЛНО СЪХРАНЕНА. СЪВСЕМ НАСКОРО ДАДОХА ГЛАСНОСТ НА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ И МОЖЕ ДА ВИДИТЕ КАК СА ИЗГЛЕЖДАЛИ ПЪРВИТЕ ОБИТАТЕЛИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ (А МОЖЕ БИ И НА ЕВРОПА - ПОЧТИ КАТО ГОРИЛИ - АЗ НЕ ИЗГЛЕЖДАМ ТАКА, ЗА ВАС НЕ ЗНАЯ...


    НО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ПЕЛАСГИ, НИТО ТРАКИ, А НЕ СА И МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ!!!!

    МНОГО НАРОДИ СА ВЛЕЗЛИ В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНОСТ И ТОЗИ ПРОЦЕС Е ПРОДЪЛЖИЛ ПОЧТИ ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ, НО НЕ НА БАЛКАНИТЕ!!! В АЗИЯ!!!
  • 46 Даниела Трендафилова

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Хаберий":

    Хаберий, хал хабер си нямаш от българщина!
    Кой ти каза за тези българи и за Троя???
    ИЛ-ИДВА ОТ ИЛ-ИРИИ!!!! НИЩО БЪЛГАРСКО НЯМА В ТОЗИ КОРЕН, НО ИМА ТУРСКО ----ТЕ ИМАТ ТУРСКИ КОРЕНИ (НЕ ОТ ТЮРКИ, ОТ ХУННО!!!) ТЕХНИЯТ ЦВЯТ Е ТУРСКО СИНЬО!
    НИЕ КОГАТО СМЕ БИЛИ МИРМИДОНИ, НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ СМЕ СЕ СМЕСИЛИ С ИЛИРИИТЕ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ....НО ПОВЕЧЕТО ОТ ТЕЗИ БЪЛГАРИ СА В АЛБАНИЯ, ГЪРЦИЯ, КОСОВО, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ. В БЪЛГАРИЯ СА ОСТАНАЛИ МАЛКО - В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ, В КЮСТЕНДИЛСКО И В РАДОМИРСКО.
  • 47 Даниела Трендафилова

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хаберий":

    НЕ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ДНЕС Е "ВЪЛЧИ"!!!!!!!
    ТОВА СА ЛИКИЙЦИТЕ - ЛАКЕДЕМОНЕС, СПАРТАНЦИТЕ, ДНЕШНИТЕ ТУРЦИ!!!!
    ТОВА СА ХОРАТА, КОИТО ИМАТ (на руски език) "ВОЛЧАНКА" = "ΛΥΚΟΣ" (вълк на гръцки език)= ЛУПОС= СВРЪХЧОВЕЦИ???
    ХОРА С ГЕННА МУТАЦИЯ, КОЯТО ВОДИ ДО МНОГО ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ!!!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Даниела Трендафилова

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хаберий":

    ВЪОБЩЕ НЕ ЗАЩИТАВАМ ПОНДИИТЕ!!!! ТЕ СА НАЙ-НЕПОЧТЕНИТЕ И ВСИЧКО НАЙ- НАЙ- ЛОШО ДНЕС СРЕД ГЪРЦИТЕ!!!! НЕ МОГА ДА ГИ ПОНАСЯМ - НАДМЕННИ, НАДУТИ, СЪС САМОЧУВСТВИЕ
    БЕЗ НИКАКВО ПОКРИТИЕ, ЛЕЖАЩИ НА СТАРИ ЛАВРИ!!!
    С ТЯХ СМЕ БИЛИ ЗАЕДНО ОЩЕ В РУСКИЯ "КОЗАН". МНОГО ВРЕМЕ СМЕ СЕ СМЕСВАЛИ С ТЯХ. И ТЕ, КАКТО И НИЕ ИГРАЕМ (ПРИ НАС Е РЪЧЕНИЦА), А ПРИ ТЯХ СЕ ТАНЦУВА ПО ДРУГ НАЧИН, НО Е ПАК 7/8-МИ.