Last news in Fakti

25 Март, 2024 11:32 1 824 11

Клод Моне: най-скъпо продаваният сред импресионистите

  • клод моне-
  • картини-
  • търг-
  • аукцион-
  • импресионизъм-
  • импресионист

Най-скъпото платно на Моне е "Бали сено"

Клод Моне: най-скъпо продаваният сред импресионистите - 1
Снимки: Shutterstock

Френският художник Клод Моне (1840-1926) е първенец по цени сред импресионистите - цените на неговите картини достигат най-високите на търговете, съобщи АФП. 34 платна са били оценени на над 34 млн. щатски долара всяко. Сред тях са и прочутите "Водни лилии", предава БТА.

Единствено цените на картините на Пабло Пикасо надминават тези на Моне при тръжни продажби - 42 платна на испанския художник са получили оценка над 30 млн. долара.

Рекордът за продажба на картина от Моне се държи от една от неговите "Бали сено", достигнала 110,75 млн. щатски долара през 2019 г. на аукцион, организиран от "Сотбис" в Ню Йорк. Това е и 15-ата най-скъпа картина в историята на изкуството.

На първата изложба на импресионистите през 1974 г. Моне излага пред публиката 29 платна.

Картини от късното творчество на Пол Сезан също минават границата от 30 млн. щатски долара. Платно, част от цикъла "Планината Сен-Виктоар", беше продадено за 137 млн. щатски долара през 2022 г.

Огюст Реноар, Едгар Дега и Камий Писаро имат по една картина, оценена на над 30 млн. щатски долара. В случая на Реноар преди повече от 30 години, на 17 май 1990 г., "Мелницата Ла Галет" е продадена за 78,1 млн. щатски долара - днешният еквивалент на сумата би бил 180 млн. долара. Две години по-рано "Портрет на доктор Гаше" от Ван Гог е продадена за 82,5 млн. щатски долара.

Картина от цикъла на Дега, посветен на балерините, представяща танцьорка в почивка, е продадена за 37 млн. щатски долара през 2008 г. "Булевард "Монмартър, пролетна утрин" на Клод Моне беше продаден за 32 млн. през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДеПесеевски

    16 0 Отговор
    Мане, Моне, Лутрек, Сезан...не е нашето изкуство, ние даваме пари само за елитен поп-фолк и брадати мъже в рокли.
    Драг куйн шоу с народна пара, носи повече удоволствие за нашите души, отколкото една картина, на френски любовчия на жени.

    Коментиран от #3

  • 2 Ричард Естес

    13 0 Отговор
    Чудесен художник ! Дали е харесван от ББ от Б ? А дали той знае кой е и какъв е Моне? А ББ прави ли разлика между Моне и Мане / щото има само 1 буква разлика/ ? А може би за него Мане е .....само футболист / щото там му е силата / !?
  • 3 Шушу Мушу

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДеПесеевски":

    Добре си напипал смисъла на това ! Все пак на ДеПеСеевски , любовницата му е небезизвестната фолк-певачка Цветелина Янева ! А тя се хвалеше , че била много обгрижвана от нейния ШИШИ и тя пазарувала рокли от Париж и Милано по 10-20 000 едната , а после ги носила само по веднъж !!!

    Коментиран от #4

  • 4 ДеПесеевски

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шушу Мушу":

    Да, приятелю, Цвети заслужава всички подаръци, все пак не е работила за тях. А ние не сме работили за тези пари. Защо ни е висше изкуство, когато може да имаме новата ,,Панамера" за 300 000, първата е в България и може и на Цвети да е.
  • 5 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Моне ми е любимеца,всичките му творби са хубави най вече от двора в къщата му лилиите и розите ми станаха любими когато посетих дома му в момента музей има доста красиви неща които задължително трябва да се видят в Франция ,не е само купчината желязо Айфеловата кула и мръсната столица .Нещо невероятно е мястото където е живял ,като малък парцел земя от Рая за цветята и природата ми е мисълта не за лукс и скъпи дрънкулки за хората думата Рай е различно схващане на нещата

    Коментиран от #6

  • 6 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Влюбих се в кухнята- решена в бяло и синьо и каминката .Всъщност внукът на художника е дарил къщата на френската академия на изкуствата и тогава е била възстановена градината.Преди това 10 години е била занемарена и изоставена. Такива цветя и лилии съм виждала в двореца Балчик и ботаническата градина. Иначе къщата на Моне не е раздвижена и няма кой знае каква архитектура.

    Коментиран от #8

  • 7 Големият отсъстващ

    11 0 Отговор
    Днес - четири до момента статии в отдел "Култура", и нито една от тях не е посветена на родения на 25 март (1890 година) Чудомир и на започващите днес Чудомирови празници в Казанлък. Дали защото не е бил носител на нито една литературна награда (но има такава на негово име!) или защото лодка "Лъжлив Съби" (или "Кака Сийка") не пори водите на венецианските канали... ?
  • 8 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Пътувал е с влак и когато е зърнал това място е решил да си купи къща там.Типично френска селска обстановка и къща,на свекъра е такава само че без красивите цветя и реката липсва и балкон.Почти на всякъде има камини и тези бюфети обожавам ги на Моне не са от най красивите моите са от Henri II боядисвам ги тъкмо правя освежаване вече от седмица рустик с мръно бяло еделвайс и ще минавам с патина после контурите се запалих от пинтерес .Ако си спомняш ника ми idoncheva21 / Ivelina Doncheva там имам цяла цяла колекция лилии само че моето е направо локва сравнение с Моне.Искат много пари за подръжка такива къщи и данъците са страховити ако доживеем да я наследим мисля че ще я продадем и нещо по малко на окена не знам ако работим за заплата и фалираме абсурд да се подържа такова имение.Иначе това е типично мой стил не обичам скъпите снобарски домове ново поколение

    Коментиран от #9

  • 9 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Ако не се лъжа имението на художника е 8 декара с къщата. Това само да поддържаш трева е адски труд- отделно цветята... Но той е имал градинари. От първата жена има двама сина. После съседка започва да му помага д. за отглеждането на децата заедно с нейните шест. Той се оженва за съседката две години след като вече е купил тази къща.Алис е съседката от предишно място. Художникът е страдал от катаракта и въпреки това е рисувал- Лилиите са от този период.За модел е използвал първата си съпруга.

    Коментиран от #11

  • 10 плюс минус

    1 0 Отговор
    Харесвам изкуството на импресионистите - многоцветно, артистично, живописно, емоционално,......
  • 11 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    След Леонардо той е върх на пирамидата после другите след него Моне много ми е повлиял за цветове и вътрешен дизайн обожавам цветове.Само бяло ,кафяво ме задушава ,мадам Моне картината по горе я обожавам типичната селска дама така са се разхождали с чадър понеже имотите им тука са големи гледали са и много животни а Моне цветя брат по душа .Данъците са ужасни днес ,отопление високи згради като старите румънски къщи в България.Нашата къща вече 7 година не мога да я оправя 4 декара по малка и много работа бабата и дядото на моя са я купили и се изнесли тука големия имот на свекъра ,бъкано е с разни неща които не харесвам храсти и .. още не мога да го наравя как аз искам отнема и време бавно расте всичко ..Мечтата ми е баш ренесанс къща с балкон Ромео и Жулиета има по към центъра почти го навих моя да сменим само за това се караме,стъпи ли ми крак в такъв дом ще пусна големи рози по стените и стари мебели викторианско стил с тунинг рустик .Новите мебели се чупят бързо талашит ,скъпи и грозни .Провинцията е доста по красива ,големите градове ме задушават