Last news in Fakti

1 Февруари, 2014 17:57 4 462 0

Художникът Свилен Блажев с награда "Майстора"

  • свилен блажев-
  • владимир димитров-майстора-
  • кюстендил-
  • галерия-
  • награда

Той веднага дари паричната премия на едноименната галерия в Кюстендил

Художникът Свилен Блажев с награда "Майстора" - 1
Художникът Свилен Блажев

Художникът Свилен Блажев е носителят на наградата „Владимир Димитров-Майстора" за 2013 година, съобщи Дарик-Кюстендил. Името му бе обявено днес - на датата на 132-рата годишнина от рождението на големия български художник, в едноименната галерия в Кюстендил.

Блажев дари паричната премия на галерията за рамкиране на рисунки и акварели на Майстора, които са в нейния фонд. Тя е в размер на 7000 лв. - 5000 лв. от Община Кюстендил и 2000 от Министерството на културата.

Художникът, който е родом от Кюстендил, получи специално изработена статуетка - реплика на Майстора от Кирил Матеев.

Над 15 имена бяха номинирани за наградата в Съюза на българските художници. На финалната права, журито е избирало между Анета Драгушану, Ванко Урумов, Веселин Начев, Свилен Блажев и Станислав Памукчиев. Наградата „Владимир Димитров-Майстора" е присъждана досега на 40 творци, сред които Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Калина Тасева и др. Десетки кюстендилци и гости на града изпълниха галерията, за да уважат честването на големия творец.

„Безкрайно съм щастлив, че получавам наградата на Майстора, за мен той е повече от учител. В ателието си имам една негова снимка, която непрекъснато сменя изражението си и всяка сутрин ме посреща по различен начин. Понякога е щастлив, че правя нещо хубаво, понякога е сърдит, че не правя нищо, когато отивам пиян се сърди, въобще този човек непрекъснато се е движел в паралелен свят с мен - сподели лауреатът Свилен Блажев. - ...Дълго мислех и реших, че трябва да продължа да копая на нивата на изкуството и че трябва да направя нещо за Майстора, така че с разрешението на директора ще се опитаме да рамкираме неговите рисунки и акварели". Блажев благодари на Община Кюстендил, която възстанови наградата, и на Министерството на културата, че я подкрепя.

„Щастлив съм, че тази награда пристига в Кюстендил и още повече, че я получава човек - продължител на кюстендилската изобразителна школа. Когато коментирахме в журито гласуването, заявих на колегите, че ще гласувам политически. Всъщност ние сме си кюстендилци и трябва да си градим кюстендилската културна политика, но това не е само културно-политическо решение, а наистина художникът и авторът Свилен Блажев за мен са от много голямо значение", каза директорът на ХГ „Вл. Димитров-Майстора" Валентин Господинов.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА