Last news in Fakti

17 Януари, 2014 19:40 5 964 2

Най-революционните филми в историята на киното

  • филми-
  • холивуд-
  • награди

Филмите, които не просто се запомниха, а революционизираха индустрията

Сезонът на наградите в киното е вече в разгара си, а Холивуд вече трепери в очакване за това при кого ще отидат наградите „Оскар“. Точно сега е моментът да си припомним и това кои са филмите, които не просто са останали в историята на киното, ами са го и революционизирали по начин, променил индустрията за винаги, през погледа на Факти.бг.

10 .Пришълецът

Дебютният филм на Ридли Скот промени представата на хората за филми на ужасите. До 1979 г. хорърите представляват мрачни история за кланета и брутални убийтсва, имащи свои почитатели, не  приемани на сериозно от критиката или студията. „Пришълецът“ обаче е напълно различен. Интересното в него не просто насилието, а цялостната атмосфера.
Първият филм просто предлага чувството за безизходица. Цялата идея за това как извънземното чудовище избива членовете на изследователския екипаж, които няма къде да избягат, просто защото са сами в открития космос. Цялата градация на напрежението и чувството за безизходица. „Пришълецът“ просто показа на критиката, че филмите на ужасите могат да имат много сериозни режисьорски и кино достойнства.

Естествено трябва да се спомене и ролята на Сигорни Уийвър.  Елън Рипли е първия сериозен екшън герой от женски пол. Всъщност това е въобще първият филм, разработващ идеята за силна жена. Всъщност символиката на това как фаустовидното чудовище преследва самотната оцеляла жена в открития космос, все още е пример за оригинално режисьорско решение.

9. Великият диктатор

Геният на Чарли Чаплин произведе най-великата сатира за всички времена. Лентата излиза през 1940 г. и начинът, по който осмива Адолф Хитлер, който по онова време е в апогея на силата си, е пример за свобода на словото и политическото влияние на киното като цяло.
Чаплин прави най-доброто актьорско и режисьорско превъплъщение в кариерата си, провокирайки света да се присмее на цял един политически режим. Филмът се преподава в университетите по кино и журналистика и до днес, като пример за политическа и социална сатира за всички времена.


8. Бен Хур

Най-мащабният религиозен епос за всички времена. Филмът излиза през 1959 г., променяйки представата на хората за скъпа продукция.

Огромни по мащабите си декори, невероятно красиви кадри и изключително интересна история. Това е първородственикът на днешните блокбастари.  Сюжетът пък е един от най-оригиналните в историята на киното. На пръв поглед той представя една история за отмъщение в древен Рим, а в следващия момент се оказва, че тя е просто фон, за може би най-оригиналното представяне на живота на Христос. Тя не представя неговия жизнен път, а начина, по който той влияе на тези около него. Историята, философията и религията са миксирани по невероятен начин, правейки от „Бен Хур“ най-касовия филм за своето време и първата продукция, спечелила 11 оскара.

7. Матрицата

Визуалният стил на продукцията на братята Уашовски бе невиждан за времето си и все още не може да бъде пресъздаден отново, въпреки многобройните опити. От началото до края на филма зрителите изпитват чувството, че се намират в един изкуствен свят. Визуалните ефекти, забавените каданси и цялостната стилистика в лентата карат гледащия да се чувства, че сънува. Сюжетът пък е считан за един от най-оригиналните и социално ориентирани в историята. Всъщност „Матрицата“ представлява игрална версия на японска манга анимация, преобръщайки представата на хората за екшън жанра.


6. Гравитация

3D киното е сериозна част в живота на любителите на киното от вече няколко години. До сега обаче всички специалисти споделяха мнението, че до този момент не е имало филм, който да въплъти 3D ефектите си за да разкаже наистина добър сюжет, а по-скоро те са били прилагани като допълнителна атракция. Алфонсо Куарон промени тази идея със своята „Гравитация“. В този филм 3D ефектите не са просто атракция, те са истинска част от сюжета. Докато го гледа, зрителят бива завладян от чувството за безнадеждност и безкрайност. Едва ли има филм, който да представя по-добре атмосферата в открития космос.
Тишина, празнота и борба за живот, развиваща се на фона стоящата неподвижно и изключително красива „Земя“.

5. Играта на играчките

Първата пълнометражна  продукция на „Пиксар“  постави компютърната анимация на картата на кино индустрията, преобръщайки я за винаги. До 1995 г. представата за анимационни филми покриваха филмите на „Уолт Дисни“. Тоест приказни истории и красиви рисунки. „Играта на играчките“ промени всичко това. Тук изображенията бяха компютърно генерирани,  приближавайки се максимално до реалността. За пръв път анимационни герои можеха да пресъздават толкова подробни човешки емоции и мимики, изменяйки визуалната стилистика на анимационните филми. Освен това самия сюжет съдържаше изключително послание между редовете, отваряйки анимациите и към възрастната публика.

Днес компютърните анимации доминират света на киното, ежегодно реализиращи приходи от
милиарди.

4. Аватар

С научно-фантастичния си епос Джеймс Камерън промени представата за начина, по който се гледа кино. Това бе продукцията, която показа новия път на индустрията. Филмът е визуално пиршество и превърна киното от изкуство в атракция. Грандиозният му успех наложи 3D киното като поп феномен и всички мащабни продукции вече търсят начин да предложат 3D ефекти на екрана.

3. Снежанка и седемте джуджета

Първият пълнометражен анимационен филм в историята излиза през 1937 г. Той е и най-касовото заглавие за годината, правейки анимационното кино изключително сериозен фактор в цялата индустрия. Продукцията на Уолт Дисни представлява ферия от цветове и музика, превръщайки студиото на най-великия аниматор за всички времена, в холивудски гигант. „Снежанка и седемте джуджета“ е майката на всички днешни пълнометражни анимации, превръщайки ги във феномен и един от основните жанрове в киното като цяло.

2. 2001: Космическа одисея

През 1968г. Стенли Кубрик разтърси света на киното със своята космическа епопея. Филмът промени представите за научната фантастика. До тогава този жанр е възприеман по-скоро като забавление за деца. „Космическа одисея“ обаче е изключителен микс между философия, музика и визия. Той показа на Холивуд един нов начин, по който могат да се използват визуалните ефекти  и благодарение на неговото съществуване са създадени филми като „Междузвездни войни“ и „Аватар. Макар и филмът  да е трудно разбираем от първо гледане, той показва киното като изкуство и  до днес е считан за заглавието, оказало най-голямо влияние над индустрията като цяло.

1. Междузвездни войни

Космическата сага на Джорж Лукас промени киното за винаги. Това е първата продукция разработваща и разчитаща изцяло на специални ефекти. Филмът революционизира начинът, по който са се използвали специалните ефекти до тогава, а публиката през 1977 г. гледа кино по начин, за който не е предполагала, че е възможен до тогава. „Междузвездни войни“  карат специалистите да погледнат изключително сериозно на подценявания до тогава жанр на научната фантастика. Това е и първият филм създаващ цяла франчайз империя около себе си, печелейки пари от играчки, електронни игри,книги, фланелки, сувенири и всичко възможно, което може да се свърже с него. Това е първият филм, превърнал се във феномен на поп култрурата. Той променя киното, вкарвайки визуалните ефекти в него по начин, за който едва ли някой, някога си е представял.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 2 Отговор
    Да не забравяме и най касовата българска продукция " Преброяване на дивите зайци"
  • 2 Симеон Тасев

    0 1 Отговор