Last news in Fakti

9 Декември, 2013 17:20 904 1

Китара на Боб Дилън стана най-скъпатa в света

  • боб дилън-
  • китара-
  • аукцион

Инструментът бе продаден за $ 965 000

Китара на Боб Дилън стана най-скъпатa в света - 1
Снимка:ЕПА/БГНЕС

Електрическа китара, с която е свирил Боб Дилън бе продадена на аукцион в Ню Йорк за рекордните $ 965 000, съобщава Би Би Си.

Музикантът е свирил с музикалния инструмент на фестивала Нюпорт Фолк. Китарата е била собственост на семейство от Ню Джързи, след като Дилън я е забравил в самолет преди 48 години. Тя е била прибрана от пилота. Неговата дъщеря разбира чия е била китарата след консултация с експерти.

През 1965г. Боб Дилън е първият музикант, който свири на фестивала в Нюпорт с електрическа китара, а не с акустична. Основателят на събитието Джордж Уейн смята, че това е било повратна точка в историята на музиката и е утвърдило електрическата китара сред фолклорните музиканти. Въпреки това изпълнението на Боб Дилън по онова време е посрещнато с освирквания от наброяващата 20 000 души публика, дошла да чуе акустичен концерт.

Според предварителните прогнози на аукционната къща Кристис цената на китарата е трябвало да достигне цена между $300 000 и  $500 000. Получената цена от $ 965 000 обаче превърна музикалния инструмент в най-скъпата китара продавана някога. Досегашният рекорд се държеше от китара на Ерик Клептън, продадена за $959 500 през 2004 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Луди хора, за една китара толкова пари.