Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 10:58 1 454 3

Откриха две християнски църкви до средновековна крепост край Крумовград

  • крумовград-
  • храстово-
  • разкопки-
  • църкви-
  • археологически разкопки-
  • археология

Църквите са от различни периоди, казват археолозите

Откриха две християнски църкви до средновековна крепост край Крумовград - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Археолози са открили два християнски храма при вторите за тази календарна година разкопки на късноантичната и средновековна крепост край крумовградскто село Храстово, предава БТА.

Двете църкви, които са от два различни периода, завършват представата за крепостта не само като военно място и резиденция, но и като място, свързано с околното население, каза след приключилите разкопки на обекта ръководителят на проучванията доц. Деян Рабовянов от НАИМ при БАН. Те се намират в западния сектор, а изненадата е броят им, след като две поредни проучвания екипът търсеше един християнски храм, описан преди десетилетия от краеведа Иван Балкански.

По думите на доц. Рабовянов, първата по хронология църква е от Античността, с големи размери и построена върху хоросан. След нейното разрушаване, през Средновековието е построена по-малка църква с глинена спойка, която археолозите свързват и с открития при разкопките некропол. Проучени до момента от него са над 12 гроба, всечени в скалите, като в повечето случаи те са били използвани многократно. Предполага се, че те са представлявали семейни гробници.

В един от гробовете археолозите са се натъкнали на обред на обезвреждане. При ритуала краката на погребания са засипани до коленете с голямо количество камъни.

„Това е едно вярване, че мъртвият при някакви определени ситуации може да се съживи, да излезе от гроба и да започне да пакости дори на мъртвите си. Така че тук имаме един обред за обезвреждане“, обясни археологът Милен Камарев от проучвателния екип.

По време на есенните проучвания на крепостта са открити около 150 находки. Най-голямата група са пластините от брони – близо 40, което нарежда крепостта на трето място в страната с открити в такова голямо количество пластини, след Велико Търново и Никополската крепост. Сред находките са върхове на стрели, кръстове, оловна поклонническа ампула за свето миро, предмети на бита и монети, една от които сребърна - на емир Орхан, керамика. И докато при миналогодишните разкопки бяха открити фигурки за шах, то сега върху парче счупен хромел е била нарисувана играта „Дама“.

„Това, което можем да кажем, е, че това е обект с дълга история и той е с различаваща се история във времето. Ако първоначално е бил крепост – убежище, през развитото Средновековие вече е един локален център. За това са построени кулите горе, с очевидно резидиращо високопоставено лице, т.е. реално крепостта се е превърнала в един естествен център за региона“, обобщи доц. Рабовянов.

Есенните разкопки на късноантичната и средновековна крепост край крумовградскто село Храстово са трети поред за последните две години. Те целяха да се продължи работата от лятото, когато усилията на екипа бяха насочени към работа по Източната част на крепостта, допроучване на откритото обгоряло жилище, некропола и мястото, където се предполагаше, че е имало църква.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 3 Отговор
    Ганчо пак рови из византийските гробища. Даже емир са намерили из гръцките църкви.
  • 2 Орхан

    2 1 Отговор
    Върнете си ми монетата, тъкмо се чудех кой ми я е откраднал
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.